Σάββατο 19 Απριλίου 2025

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΊΜΟΥ ΕΒΔΟΜΆΔΟΣ

 🇬🇷 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ 

ΤΗΛ 211 40 41 548


🔹 ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΊΜΟΥ ΕΒΔΟΜΆΔΟΣ


                          🌼🌼 🌼🌼     

   

🥚 Κυριακή 20 Απριλίου Η ΖΩΗΦΟΡΟΣ ΑΝΆΣΤΑΣΉ ΤΟΥ ΚΥΡΊΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΉΡΟΣ ΗΜΏΝ ΙΗΣΟΎ ΧΡΙΣΤΟΎ

Στις 11:00 το πρωί θα τελεστεί ο Εσπερινός της αγάπης.


🥚Δευτέρα της Διακαινησίμου 21 Απριλίου

Στις 7:30 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.


🥚Τρίτη της Διακαινησίμου 22 Απριλίου

Μνήμη των Αγίων νεοφανών μαρτύρων Νικολάου Ραφαήλ και Ειρήνης των εν Λέσβω μαρτυρησάντων 

Στις 7:30 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.



🥚Τετάρτη της Διακαινησίμου 23 Απριλίου

Μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του τροπαιοφόρου

Στις 7:30 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.



🥚Παρασκευή της Διακαινησίμου 25 Απριλίου

Της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Ζωοδόχου Πηγής.

Στις 7:30 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.


Σιωπή




Tον Xριστό ο μαθητής Του Τον πρόδωσε, οι άλλοι Τον εγκατέλειψαν και έφυγαν, εκείνοι που ευεργετήθηκαν Τον έφτυσαν, ο δούλος του αρχιερέως Τον ράπισε, οι στρατιώτες Τον κολάφιζαν, οι διερχόμενοι Τον κορόϊδευαν και Τον βλασφημούσαν, οι ληστές Τον κατηγόρησαν και σε κανένα δεν απηύθυνε λόγο, αλλά τους αντιμετώπιζε όλους με σιωπή, διδάσκοντας εσένα έμπρακτα, ότι όσο ήρεμα υποφέρεις, τόσο περισσότερο θα νικήσεις όσους σε κακοποιούν και θα εκτιμηθείς απ' όλους. 


✝️Ιερός Χρυσόστομος

Παρασκευή 18 Απριλίου 2025

Μνήσθητι


 Γιατί ο εξ αριστερών ληστής δεν είπε και αυτός στον Χριστό το ''Μνήσθητι'', όπως έκανε ο εκ δεξιών ληστής;

Βρισκόταν υπό την επήρεια του διαβόλου, διότι είχε δώσει τόσα πολλά δικαιώματα στον διάβολο, που του απαγόρευε να το πει, δεν τον άφηνε δηλ. ο διάβολος να μετανοήσει.

Όταν ο άνθρωπος θεληματικά αμαρτάνει και εξακολουθεί να επιμένει στην αμαρτία πολλά χρόνια, σκληρύνεται η καρδιά του και παρόλο που βλέπει το χάος, δεν μπορεί να μετανοήσει...

Όσοι λοιπόν αναβάλλουν την μετάνοιά τους, κινδυνεύουν να πάθουν, ό,τι έπαθε ο εξ αριστερών ληστής... να σκληρυνθεί η καρδιά τους και μη μπορώντας να μετανοήσουν, να πεθάνουν αμετανόητοι...


Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας +

Επιτάφιος

Ο Δεσπότης πάντων
καθοράται νεκρός,
και εν μνήματι καινώ κατατίθεται,
ο κενώσας τα μνημεία των νεκρών.

Επιτάφιος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά.
Καλή Ανάσταση!




Κάνε σιωπή

Κλείσε τα μάτια. Κάνε σιωπή. Η νύχτα απόψε είναι γεμάτη ήχους…

Άκου το κλάμα Πέτρου μπρος απ’ τη φωτιά, καθώς ο πετεινός, του κράζει.

Άκου μεθυσμένα γέλια απ’ του Ηρώδη την αυλή και το νερό που τρέχει στα χέρια του Πιλάτου.

Άκου τους Φαρισαίους να φωνάζουν «Βαραββά» και να παρακαλούν για το Αίμα Του πάνω στα παιδιά τους.

Άκου το μαστίγιο και το σύρσιμο που κάνει ο Σταυρός, καθώς ανεβαίνει Γολγοθά, στη πλάτη Κυρηναίου.

Άκου τον ήχο που κάνουν τα καρφιά όταν Του τρυπάν τα χέρια.

Άκου τον κλάμα μιας Μάνας που στέκει δίπλα Του. 

Άκου τον ήχο που κάνουν τα ζάρια των στρατιωτών, καθώς παίζουνε τον άραφο χιτώνα.

Άου τα γέλια του ενός ληστή και το «μνήσθητι» του άλλου.

Άκου το «διψώ», το «άφες αυτοίς» και το «τετέλεσται» στο τέλος…

Κλείσε τα μάτια. Κάνε σιωπή. Η νύχτα απόψε είναι γεμάτη ήχους…

Άκου τους…

Αλλά μην ξεχνάς, πώς η τελευταία κραυγή που θα ακουστεί, είναι ότι «Χριστός Ανέστη»


Ψυχολόγος Ελευθεριάδης Ελευθέριος

Ἡ πίστη τοῦ λαοῦ μας κατὰ τὴν Μεγάλη Ἑβδομάδα


 Φώτης Κόντογλου

Ἐκεῖνοι οἱ ἁπλοϊκοὶ ἄνθρωποι, ἐκεῖνα τὰ ἀγράμματα γεροντάκια καὶ οἱ γριοῦλες, ποὺ τὴν Σαρακοστὴ καὶ τὴν Μεγάλη Βδομάδα βρίσκονται ὅλη μέρα στὴν ἐκκλησία, ζήσανε ἀπὸ τὰ μικρά τους χρόνια ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου καὶ καταλάβανε αὐτὸ τὸ χαροποιὸν πένθος, ποὺ δὲν τὸ καταλάβανε, ἀλοίμονο, οἱ σπουδασμένοι μας, ποὺ θέλουνε νὰ τοὺς διδάξουνε, ἀντὶ νὰ διδαχθοῦνε ἀπ᾿ αυτούς. Τώρα τὶς μέρες τῆς Σαρακοστῆς, τῆς Μεγάλης Βδομάδας καὶ τοῦ Πάσχα πορεύονται μαζὶ μὲ τὸν Χριστό, ἀκολουθᾶνε ὁλοένα ἀπὸ πίσω του, ἀληθινά, ὄχι φανταστικά, ἀκούγοντάς Τον νὰ λέγῃ:«Ἰδοὺ ἀναβαίνομεν εἰς Ἱεροσόλυμα καὶ παραδοθήσεται ὁ Ὑιὸς τοῦ ἀνθρώπου, καθὼς γέγραπται περὶ αὐτοῦ». Μαζί του βρίσκονται στὸν Μυστικὸ Δεῖπνο καὶ δακρύζουνε ἀπὸ τὰ λόγιά Του, μαζί Του πᾶνε στὸ πραιτώριο καὶ στὸν Πιλᾶτο, μαζί Του ῥαπίζονται, μαζί Του μαστιγώνονται, μαζί Του ἐμπαίζονται, μαζί Του σταυρώνονται, μαζί Του θάβονται, μαζί Του ἀνασταίνονται...

Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

Τη αγία και μεγάλη Πέμπτη

 


~ 🌿 «Τη αγία και μεγάλη Πέμπτη,οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι θείοι Πατέρες, παραδεδώκασιν ημίν τέσσαρα τινά εορτάζειν»


~ Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη σε τέσσερα σημαντικά γεγονότα, τα οποία περιγράφονται μέσα στην Καινή Διαθήκη. Το πρώτο γεγονός είναι ο Μυστικός Δείπνος, το δείπνο των μυημένων, των 12 Αποστόλων [1] με τον Διδάσκαλο Ιησού Χριστό, την παράδοση του Μυστηρίου των Μυστηρίων, της Θείας Ευχαριστίας. Ο Κύριος στο Δείπνο αυτό τέλεσε για πρώτη φορά στην γη τη Θεία Λειτουργία, καλώντας τους μαθητές Του να γευθούν το άγιο σώμα Του και να πιουν το τίμιο αίμα Του. Το «λάβετε, φάγετε, τούτο γαρ εστι το σώμά μου᾽ και το ῾πίετε εξ αυτού πάντες, τούτο γαρ εστι το αίμά μου», συνιστούν τα ιδρυτικά του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας λόγια, τα οποία έκτοτε επαναλαμβάνονται σε κάθε αντίστοιχη σύναξη πιστών, κατά την εντολή του Κυρίου «τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν», διαιωνίζοντας ακριβώς εν Πνεύματι τον Μυστικό Δείπνο. 


Ο Ιερός Χρυσόστομος μας προτρέπει να πιστέψουμε ότι και τώρα, όταν τελούμε τη θεία Λειτουργία και κοινωνούμε, είναι εκείνο το δείπνο, ο Μυστικός Δείπνος, κατά τον οποίο ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς παρίστατο. Τίποτε μάλιστα δεν κάνει το σημερινό δείπνο υποδεέστερο εκείνου. Ούτε να σκεφτούμε ότι τάχα αυτό, το δικό μας σημερινό, το ετοιμάζει άνθρωπος, εκείνο δε ο Κύριος. Αλλά και εκείνο και αυτό ο ίδιος, ο Κύριος τα προσφέρει.


~ Το δεύτερο γεγονός είναι ο Ιερός Νιπτήρας, στον οποίο ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των 12 μαθητών Του, δείχνοντας την ταπείνωσή Του. Μετά τη νίψη των ποδιών λέγει: «όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ’ όλους». Πρώτα πήγε στον Ιούδα και μετά στον Πέτρο, ο οποίος ήταν ο πιο ορμητικός απ’ όλους και στην αρχή σταματάει το Διδάσκαλο, αλλά ύστερα όταν τον έλεγξε, υποχωρεί με τη καρδιά του. Αφού έπλυνε τα πόδια όλων, πήρε τα ιμάτιά Του και ξανακάθησε. Ο Ιησούς διδάσκει την πραγματική ταπείνωση που πρέπει να διέπει τον κάθε χριστιανό. Και ταπείνωση σημαίνει σημαίνει κατανόηση στον πόνο, τη δυσκολία, σημαίνει ανοχή εν αγάπη. Ταπείνωση είναι η γνήσια θυσία και προσφορά στον Άλλο, είναι το να πλύνεις τα πόδια του, να διακονήσεις και όχι να διακονηθείς, να συγχωρέσεις, ακόμα και τους εχθρούς σου. Ταπείνωση σημαίνει να θεωρώ από αγάπη τον εαυτό μου πιο αδύναμο από τους άλλους. Σημαίνει αναγνώριση της αμαρτωλότητας και αδυναμίας μου.


~Το τρίτο γεγονός είναι η υπερφυής προσευχή, η προσευχή του Ιησού προς τον Θεό Πατέρα μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν την σύλληψή Του, στην οποία ο Ιησούς ζητά από τον Θεό να μην τον αφήσει να πιει το ποτήριο του Πάθους, αλλά και την υπακοή Του σ΄ Αυτόν [2]. Μετά το δείπνο βγήκαν όλοι στο όρος των Ελαιών, όπου ο Χριστός τους δίδαξε τα ανήκουστα και τελευταία μαθήματα και αρχίζει να λυπάται και να ανυπομονεί. Αναχωρεί μόνος Του, γονατίζει και προσεύχεται εκτενώς. Από την πολλή αγωνία, ο ιδρώτας Του γίνεται σαν σταγόνες πηχτού αίματος, οι οποίες έπεφταν στη γη. Μόλις συμπληρώνει την εναγώνια εκείνη προσευχή, φθάνει ο Ιούδας με ένοπλους στρατιώτες και πολύ όχλο και αφού χαιρετάει και φιλάει πονηρά το δάσκαλό Του, Τον παραδίδει.


~Το τέταρτο γεγονός είναι η προδοσία του Ιούδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη του Ιησού. Αφού συνέλαβαν τον Ιησού, τον έφεραν δεμένο στην αυλή του Άννα αρχιερέως [3], ο οποίος ήταν πεθερός του Καιάφα. Συγκεντρώθηκαν όλοι εκεί οι ενάντιοι του Ιησού «οι δε κρατήσαντες τον Ιησούν απήγαγον προς Καιάφαν τον αρχιερέα, όπου οι γραμματείς και οι πρεσβύτεροι συνήχθησαν [4]». Το πρωινό ο Καιάφας [5] απέστειλε τον Ιησού στον Πιλάτο.


Ο Ιερός Χρυσόστομος δέχεται ότι ο Ιούδας «ηγάπησεν μάλλον τον χρυσόν η τον Χριστόν και γέγονε περί τους μισθωσαμένους εύνους τε και πιστός [6]». Πυρώθηκε, συμπληρώνει από το πάθος της φιλαργυρίας «τόδεινόντούτοθηρίονκαίκοινόντήςοικουμένηςεχθρόν» και ενώ καθημερινά «συνήν εκείνω», συναναστρεφόταν δηλαδή τον Ιησού παρά του οποίου«επαιδεύετο δι᾿ έργων, διά λόγων, μη χρυσίον έχειν και όμως ουκ εσωφρονίσθη».


Και όχι μόνον αυτό, παρ᾿ ότι είδε τον Ιησούν να διαφεύγειπολλάκις την σύλληψη και να έχει δώσει πολλές αποδείξεις της θεότητος και της δυνάμεώς του, όμως δεν απομακρύνθηκε «από την πονηράν εκείνην έννοιαν».


Τραγική ήταν η κατάληξη του Ιούδα. Σελίγο χρόνο μετάνοιωσε για την πράξη του, και, πηγαίνοντας προς τους αρχιερείς, «απέστρεψετά τριάκοντα αργύρια λέγων, ήμαρτον, παραδούς αίμα αθώον, οιδέ είπον, τι προς ημάς, συ όψει [7]».


“Oύτος του Δεσπότου εχωρίζετο”. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία από αυτόν τον Χωρισμό! “Ην δε νύξ” τονίζει ο Ευαγγελιστής [8], όταν ο Ιούδας έφυγε από τοΔείπνον. Πάντα η νύχτα βασιλεύει στις καρδιές των ανθρώπων, που εγκαταλείπουν και απαρνιόνται τον Χριστό. Η υποταγή στον Χριστό είναι η μεγαλύτερη πράξη ελευθερίας. Ο Κύριος δεν ζητά δούλους. Θέλει την ελεύθερη αγάπη μας. Χάνοντας και προδίδοντας αυτήν την αγάπη ο Ιούδας έχασε την εσωτερική του ελευθερία. Η υποδούλωση στην αμαρτία είναι πολύ ό,τι χειρότερο και φοβερότερο μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο. Η μετάνοια, όμως, τον ξαναντύνει με την θεοϋφαντη στολή, τον ανανεώνει, τον αναζωογονεί.


Ασφαλώς και όλοι μας θα θέλαμε να ανανεωθούμε πνευματικά. Αρκετά είναι τα πρόσωπα των Ευαγγελικών περικοπών της Μεγάλης Εβδομάδος, τα οποία μας δείχνουν τον δρόμο της μετάνοιας (η πόρνη, ο Πέτρος, ο ληστής). Μην ακολουθήσουμε τον δρόμο του Ιούδα, γιατί αυτός επέλεξε τον χωρισμό με το φως, επέλεξε να ζήσει στο σκότος, πράγμα που δεν επιθυμούμε.


Ας αφήσουμε τις καρδίες μας από τις βιοτικές μέριμνες και ας ζήσουμε πραγματικά τα γεγονότα που ακολουθούν. Να συσταυρωθούμε με τον Κύριο και να συναναστηθούμε, να ζήσουμε μέσα στο ατέρμονο φως της Αναστάσεως.


Τη αφάτω σου ευσπλαγχνία, Χριστέ ο Θεός ημών, ελέησον ημάς. Αμήν.


+πατήρ Ραφαήλ Μισιαούλης.


~ Παραπομπές:

1. Τα ονόματα των 12 Αποστόλων είναι τα εξής: Πέτρος, Ανδρέας, Ιάκωβος του Ζεβεδαίου, Ιάκωβος του Αλφαίου, οι Ευαγγελιστές Ιωάννης και Ματθαίος, Φίλιππος, Βαρθολομαίος, Ιούδας ο Θαδδαίος, Ιούδας ο Ισκαριώτης – ο προδότης, Σίμων ο ζηλωτής.

2. Ματθαίου 26, 39 και 42.

3. Ο Άννας ήταν ο πρώτος Αρχιερέας που διόρισαν οι Ρωμαίοι στην Ιουδαία, το 6 μ.Χ. Διαχειριζόταν το θησαυροφυλάκιο, πρωτοστατούσε στις θρησκευτικές τελετές, διηύθυνε την αστυνομία του Ναού και εκτελούσε χρέη δικαστή. Όμως δεν μπορούσε να διατάξει την εκτέλεση εγκληματιών. Αυτή ήταν απόφαση του Ρωμαίου

κυβερνήτη της περιοχής.

4. Ματθαίου 26, 57.

5. Είναι ο αρχιερέας, πρόεδρος του Μεγάλου Εβραϊκού Συνεδρίου, το οποίο δίκασε και καταδίκασε σε θάνατο τον Ιησού Χριστό.Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωσήφ. Το «Καϊάφας» ήταν υποκοριστικό και σήμαινε «ο υποτάσσων» (το πιθανότερο) ή, κατ’ άλλους «ο βράχος». Ο Ρωμαίος επίτροπος Βαλέριος Γράτος τον έκανε αρχιερέα το 18 μ.Χ. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 36 μ.Χ., οπότε τον απομάκρυνε ο λεγάτος της ΣυρίαςΒιτέλλιος, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ιώσηπος στην Ιουδαϊκή Αρχαιολογία. Διατηρήθηκε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στην αρχιερατεία, επειδή εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Ρωμαίων. Αν και θρησκευτικός αρχηγός των Εβραίων, ποτέ δεν τους προστάτευσε απέναντι στις ρωμαϊκές αυθαιρεσίες. Δεν πρόβαλε καμιά αντίσταση όταν ο Πιλάτος αποπειράθηκε να εισαγάγει στα Ιεροσόλυμα εικόνες του Καίσαρα, ή όταν άρπαξε τον κορβανά, το ταμείο του Ναού των Ιεροσολύμων κι έκανε σφαγές. Σ’ αυτόν οδηγήθηκε ο Ιησούς Χριστός, αφού προηγουμένως τον πήγαν στον Άννα, την κόρη του οποίου είχε παντρευτεί ο Καϊάφας.

6. Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Ομιλία γ΄ εις την προδοσία του Ιούδα.

7. Ματθαίου 27, 3-4.

8. Iωάννου 13,30.

Να φυλάγεστε από τον " σκάνδαλοποιό "

 



☦ Από εκείνη τη στιγμή ο Ιούδας, πρώην μαθητής του Ιησού Χριστού και πρώην άνθρωπος, διεγράφη από τον κατάλογο των ανθρώπων και καταγράφηκε στις τάξεις των πνευμάτων της κολάσεως.

Δεν είναι αλήθεια ότι ο Ιούδας ήταν προορισμένος από Θεού, να γίνει προδότης όπως νομίζεις εσύ. Αν ήταν έτσι, τότε γιατί ο Υιός του Θεού κόπιασε τόσο για να τον αποτρέψει από την κακή του πράξη;

Για ποιο λόγο, πριν απ’ όλα, τον προσέλαβε ως μαθητή Του και τον κράτησε δίπλα Του για τρία χρόνια;

Γιατί να ταπεινωθεί μπροστά του και να του πλύνει τα πόδια;

Γιατί με τα ίδια τα Άγια χέρια Του να του δώσει το ψωμί και το αλάτι;

Διαβάζοντας μέσα στην ψυχή του Ιούδα τις κακές προθέσεις του, ο Κύριος έκανε όλα αυτά για να τον σώσει από την αιώνια απώλεια.

Και αν έχει πάλι ειπωθεί ότι οι σκανδαλοποιοί θα πρέπει να έρθουν, είναι επίσης ειρημένο και τούτο σαν αυστηρή προειδοποίηση: ουαί τω ανθρώπω εκείνω δι’ ου το σκάνδαλον έρχεται (Μτ. 18, 7).

Σκανδαλοποιός είναι ο ίδιος ο σατανάς και σαν τέτοιος, πρέπει να επιτελέσει το έργο του. Γι’ αυτό, ανάγκη γαρ εστίν ελθείν τα σκάνδαλα (Μτ. 18, 7), δι’ εκείνου και από εκείνον.

ΑΛΙΜΟΝΟ όμως στον άνθρωπο που θα παραδοθεί στο σατανά και θα γίνει όργανό του. Αλίμονο σε εκείνον που αντίθετα στην αγάπη του Θεού, θα δείξει την αγάπη του στον αντίπαλο του Θεού.

Να προσεύχεσαι στο Θεό, να σε φυλάγει από τον Σκανδαλοποιό που σκανδάλισε τον Ιούδα και τους Ιουδαίους και να μη γίνης ποτέ υπηρέτης και όργανο του σκανδαλισμού του.


☦ Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς ☦

Όρθρος Μεγάλης Πέμπτης, Μεγάλη Τετάρτη εσπέρας!

Τετάρτη 16 Απριλίου 2025

Κοίτα να επιλέξεις

 



Όταν όλο το πλήθος ζητωκραύγαζε και έστρωνε βάγια να Περάσει, πάνω στη πλάτη ενός γαϊδουριού Επέλεξε να είναι. Κοίτα λοιπόν και εσύ να βαδίζεις ταπεινά. Να μην έχεις έπαρση, ούτε περηφάνια.

Και όταν Τον πρόδωσαν με ένα φιλί και όταν Τον συνέλαβαν σαν κλέφτη, σου Έδειξε πώς είναι να αγαπάς, να συγχωρείς. Θεραπεύοντας τον Μάλχο και προστάζοντας τον Πέτρο να βάλει στη θήκη το μαχαίρι. Έτσι ακριβώς να αγαπάς. Έτσι να συγχωρείς τους άλλους.

Όταν στο δικαστήριο στάθηκε μπροστά, τη γλώσσα της αλήθειας μίλησε. Και ας Ήξερε πως τα λόγια αυτά θα Τον καταδικάσουν. Πάλευε λοιπόν και εσύ, σταθερός να μένεις στην Αλήθεια.

Και στον Πιλάτο όταν Τον έσυραν δε Δείλιασε. Και ας Του έλεγε ο Πιλάτος, πως έχει πάνω Του εξουσία. Με την ίδια ανδρεία αυτή, κοίτα στη ζωή σου να βαδίζεις.

Είναι όμως και κάτι ακόμα…

Τον έφτυσαν. Τον χτύπησαν. Τον μαστίγωσαν. Τον χλεύασαν. Στεφάνι ακάνθινο Του φόρεσαν και ένα καλάμι Του δώσαν να Κρατάει.

Κοίτα να επιλέξεις. Στη ζωή. Πώς θα σταθείς…

Ή θα βαδίσεις πίσω Του, έτοιμος τα ίδια να περάσεις, ή ένας από τους δικαστές Του, ένας από αυτούς που Τον πρόδωσαν, ένας από τους βασανιστές Του θα είσαι…

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μέση λύση.

‘’Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται, εν τω μέσω της νυκτός’’.....


 Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Πώς θα παρουσιασθώ ενώπιόν Σου;

 


"Πώς θα παρουσιασθώ ενώπιόν Σου, Ουράνιε Νυμφίε κάθε μετανοημένης και καθαράς ψυχής! 

Ο νυμφώνας Σου είναι κεκοσμημένος, είναι θαυμάσια στολισμένος και όμορφος. Εγώ όμως δεν έχω ένδυμα, ίνα εισέλθω και κατοικήσω αιωνίως εν αυτώ. 

Σε παρακαλώ, Σε ικετεύω, Ουράνιε Νυμφίε της ψυχής μου, λάμπρυνόν με· καθάρισε το ένδυμα της ψυχής μου, δώσε μου τα απαιτούμενα μέσα καθάρσεως για να λαμπρυνθή το ένδυμα αυτό και να αξιωθώ να γίνω μέτοχος, να γίνω άξιος να κατοικήσω μέσα σ’ αυτόν τον ουράνιο και αιώνιο νυμφώνα Σου."


*Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης*

Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

Τρέχε με χαρά

 


«Τρέχε με χαράν και ακολούθει τον Νυμφίον της Ψυχής σου Ιησούν, μη σκεπτόμενος το δύσκολο και ανηφορικό μονοπάτι του Δρόμου της Ζωής, διά να φθάσης μια ημέρα ασφαλώς πλησίον του Αγωνοθέτου Ιησού, που έχει έτοιμον τον Στέφανον για κάθε εκλεκτή Ψυχή, διά να στολίση την Κεφαλήν εκείνης που με Πόθο και Αγάπη πέρασε τα δύσκολα μονοπάτια της Ζωής»…!!! 

✝️Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής