Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

🌼 Αναγνώσματα Κυριακής


Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022

Όσιος Ευμένιος ο θαυματουργός, επίσκοπος Γορτύνης, Αγία Αριάδνη, Όσιος Ρωμύλος της Ραβάνιτσας† ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ. Εὐμενίου ἐπισκόπου Γορτύνης Κρήτης (ζ ́ αἰ.).


✨Ἀπόστολος

ΠΡΟΣ ΓΑΛΑΤΑΣ Β´ 16 - 20

16 εἰδότες δὲ ὅτι οὐ δικαιοῦται ἄνθρωπος ἐξ ἔργων νόμου ἐὰν μὴ διὰ πίστεως Ἰησοῦ Χριστοῦ, καὶ ἡμεῖς εἰς Χριστὸν Ἰησοῦν ἐπιστεύσαμεν, ἵνα δικαιωθῶμεν ἐκ πίστεως Χριστοῦ καὶ οὐκ ἐξ ἔργων νόμου, διότι οὐ δικαιωθήσεται ἐξ ἔργων νόμου πᾶσα σάρξ. 17 Εἰ δὲ ζητοῦντες δικαιωθῆναι ἐν Χριστῷ εὑρέθημεν καὶ αὐτοὶ ἁμαρτωλοί, ἆρα Χριστὸς ἁμαρτίας διάκονος; μὴ γένοιτο. 18 εἰ γὰρ ἃ κατέλυσα ταῦτα πάλιν οἰκοδομῶ, παραβάτην ἐμαυτὸν συνίστημι. 19 ἐγὼ γὰρ διὰ νόμου νόμῳ ἀπέθανον, ἵνα Θεῷ ζήσω. 20 Χριστῷ συνεσταύρωμαι· ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός· ὃ δὲ νῦν ζῶ ἐν σαρκί, ἐν πίστει ζῶ τῇ τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀγαπήσαντός με καὶ παραδόντος ἑαυτὸν ὑπὲρ ἐμοῦ.


✨Ευαγγέλιο

ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ Η´ 34 - 38

34 Καὶ προσκαλεσάμενος τὸν ὄχλον σὺν τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ εἶπεν αὐτοῖς· Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι. 35 ὃς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ’ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν. 36 τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; 37 ἢ τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ; 38 ὃς γὰρ ἐὰν ἐπαισχυνθῇ με καὶ τοὺς ἐμοὺς λόγους ἐν τῇ γενεᾷ ταύτῃ τῇ μοιχαλίδι καὶ ἁμαρτωλῷ, καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐπαισχυνθήσεται αὐτὸν ὅταν ἔλθῃ ἐν τῇ δόξῃ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ μετὰ τῶν ἀγγέλων τῶν ἁγίων.

ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ Θ´ 1 - 1

1 Καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς· Ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι εἰσί τινες ὧδε τῶν ἑστηκότων, οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσι τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ἐληλυθυῖαν ἐν δυνάμει.


✨Ερμηνεία Ευαγγελίου

ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ Η´ 34 - 38

34 Και αφού επροσκάλεσε τον λαόν μαζή με τους μαθητάς του, είπεν εις αυτούς· “όποιος θέλει να με ακολουθήση ως πιστός μαθητής μου, ας απαρνηθή τον αμαρτωλόν εαυτόν του με τας αδυναμίας, και τα πάθη του, ας πάρη την απόφασιν να υποστή προς χάριν μου ταλαιπωρίες και αυτόν ακόμη τον σταυρικόν θάνατον, και ας με ακολουθήση στον δρόμον, που εγώ εχάραξα. 35 Διότι όποιος θέλει να σώση την επίγειον ζωή του, αυτός θα χάση την αιωνίαν και μακαρίαν ζωήν. Οποιος όμως αψηφήσει και θυσιάσει την ζωήν του προς χάριν εμού και του ευαγγελίου, αυτός θα σώση την ζωήν του εις την αιωνίαν μακαριότητα. 36 Διότι τι θα ωφελήση τον άνθρωπον, εάν κερδήση ολόκληρον τον υλικόν κόσμον και χάσει την ψυχήν του; 37 Η, τι θα δώση άνθρωπος ως αντάλλαγμα, δια να εξαγοράση την ψυχήν του από τον Αδην, αφού ούτε ο κόσμος όλος δεν ημπορεί να αντισταθμίση την αξίαν της ψυχής; 38 Διότι εκείνος, ο οποίος δια λόγους ανθρωπαρεσκείας και δειλίας θα εντραπή και θα αρνηθή εμέ και τους λόγους μου εις την γενεάν αυτήν, την αποστατημένην και αμαρτωλήν, και ο Υιός του ανθρώπου θα εντραπή αυτόν και θα τον αποκηρύξη, όταν ως κριτής των ανθρώπων έλθη ολόλαμπρος με την δόξαν του Πατρός αυτού συνοδευόμενος από τους αγίους αγγέλους”.

ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ Θ´ 1 - 1

1 Και έλεγεν εις αυτούς· “Σας διαβεβαιώνω, ότι υπάρχουν μερικοί από αυτούς που ευρίσκονται εδώ, οι οποίοι δεν θα γευθούν τον θάνατον, προτού ιδούν την βασιλείαν του Θεού, δηλαδή την Εκκλησίαν, να εγκαθίσταται και να θεμελιώνεται εις την γην με δύναμιν κατά την ημέραν της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος”.

Πίστη Ελπίς Αγάπη

 


17 Σεπτεμβρίου. 

Τρεις χαριτωμένες παιδούλες, εννέα, δέκα και δώδεκα χρονώ, η Πίστις, η Ελπίς και η Αγάπη, υπομένουν φρικτά μαρτύρια ροδοχαμογελώντας από τα θαύματα που βλέπουν και γίνονται άγιες Μάρτυρες Χριστού,  μπροστά στα ενθαρρυντικά μάτια της μητέρας τους Σοφίας -ώ πίστη, άγια μάνα!- που πεθαίνει κι αυτή μαζί τους στη Ρώμη. 

Υπερθηριώδης η βαρβαρότητα του Διοκλητιανού -καρπός της ψεύτικης θρησκείας του- τρυφερή, πανέμορφη, χαριτωμένη, ευωδιαστή, αγγελική η αγιότητα των τριών μικρών αγίων Μαρτύρων- της πίστης τους στον Τρισάγιο, αληθινό Θεό Παραδείσιος ανθός!


Χαρά Αγγέλου

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

🌹Ιερά Ακολουθία


Πρωινή Θεία Λειτουργία. 

Αύριο Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 

Μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδος θα τελεστεί στην Ιερά μας Μονή 

Πρωινή Θεία Λειτουργία μετ' Όρθρου ώρα 7:00 π.μ

Πριν φύγεις από το σπίτι...

 


Πριν αφήσεις την πόρτα του σπιτιού σου (λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος) κάνε τον σταυρό σου και πες: 

«Αποτάσσομαι σοι σατανά, και τη πομπή σου, και τη λατρεία σου και συντάσσομαι σοι Χριστέ». 

Ποτέ μη βγεις από το σπίτι σου χωρίς αυτά τα λόγια. Αυτά θα είναι για σένα ράβδος, όπλο, πύργος ακαταμάχητος. Έτσι: Όχι μόνο άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να σε βλάψουν, άλλ' ούτε κι' αυτός ο διάβολος! (εις Ανδριάντας, λόγος ΚΑ').

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

🌷Ιερά Ακολουθία


Σήμερα Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 

Παραμονή της εορτής της Αγίας Ευφημίας της Μεγαλομάρτυρος, θα τελεστεί στην Ιερά μας Μονή βραδινή Θεία Λειτουργία μετ Εσπερινού και Ορθρου ώρα 20:00 μ.μ

Ενώ θα τεθεί προς Προσκυνηση τμήμα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ευφημίας!


Είθε η Αγία να πρεσβεύει υπέρ πάντων ημών!

Σταυρός και Ανάσταση

 


Μέσα στον Σταυρό του Χριστού έχουμε μία ανακεφαλαίωσι όλης της διδασκαλίας του Ευαγγελίου! Σταυρώθηκε ο Χριστός και ο Σταυρός Τον ωδήγησε στην Ανάσταση. .. Χριστός χωρίς Σταυρό δεν εννοείται! 

Αν βγάλουμε τον Χριστό από τον Σταυρό, παύει να είναι Χριστός, που σώζει! Κι αν βγάλουμε από την ζωή του Χριστιανού την εσταυρωμένη ζωή, πλέον έχουμε εκκοσμικευμένο Χριστιανισμό, αδύνατο να μας εξυψώση ηθικά και πνευματικά σε σφαίρες πνευματικές και άγιες! 

Όποιος γνωρίση καλά αυτό το νόημα, αυτό το μήνυμα, όποιος το πιστέψη και το ακολουθήση, γίνεται αληθινός, γνήσιος μαθητής και δούλος του Χριστού! Ο Χριστός για μας είναι το υπόδειγμα το τέλειο, το οποίο καλούμεθα να αντιγράφουμε και να μιμούμεθα! 


- Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας ο Φιλοθεΐτης †

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Κάνε τον Σταυρό σου και μην φοβάσαι

 




«Να μην κάνεις κανένα έργο, χωρίς να το σφραγίζεις με τον Τίμιο Σταυρό!

Όταν αναχωρείς για ταξίδι, όταν αρχίζεις το έργο σου, όταν πηγαίνεις να διδάξεις στο σχολείο σου, όταν είσαι μόνος σου ή και με άλλους μαζί, σφράγισε με τον παντοδύναμο Σταυρό το μέτωπο σου, το σώμα σου, την καρδιά σου, τα χείλη σου, τα μάτια σου, τα αυτιά σου και όλα τα μέλη σου να τα σφραγίζεις με το σημείο της νίκης του Χριστού επί του Άδου.

Και τότε μη φοβάσαι από τα μαγικά ή τα ξόρκια και τους μάγους. Διότι όλα αυτά λύνονται από την δύναμη του Σταυρού, όπως το κερί λειώνει μπροστά στην φλόγα της φωτιάς και όπως φεύγει η σκόνη στον άνεμο!»


ΠΗΓΗ: «Η ζωή και οι αγώνες του Γέροντος Κλεόπα Ηλιε, Ρουμάνου Ησυχαστού καί Διδασκάλου». Αρχιμ. Ιωαννικίου Μπαλάν, έκδοση «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ.

Ο σωτήριος Σταυρός

 «Η σωτηρία μας πηγάζει από τον Σταυρό του Χριστού. 

Αυτού που ήρθε και βάσταξε την παγκόσμια αμαρτία· και το πανάγιό Του αίμα είναι που μας σώζει, και όχι τα έργα μας». 

Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός



Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Ιερά Ακολουθία

 


🌙 Σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 

Παραμονή της εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως Του Τιμίου Σταυρού θα τελεστεί στην Ιερά μας Μονή βραδινή Θεία Λειτουργία μετ Εσπερινού και Ορθρου ώρα 20:00 μ.μ

Ενώ θα τεθεί προς Προσκυνηση και Αγιασμό των πιστών τμήμα Του Τιμίου Σταυρού. 

"Σταυρέ Του Χριστού Σώσον ημάς τη δυνάμει σου" 


Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

🌹 Λόγοι Αγίων


1. «Δεν πρέπει να μισούμε τους αιρετικούς, αλλά την αίρεση, όχι τον άνθρωπο, αλλά την πονηρή πράξη, την διεφθαρμένη γνώμη».

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

2. «Θα μας ζητηθεί να λογοδοτήσουμε όχι για κάθε λόγο και πράξη μας, αλλά και για κάθε χρόνο, ακόμη και για κάθε στιγμή και λεπτό της ώρας».

Γρηγόριος Θεολόγος.

3. «Όποιος υποφέρει με χαρά την αδικία, αυτός έχει παρηγοριά από το Θεό».

Ισαάκ ο Σύρος.

Ιερά Ακολουθία

  


🌙 Αύριο Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 

Παραμονή της εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως Του Τιμίου Σταυρού θα τελεστεί στην Ιερά μας Μονή βραδινή Θεία Λειτουργία μετ Εσπερινού και Ορθρου ώρα 20:00 μ.μ

Ενώ θα τεθεί προς Προσκυνηση και Αγιασμό των πιστών τμήμα Του Τιμίου Σταυρού. 


"Σταυρέ Του Χριστού Σώσον ημάς τη δυνάμει σου" 


Καλή σχολική χρονιά!

 Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!