Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Αναγνώσματα Κυριακής

 


Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022


Προεόρτια της κοιμήσεως της Θεοτόκου, Προφήτης Μιχαίας, Άγιος Μάρκελλος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Απαμείας, Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος, ο χρυσοχόος† ΚΥΡΙΑΚΗ Θ ́ ΜΑΤΘΑΙΟΥ. Προεόρτια τῆς κοιμήσεως τῆς ὑπεραγίας Θεοτόκου, Μιχαΐου τοῦ προφήτου (η ́ π.Χ. αἰ.).


🌻Ἀπόστολος


ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Α' Γ´ 9 - 17


9 Θεοῦ γάρ ἐσμεν συνεργοί· Θεοῦ γεώργιον, Θεοῦ οἰκοδομή ἐστε. 10 Κατὰ τὴν χάριν τοῦ Θεοῦ τὴν δοθεῖσάν μοι ὡς σοφὸς ἀρχιτέκτων θεμέλιον τέθεικα, ἄλλος δὲ ἐποικοδομεῖ· ἕκαστος δὲ βλεπέτω πῶς ἐποικοδομεῖ· 11 θεμέλιον γὰρ ἄλλον οὐδεὶς δύναται θεῖναι παρὰ τὸν κείμενον, ὅς ἐστιν Ἰησοῦς Χριστός. 12 εἰ δέ τις ἐποικοδομεῖ ἐπὶ τὸν θεμέλιον τοῦτον χρυσόν, ἄργυρον, λίθους τιμίους, ξύλα, χόρτον, καλάμην, 13 ἑκάστου τὸ ἔργον φανερὸν γενήσεται· ἡ γὰρ ἡμέρα δηλώσει· ὅτι ἐν πυρὶ ἀποκαλύπτεται· καὶ ἑκάστου τὸ ἔργον ὁποῖόν ἐστι τὸ πῦρ δοκιμάσει. 14 εἴ τινος τὸ ἔργον μενεῖ ὃ ἐπῳκοδόμησε, μισθὸν λήψεται· 15 εἴ τινος τὸ ἔργον κατακαήσεται, ζημιωθήσεται, αὐτὸς δὲ σωθήσεται, οὕτως δὲ ὡς διὰ πυρός. 16 Οὐκ οἴδατε ὅτι ναὸς Θεοῦ ἐστε καὶ τὸ Πνεῦμα τοῦ Θεοῦ οἰκεῖ ἐν ὑμῖν; 17 εἴ τις τὸν ναὸν τοῦ Θεοῦ φθείρει, φθερεῖ τοῦτον ὁ Θεός· ὁ γὰρ ναὸς τοῦ Θεοῦ ἅγιός ἐστιν, οἵτινές ἐστε ὑμεῖς.


🌼Ευαγγέλιο


ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΙΔ´ 22 - 34


22 Καὶ εὐθέως ἠνάγκασεν ὁ Ἰησοῦς τοὺς μαθητὰς αὐτοῦ ἐμβῆναι εἰς τὸ πλοῖον καὶ προάγειν αὐτὸν εἰς τὸ πέραν, ἕως οὗ ἀπολύσῃ τοὺς ὄχλους. 23 καὶ ἀπολύσας τοὺς ὄχλους ἀνέβη εἰς τὸ ὄρος κατ’ ἰδίαν προσεύξασθαι. ὀψίας δὲ γενομένης μόνος ἦν ἐκεῖ. 24 τὸ δὲ πλοῖον ἤδη μέσον τῆς θαλάσσης ἦν, βασανιζόμενον ὑπὸ τῶν κυμάτων· ἦν γὰρ ἐναντίος ὁ ἄνεμος. 25 τετάρτῃ δὲ φυλακῇ τῆς νυκτὸς ἀπῆλθε πρὸς αὐτοὺς ὁ Ἰησοῦς περιπατῶν ἐπὶ τῆς θαλάσσης. 26 καὶ ἰδόντες αὐτὸν οἱ δὲ μαθηταὶ ἐπὶ τὴν θάλασσαν περιπατοῦντα ἐταράχθησαν λέγοντες ὅτι φάντασμά ἐστι, καὶ ἀπὸ τοῦ φόβου ἔκραξαν. 27 εὐθέως δὲ ἐλάλησεν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς λέγων· Θαρσεῖτε, ἐγώ εἰμι· μὴ φοβεῖσθε. 28 ἀποκριθεὶς δὲ αὐτῷ ὁ Πέτρος εἶπε· Κύριε, εἰ σὺ εἶ, κέλευσόν με πρὸς σὲ ἐλθεῖν ἐπὶ τὰ ὕδατα· 29 ὁ δὲ εἶπεν, Ἐλθέ. καὶ καταβὰς ἀπὸ τοῦ πλοίου ὁ Πέτρος περιεπάτησεν ἐπὶ τὰ ὕδατα ἐλθεῖν πρὸς τὸν Ἰησοῦν. 30 βλέπων δὲ τὸν ἄνεμον ἰσχυρὸν ἐφοβήθη, καὶ ἀρξάμενος καταποντίζεσθαι ἔκραξε λέγων· Κύριε, σῶσόν με. 31 εὐθέως δὲ ὁ Ἰησοῦς ἐκτείνας τὴν χεῖρα ἐπελάβετο αὐτοῦ καὶ λέγει αὐτῷ· Ὀλιγόπιστε! εἰς τί ἐδίστασας; 32 καὶ ἐμβάντων αὐτῶν εἰς τὸ πλοῖον ἐκόπασεν ὁ ἄνεμος. 33 οἱ δὲ ἐν τῷ πλοίῳ ἐλθόντες προσεκύνησαν αὐτῷ λέγοντες· Ἀληθῶς Θεοῦ υἱὸς εἶ. 34 Καὶ διαπεράσαντες ἦλθον εἰς τὴν γῆν Γεννησαρέτ.


🌻Ερμηνεία Ευαγγελίου

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΙΔ´ 22 - 34


22 Και αμέσως ο Ιησούς ηνάγκασε τους μαθητάς να εισέλθουν στο πλοίον και να πάνε προ αυτού στο απέναντι μέρος, μέχρις ότου αυτός απολύση τα πλήθη του λαού. (Τούτο δε το έκαμε δια να μη παρασυρθούν και οι μαθηταί από τον άκριτον ενθουσιασμόν των ανθρώπων αυτών, που ήθελαν να τον ανακηρύξουν βασιλέα). 23 Αφού δε διέλυσε τα πλήθη, ανέβη στο όρος, δια να προσευχηθή μόνος και απερίσπαστος. Οταν δε άρχισε να νυκτώνη, ήτο μόνος. 24 Το δε πλοίον ευρίσκετο στο μέσον της θαλάσσης και εταλαιπωρείτο πολύ από τα κύματα, διότι ήτο αντίθετος ο άνεμος. 25 Κατά δε τα χαράματα, το τέταρτον τρίωρον της νυκτός, κατά τον χρόνον που η τετάρτη βάρδια των φρουρών ανελάμβανε υπηρεσίαν, ήλθεν ο Ιησούς προς τους μαθητάς περιπατών επάνω εις την θάλασσαν. 26 Οταν δε τον είδαν οι μαθηταί να περιπατή επάνω εις την θάλασσαν, εταράχθησαν και έλεγαν ότι είναι φάντασμα και από τον φόβον έκραξαν. 27 Αμέσως όμως ωμίλησεν ο Ιησούς προς αυτούς και τους είπε· “θάρρος, εγώ είμαι· μη φοβείσθε”. 28 Απεκρίθη δε εις αυτόν ο Πετρος και είπε· “Κυριε, εάν είσαι συ, διάταξέ με να έλθω προς σε περιπατών επάνω εις τα νερά”. 29 Ο δε Κυριος του είπε· “έλα”. Κατέβηκε ο Πετρος από το πλοίον και επεριπάτησε επάνω εις τα νερά, δια να έλθη στον Ιησούν. 30 Οταν όμως είδε τον άνεμον ισχυρόν, εφοβήθη, εκλονίσθη η πίστις του, ήρχισε να βυθίζεται και εφώναξε δυνατά λέγων· “Κυριε σώσε με”. 31 Αμεσως δε ο Ιησούς άπλωσε το χέρι του, τον έπιασε και του είπε· ολιγόπιστε διατί εκλονίσθης εις την πίστιν και εδειλίασες;” 32 Οταν δε ανέβησαν στο πλοίον, έπαυσε ο άνεμος. 33 Οι μαθηταί, που ήσαν στο πλοίον, ήλθαν, εγονάτισαν με σεβασμόν προς αυτόν και είπαν· “αληθινά συ είσαι Υιός του Θεού”. 34 Και αφού διέσχισαν την θάλασσαν, ήλθαν εις την χώραν της Γεννησαρέτ.

Πάρε λίγο σταφύλι από την Παναγία...

 


Ο Άγιος Παΐσιος συνήθιζε να έρχεται στις αγρυπνίες της Μονής μας όπου καθόταν στο 

στασίδι απέναντι από την εικόνα της Φοβεράς Προστασίας.

Οι αδελφοί μοναχοί επίσης τον επισκέπτονταν συχνά, καθώς βέβαια και πλήθος προσκυνητών, που φιλοξενούνταν στη Μονή μας. Όμως κάποια περίοδο, ήταν η χρονιά που είχε τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου, πέρασαν σαράντα ημέρες χωρίς να φανεί, χωρίς να ανοίγει την πόρτα της καλύβης, χωρίς να δώσει κανένα σημείο ζωής, γεγονός που μας δημιούργησε ανησυχία.

Κάποια μέρα αποφάσισα και κατέβηκα μόνος μου στο καλύβι του. Χτύπησα την πόρτα, 

αλλά επειδή δεν έλαβα απάντηση, κατάφερα και την παραβίασα. 

Παρότι ήμουν ανήσυχος, από τη στιγμή της εισόδου μου παραδόξως με κατέλαβε μια 

απροσδιόριστη και ανεξήγητη ηρεμία.

Μόλις έφτασα στο μικρό του δωμάτιο, τον είδα να κάθεται σε μαξιλάρι κατάχαμα, με τα 

χέρια ακουμπισμένα πάνω στο σοφρά.

Στο πρόσωπό του είχε εμφανή σημεία εξαντλήσεως. Μπροστά του βρισκόταν ένα τσαμπί σταφύλι κι ένα αρτίδιο. Πρόσεξα ότι ο χώρος ανέδιδε μιαν άρρητη και πρωτόγνωρη ευωδία, και ότι υπήρχε διάχυτη γαλήνη.

Πήρα πρώτος τον λόγο, και του ζήτησα συγγνώμη και του εξήγησα πόσο είχαμε 

ανησυχήσει.

Εκείνος με ηρεμία και απλότητα, με φωνή που μόλις έβγαινε από τα πνευμόνια του, είπε:

Έκανα όλες αυτές τις μέρες νηστεία και προσευχή για τον κόσμο, και για τα επερχόμενα δεινά. Εξαντλήθηκα. Η Παναγία ήρθε και μου έδωσε αυτό το σταφύλι και τον άρτο. Δοκίμασε!

Πήρα λίγο σταφύλι.

Είχε το χρώμα του ροδίτη, με μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα που δεν είχα 

ξανασυναντήσει.

Πώς ήταν γέροντα η Παναγία; τον ρώτησα.

Τότε υποβασταζόμενος σηκώθηκε με δυσκολία, και μου έφερε μια μικρή εικόνα σε 

κορνίζα. Ήταν η Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα.

Πάντοτε παρουσιάζεται σαν την Ιεροσολυμίτισσα μου είπε.

Μιλήσαμε λίγο ακόμη και τον άφησα στην ησυχία του, γιατί έκρινα πως σε τέτοιες 

στιγμές δεν πρέπει να είναι κανείς αδιάκριτος.

Βλέπει κανείς την αγωνία και την αυτοθυσία του Αγίου Γέροντα να προλάβει να δώσει 

και τις τελευταίες του δυνάμεις για το καλό του κόσμου ώστε να αμβλυνθεί η ένταση των επερχόμενων δεινών.


(Μαρτυρία Γέροντος Χριστόδουλου, ηγούμενου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου 

Αγίου Όρους).

Εορτάζει το μοναστήρι μας!!!

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

ΤΗΛ 211 40 41 548



🌷 Πρόγραμμα Πανηγύρεων Ιεράς Μόνης Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά!!


                             🌺🌺🌺🌺


Εορτασμός Της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου.


🌹Κυριακή 14 Αυγούστου ώρα 7:00 μ.μ

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Περιφορά Της Ιεράς Εικόνος Της Παναγίας.


🌻Δευτέρα 15 Αυγούστου ώρα 7:00 π.μ

Ακολουθία του Όρθρου και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


                             🌼🌼🌼🌼


Ευχόμεθα η Κυρία Θεοτόκος, η οποία «μετέστη προς την Ζωήν», να δίδει πάντοτε την ευλογία Της σε όλους μας ώστε να περάσουμε την παρούσα ζωή όσο το δυνατόν αβλαβή και ακίνδυνο από τις πλάνες και μεθοδείες του πονηρού και να μάς αξιώσει της επουρανίου βασιλείας του Υιού Της. Αμήν.


(Ευχή Του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ)

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Το μεγαλύτερο δώρο


 "Όλα τα κτίσματα έχουν προσφέρει, το κάθε ένα με τη σειρά του, τον τρόπο της εξυπηρετήσεως τους στο θέμα της σαρκώσεως τού Θεού Λόγου. Εκείνο δε πού προσφέραμε εμείς, η ανθρώπινη φύση, ως αντιπροσφορά για το μέγιστο δώρο της θείας κενώσεως του Ιησού μας, το κατ’ εξοχήν τελειότατον των δώρων, είναι η Παναγία μητέρα Του και μητέρα όλων μας".


Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπεδινός

Γλύκανε την σκέψιν σου


 Γλύκανε την σκέψιν σου με λογισμούς παραμυθίας και ελπίδας, τα λόγια σου πύρωσέ τα με την θέρμη της αγάπης στον Νυμφίο σου και ενθυμού τα δικά Του παθήματα, τα οποία υπέστη υπέρ σου, για να μείνης σταθερή, αφοσιωμένη και ταπεινή. Παράδωσε τον εαυτό σου ολόκληρο στην προστασία και σκέπη της Παναγίας!


Άγιος Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής ο εν Πάτμω

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Το θαύμα του Αγίου

 


Σήμερα 11 Αυγούστου εορτάζεται το

ΘΑΥΜΑ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ.

Το 1716, 24 Ιουνίου ήταν, ο Καπουδάν Χοντζά πασάς, με τον αέρα του κατακτητή της Πελοποννήσου, εξαπολύει επίθεση εναντίον της Ενετοκρατούμενης Κέρκυρας.

Επί πενήντα ημέρες η πόλη πολιορκημένη από στεριά και θάλασσα και οι υπερασπιστές της απεγνωσμένα μάχονταν.

Όλες αυτές τις ατελείωτες ώρες οι πολεμιστές είχαν αόρατο σύντροφο και συμμαχητή, εκτός από τη δική τους προσευχή, και την προσευχή προς τον άγιο Σπυρίδωνα των γυναικόπαιδων του νησιού, που είχαν συγκεντρωθεί στο ναό.

Στις 10 Αυγούστου και αφού οι Τούρκοι με το σύνολο των δυνάμεών τους έκαναν την τελική τους επίθεση, τα πράγματα έδειχναν πως είχαν τελειώσει και η Κέρκυρα θα περνούσε υπό Τουρκική κατοχή.

Δεν είχε μιλήσει, όμως, ο άγιος Σπυρίδωνας. Από το μεσημέρι της 10ης Αυγούστου έως τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου, βρέχει διαρκώς. Το διάστημα αυτό δεν εκδηλώθηκε καμία επίθεση των Τούρκων.

Και τι ανακαλύπτεται με το πρώτο φως του ήλιου. Ότι ο άγιος Σπυρίδων άκουσε, είδε και μίλησε: Οι Τούρκοι στρατιώτες στην πλειοψηφία τους είχαν πνιγεί, τα σώματά τους κείτονταν νεκρά στην παραλία. Οι λίγοι, που απόμειναν υποχώρησαν και γύρισαν στην Κωνσταντινούπολη.

Όλοι δοξολόγησαν τον άγιο Σπυρίδωνα και μέσω αυτού το Θεού. Ακόμη και οι Ενετοί, που τον αναγνώρισαν ως ελευθερωτή της Κέρκυρας.

Η θαυμαστή αυτή παρέμβαση του αγίου Σπυρίδωνα, μια από τις πολλές, είναι μια ακόμη απόδειξη πως η ελευθερία των Ελλήνων είναι φως πίστης.

Η θαυματουργία της πίστης είναι ασπίδα για την Πατρίδα. Είναι υπομονή κι απαντοχή κι ελπίδα. Γεννά εθνική υπερηφάνεια και οραματισμούς αγνούς, πελώριους, γενναίους. Φρόνημα γερό, «ψημένο» στο αγωνιστικό μετερίζι των αγίων της πατρίδας.

Το θαύμα της πίστης, ρωμαλέο στην καθαρότητά του και ολόφωτο στα ιδανικά του, ξεπερνά τα συνηθισμένα όρια της μιας ή της άλλης αρετής. Και φτιάχνει πνεύμα νίκης… Πνεύμα ισχύος εκ μέρους του Μεγαλοδύναμου Θεού.

Και η έκκληση-παράκληση-ικεσία προς τον άγιο Σπυρίδωνα είναι και τωρινή:

Ω! κοιταξέ μας, άγιε Σπυρίδωνά μας, παρά τις αμαρτίες μας, και έμπνευσέ μας ευγενή και υψηλά αισθήματα, κάνοντάς μας να νιώσουμε το θαύμα της πίστης.

Να αισθανθούμε, εμείς οι δύσπιστοι, πως καταφυγή στο Χριστό και δεσμοί με το Χριστό θα πει ζωή…

Ζωή απολυτρωμένη από κινδύνους, άγχη και αβεβαιότητες, από ύπουλους φόβους και το αίσθημα της ανασφάλειας. Είναι ζωή ζωντανής ελπίδας και εμπιστοσύνης στον Πατέρα.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Μια συμβουλή

 


Μπορώ να σου δώσω μια συμβουλή; 

Σε κάθε θλίψη σου, σε κάθε αποτυχία σου 

να συγκεντρώνεσαι στον εαυτό σου 

και να λες σιγά-σιγά το τροπάριο: 

“Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν…”. 

Θα βλέ­πεις ότι το μεγαλύτερο πράγμα στη ζωή σου 

-και στη ζωή του κόσμου όλου- έγινε. 

Η Ανάσταση του Χρι­στού, η σωτηρία μας. 

Και θα συνειδητοποιήσεις ότι η αναποδιά που σου συμβαίνει 

είναι πολύ μικρή για να χαλάσει τη διάθεσή σου.


Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Με τη βοήθεια Του Θεού


 *Ο Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα του Αγίου Όρους, για την σωτηρία του ανθρώπου, για την ψυχή, το καντήλι, την διατροφή και για τις αρετές.*

Ποτέ να μην πούμε την φράση, ούτε για αστείο: «Εγώ δεν θα σωθώ!» Αυτή η φράση δίνει χαρά στον εχθρό διάβολο, που λέει: «αμήν και πότε!». Να παίρνουμε πάντα την υγιή τοποθέτηση: «Με τη βοήθεια του Θεού, αν και δεν το αξίζω, ελπίζω ότι θα σωθώ». Είναι πολύ λεπτό το θέμα.

Το ποιός θα σωθεί και ποιός όχι, είναι δουλειά του Χριστού. Όταν λέω: «εγώ θα σωθώ και εκείνος όχι», είμαι αντίχριστος και βρίσκομαι σε πλάνη! Δεν στέλνουμε κανέναν στον Παράδεισο και κανέναν στην Κόλαση. Αυτό είναι δουλειά μόνο του Χριστού!

Η ψυχή έχει 3 ονόματα: Λέγεται καρδία, λέγεται ψυχή, λέγεται και πνεύμα. Το ίδιο πράγμα με 3 ονομασίες.

Όταν μιλούμε για λογισμούς, για συναισθήματα και για πάθη, ονομάζουμε την ψυχή μας ως καρδία (Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία…).

Όταν όμως μιλούμε για τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, που λάβαμε στο Άγιο Βάπτισμα, τότε ομιλούμε περί ψυχής.

Όταν όμως αποχωριστεί η ψυχή από το σώμα (σωματικός θάνατος), τότε η ψυχή ονομάζεται πνεύμα.

Όση ώρα είναι αναμμένα τα καντήλια, αυτά φωνάζουν: «ελέησον, ελέησον, ελέησον τον άνθρωπο, που άναψε το καντήλι, προς το Θεό».

Αυτό το ξέρει ο διάβολος γι’ αυτό βάζει λογισμούς, ότι τάχα υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς από το καντήλι.

Στο καντήλι βάζουμε πάντοτε το καλύτερο λάδι.

Λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας, ότι εάν υπερβούμε το μέτρο της ποσότητας στην διατροφή μας και παραφάμε, τότε το επιπλέον αυτό φαγητό, το «δανείζουμε» στον διάβολο, διότι είναι του φτωχού και του πεινασμένου που πεθαίνει της πείνας. Χάνουμε έτσι την παρρησία μας απέναντι στον Θεό…

Καμμία αρετή από μόνη της δεν σώζει, ούτε και η αγάπη. Η μόνη αρετή, που από μόνη της σώζει, είναι η ταπεινοφροσύνη, που είναι η σπονδυλική στήλη όλων των αρετών.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Πρόγραμμα Πανηγύρεων

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

ΤΗΛ 211 40 41 548



🌷 Πρόγραμμα Πανηγύρεων Ιεράς Μόνης Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά!!


                             🌺🌺🌺🌺


Εορτασμός Της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου.


🌹Κυριακή 14 Αυγούστου ώρα 7:00 μ.μ

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Περιφορά Της Ιεράς Εικόνος Της Παναγίας.


🌻Δευτέρα 15 Αυγούστου ώρα 7:00 π.μ

Ακολουθία του Όρθρου και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


                             🌼🌼🌼🌼


Ευχόμεθα η Κυρία Θεοτόκος, η οποία «μετέστη προς την Ζωήν», να δίδει πάντοτε την ευλογία Της σε όλους μας ώστε να περάσουμε την παρούσα ζωή όσο το δυνατόν αβλαβή και ακίνδυνο από τις πλάνες και μεθοδείες του πονηρού και να μάς αξιώσει της επουρανίου βασιλείας του Υιού Της. Αμήν.


(Ευχή Του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ)

Πρόγραμμα Δεκαπενταυγούστου

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

ΤΗΛ 211 40 41 548



Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου.


Ο μήνας της Παναγίας !!!


Ο μήνας που εορτάζει το μοναστήρι μας !!!


                                      🌷

     🔹🔹ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ🔹🔹


▪️Καθημερινά καθ όλη τη διάρκεια του Δεκαπενταυγούστου και ώρα 7:00 μ.μ. το απόγευμα θα

τελείται Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Έν συνεχεία  θα τελείται Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

                                      🌹

       🔹🔹 ΚΥΡΙΑΚΉ ΗΜΈΡΑ ΚΥΡΊΟΥ 🔹🔹


▪️Κάθε Κυριακή τελείται Θεία Λειτουργία. Έναρξη Ορθρου 7:00 π.μ.


▪️Σάββατο  δεν θα  τελείται καμία ακολουθία εκτός του Σαββάτου 6 Αυγούστου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου θα τελεστεί πρωινή Θεία Λειτουργία στις 7:00 π.μ 

                                      🌻

                   🔹🔹ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ🔹🔹


▪️Παρασκευή 5 Αυγούστου εσπέρας  6:30 μ.μ. 

Θα τελεστεί μόνο ο Εσπερινός της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος.

Ιερα παράκληση δεν τελείται. 


▪️Σάββατο 6 Αυγούστου 7:00 π. μ.

Επί τη μνήμη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.


✨    ✨    ✨    ✨    ✨    ✨    ✨    ✨    ✨