Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Φωτογραφικό υλικό

 Φωτογραφικό υλικό από την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά!

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα









 

Ακολουθίες Χριστουγέννων

 


🔹 Την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου "Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως" το απόγευμα στις 6:30 ο Εσπερινός των Χριστουγέννων.


🔹 Την Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου "Η κατά σάρκα γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού" στις 6:00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 

Τι καλά να ήμουν αυτό το γαϊδουράκι!

 


“΄Εγνω βους τον κτησάμενον και όνος την φάτνην του Κυρίου αυτού”, λέει ο Προφήτης Ησαΐας (Ης. 1,3). Γνώρισε δηλαδή το βοϊδάκι το αφεντικό του και το γαϊδουράκι την φάτνη του Κυρίου του. Γνώρισαν τι ήταν μέσα στη φάτνη και με τα χνώτα τους το ζέσταιναν! Κατάλαβαν τον Δημιουργό τους! Αλλά και το γαϊδουράκι, τι τιμή να πάει τον Χριστό μετά στην Αίγυπτο! Οι άρχοντες είχαν άρματα χρυσοκέντητα ,και ο Χριστός τι χρησιμοποίησε!

 Τι καλά να ήμουν αυτό το γαϊδουράκι!


*(Γέροντος Παϊσίου Λόγοι, τόμος Ε, σ. 231)*

       

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Η άπειρη αγάπη.

 


Ο Θεός γνώριζε την πτώση του ανθρώπου πριν να τον δημιουργήσει, δεν του αφαίρεσε όμως την ελευθερία, για να μη μειώσει την ιδιότητά του ως λογικού όντος που δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα Θεού, επειδή είναι «αμεταμέλητα δηλ. αμετάκλητα τα χαρίσματά του» (Ρωμ. ια΄ 29). Ως άπειρη όμως αγάπη και σοφία δεν άφησε να ματαιωθεί το αιώνιό του σχέδιο, να χαρίσει δηλαδή στον άνθρωπο τα προετοιμασμένα γι’ αυτόν αγαθά, και γι’ αυτό προκαθόρισε απ’ την αρχή την «φιλάνθρωπη οικονομίαν» της σωτηρίας του. Η ελευθερία του ανθρώπου υπήρχε στο σχέδιο της δημιουργίας και, επομένως, η πτώση του δεν ξάφνιασε τον Θεό... Έτσι, η ανθρώπινη ελευθερία δεν μπόρεσε να καταστρέψει το σχέδιο του Θεού, γιατί βρέθηκε κλεισμένη, κατά κάποιο τρόπο, σ’ ένα μεγαλύτερο πεδίο: το σχέδιο της σωτηρίας και θεώσεως του κόσμου με τη σάρκωση του Λόγου. 


Γέροντας Ιωσήφ Βατοπεδινός

🔶 Ιερές Ακολουθίες Αγίου Δωδεκαημέρου


🔹 Την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου "Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως" στις 7:00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία ενώ το απόγευμα στις 6:30 ο Εσπερινός των Χριστουγέννων.


🔹 Την Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου "Η κατά σάρκα γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού" στις 6:00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


🔹 Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου " Η Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου" στις 7:00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.


🔹 Την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου παραμονή των Αγίων νηπίων των υπό Ηρώδου αναιρεθέντων, το απόγευμα στις 6:30 - 9:30 θα τελεστεί βραδινή Ακολουθία μετ' Εσπερινού Όρθρου και Θείας Λειτουργίας.


🔹 Την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου "Κυριακή μετά της Χριστού Γεννήσεως και Ιωσήφ του μνήστορος" στις 7:00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.


🔹 Δευτέρα 1 Ιανουαρίου "Η κατά σάρκα περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και μνήμη του Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας Καππαδοκίας Του Μεγάλου " στις 7:00 το πρωί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


🔹 Παρασκευή 5 Ιανουαρίου "Προεόρτια των Φώτων" στις 7:00 το πρωί θα τελεστεί η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, ο Μέγας Εσπερινός των Θεοφανίων μετά της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου και ακολούθως ο Μέγας Αγιασμός.


🔹 Σάββατο 6 Ιανουαρίου "Τα Άγια Θεοφάνεια" στις 7:00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία ενώ και Μέγας Αγιασμός ενώ στις 11:00 θα γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα.


🔹 Κυριακή 7 Ιανουαρίου " Του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου" στις 7:00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Ιερά Ακολουθία



Η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών

🔹Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου το απόγευμα στις 6:00 θα τελεστεί η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και θα ακολουθήσει Θεία Λειτουργία

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

🔸Ιερά Ακολουθία



Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά


Έως και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου συνεχίζεται το Ιερό Σαρανταλείτουργο που τελείται κάθε απόγευμα 6:30 - 8:30 στην Ιερά μας Μονή.

Φωτιά ο θυμός


 Αν δεις ότι κάποιος αγριεύει, τότε να υποχωρείς περισσότερο. Γιατί όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση της μανίας, χρειάζεται και περισσότερη παρηγοριά. Όσο χειρότερα φέρεται, τόσο μεγαλύτερη καλοσύνη θέλει.

Η υποχωρητικότητα απέναντι σε κάποιον που έχει θυμό είναι απαραίτητη, όσο είναι και απέναντι σε κάποιον που έχει υψηλό πυρετό. Όταν είναι αγριεμένο το θηρίο, τότε το αποφεύγουμε όλοι. Έτσι κι αυτόν που οργίζεται.

Δε βλέπεις τι κάνουν οι ναύτες; Όταν πιάσει δυνατός άνεμος, κατεβάζουν τα πανιά για να μη βουλιάξει το σκάφος.

 Κι ο αναβάτης, όταν τον παρασύρουν τα άλογα, δεν τραβάει τα χαλινάρια αλλά τα χαλαρώνει, για να μην εξουδετερώσει τη δύναμή του με μια δική του κίνηση. Αυτό να κάνεις και συ.

Είναι φωτιά ο θυμός, είναι φλόγα δυνατή που χρειάζεται καύσιμη ύλη. Μη δώσεις τροφή στη φωτιά και γρήγορα θα σβήσεις το κακό. Μόνη της η οργή δεν έχει δύναμη, αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος να την τρέφει.


Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Πόσο πουλιέται ο ουρανός

 


Όσο έχεις, τόσο κάνει. Έχεις ένα οβολό (μόνο να δώσεις στον φτωχό); αγοράζεις τον ουρανό τον ίδιο. Όχι γιατί είναι φτηνός ο ουρανός αλλά γιατί ο Θεός είναι φιλάνθρωπος. Δεν έχεις χρήματα; Δώσε ένα ποτήρι κρύο νερό. "Όποιος δώσει ένα ποτήρι κρύο νερό για χάρη μου σ' αυτούς τους καταφρονεμενους θα λάβει την αμοιβή του" μας λέει ο Κύριος. Ο ουρανός πουλιέται και αγοράζεται κι εμείς αδιαφορούμε. 

Δώσε ψωμί και πάρε παράδεισο. Δώσε μικρά και πάρε μεγάλα. Δώσε θνητά και πάρε αθάνατα. Δώσε φθαρτά και πάρε άφθαρτα.


Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος.

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Τι είναι Χριστούγεννα;

 


Τι είναι Χριστούγεννα; Τι νιώθεις τα Χριστούγεννα;

Παίρνω το θάρρος να απαντήσω όχι Θεολογικά αλλά εκ καρδίας.

Αδελφέ μου για να καταλάβεις τί είναι Χριστούγεννα και τι νιώθεις πρέπει να μπεις στις παρακάτω θέσεις έστω εικονικά για να καταλάβεις.

Χριστούγεννα είναι το συναίσθημα που νιώθει μια γυναίκα όταν γεννά το παιδί της εκείνη ακριβώς την στιγμή που βλέπει το χαμόγελο του ιατρού και αντικρίζει για πρώτη φορά το παιδί της. 

Χριστούγεννα αδερφέ μου είναι το συναίσθημα ενός αστέγου εκείνη την στιγμή που όλα κλείνουν μέσα σε μια πόλη και ο κόσμος εξαφανίζεται να τον πλησιάζει κάποιος και να του προσφέρει την παρέα του.

Χριστούγεννα αδελφέ μου είναι όταν βρίσκεσαι μόνος σε ένα αυτοκίνητο έξω από νοσοκομείο που έχεις τον δικό σου άνθρωπο και προσεύχεσαι δυνατά για ένα θαύμα και εκείνη την στιγμή σου χτυπούν το παράθυρο και σου λένε έγινε θαύμα όλα θα πάνε καλά.

Χριστούγεννα αδελφέ μου είναι το συναίσθημα που νιώθεις όταν πηγαίνεις λαβωμένος και βρώμικος στον πνευματικό σου και φεύγεις σαν να σου έχει βάλει φτερά στην πλάτη σου.

Χριστούγεννα είναι όταν αντικρίζει, συναντά και αγκαλιάζει ο γονέας το παιδί του μετά από χρόνια ξενιτιάς.

Χριστούγεννα είναι όταν νιώθεις ένα βήμα πριν την ολική κατάρευση και έρχεται κάποιος και σου χτυπά την πλάτη και σου λέει όλα θα πάνε καλά, μαζί θα το αντιμετωπίσουμε.

Χριστούγεννα είναι όταν είσαι πλούσιος και ξαφνικά σε μια δύσκολη στιγμή που τα λεφτά δεν μπορούν να βοηθήσουν έρχεται ο Θεός και σε ελεεί σαν το φτωχό που αγνοούσες.

Χριστούγεννα αδερφέ μου δεν είναι αυτά που έβλεπες ή έκανες, Χριστούγεννα είναι αυτά που ένιωθες πραγματικά.

Χριστούγεννα είναι η Γέννηση Του, η κοινωνία με Τον άστεγο Χριστό, το θαύμα, η κάθαρση, η συνάντηση, η αλληλοβοήθεια και η ελεημοσύνη.

Αυτά είναι τα Χριστούγεννα και αυτά πρέπει να νιώθεις. Χριστούγεννα θα πει αγάπη!

✝️π.Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος