Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών μηνός Ιουλίου

  ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

ΤΗΛ 211 40 41 548


🔹ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΛΊΟΥ 


                    🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

▪️🌙 Τετάρτη 6 Ιουλίου

Παραμονή της εορτής της Αγίας Κυριακής της Μεγαλομάρτυρος. 

Βραδινή Θεία Λειτουργία μετ' Εσπερινού και Όρθρου ώρα 20:00 μ.μ


▪️🌙 Πέμπτη 7 Ιουλίου

Παραμονή της εορτής του Αγίου Προκοπίου του Μεγαλομάρτυρος.

Βραδινή Θεία Λειτουργία μετ Εσπερινού και Ορθρου ώρα 20:00 μ.μ


▪️🌙 Δευτέρα 11 Ιουλίου

Παραμονή της εορτής του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

Βραδινή Θεία Λειτουργία μετ Εσπερινού και Ορθρου ώρα 20:00 μ.μ 


▪️🌙 Τρίτη 19 Ιουλίου

Παραμονή της εορτής του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου. 

Βραδινή Θεία Λειτουργία μετ Εσπερινού και Ορθρου ώρα 20:00 μ.μ


▪️🌙 Πέμπτη 21 Ιουλίου

Παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής της καλλιπαρθένου μυροφόρου και Μαρκέλλης της παρθενομάρτυρος εκ Χίου. 

Βραδινή Θεία Λειτουργία μετ Εσπερινού και Ορθρου ώρα 20:00


▪️🌞 Δευτέρα 25 Ιουλίου

Η Κοίμησις της Αγίας Αννης μητρός της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πρωινή Θεία Λειτουργία μετ' Ορθρου ώρα 7:00 π.μ 

▪️🌙Δευτέρα 25 Ιουλίου
Παραμονή της εορτής της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής.
Βραδινή Θεία Λειτουργία μετ Εσπερινού και Ορθρου ώρα 20:00


▪️🌙 Τρίτη 26 Ιουλίου

Παραμονή  της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού. 

Βραδινή Θεία Λειτουργία μετ' Εσπερινού και Όρθρου ώρα 20:00 μ.μ

Οι Άγιοι Απόστολοι

 


"Ώστε και γι'αυτό μόνο θα έπρεπε να τους θαυμάζουμε, διότι ανθρώπους που ήταν βάρβαροι έως τότε, εντελώς δηλαδή ακαλλιέργητοι ψυχικά, τούς έπεισαν να δεχτούν μια τέτοια πίστη που τους έστρεφε προς το μέλλον και τους βοηθούσε να έχουν αίσιες ελπίδες για το μέλλον.

Με την πίστη αυτή επίσης πέταξαν από πάνω τους το φορτίο των αμαρτημάτων τους και με μεγάλη προθυμία στο εξής ανέλαβαν τους κόπους για την κατάκτηση της αρετής... Όλα τα γένη των βαρβάρων... οι πρώην αλιείς άγιοι Απόστολοι με το Βάπτισμα και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος τα μυούσαν στη χριστιανική ζωή και φιλοσοφία".


Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Ιερά Ακολουθία

 🇬🇷 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ 

ΤΗΛ 211 40 41 548


🔹Ιερά Ακολουθία



Σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου παραμονή της Συνάξεως των Αγίων ενδόξων δώδεκα Αποστόλων θα τελεστεί στην Ιερά μας Μονή βραδινή Θεία Λειτουργία 20:00 - 23:00

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Προσευχή σου ολόθερμα

 


"Προσευχήσου 

στον Κύριο ολοθερμα.

Το μέλλον μου, πεσ' Του 

το αφήνω με εμπιστοσύνη 

στα χέρια Σου. 

Όπως ξέρεις 

και όπως θέλεις Κύριε 

κατεύθυνε την ζωή μου, 

μ'ολα τα απρόοπτα 

και με όλες τις δυσκολίες της.

Απο εδώ και εμπρός 

δεν θα μεριμνω 

και δεν θα ανησυχώ πια 

για τον εαυτό μου. 

 Μια φροντίδα μόνο θα έχω, 

να κάνω πάντα 

ότι είναι ευάρεστο σε Εσένα."


 +Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Ιερά Ακολουθία

 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ 

ΤΗΛ 211 40 41 548


🔹Ιερά Ακολουθία

Τετάρτη 29 Ιουνίου παραμονή της Συνάξεως των Αγίων ενδόξων δώδεκα Αποστόλων θα τελεστεί στην Ιερά μας Μονή βραδινή Θεία Λειτουργία 20:00 - 23:00

Η λύπη για τα σφάλματά μας




 – Γέροντα, πώς θα βοηθηθή κανείς να μην ξανακάνη το ίδιο σφάλμα;  – ῍ Αν πονέση πραγματικά για το σφάλμα του, δεν θα το ξανακάνη. Πρέπει να υπάρχη εσωτερική συντριβή με ειλικρινή μετάνοια, για να διορθωθή. Γι᾿ αυτό λέει ο Αββάς Μάρκος ο Ασκητής: «Αν ο άνθρωπος δεν στενοχωρηθή κατ᾿ αναλογίαν του σφάλματός του, εύκολα περιπίπτει εις το αυτό σφάλμα»468. Δηλαδή, αν είναι μικρό το σφάλμα, χρειάζεται μικρότερη μετάνοια, αν είναι μεγαλύτερο, μεγαλύτερη μετάνοια. Όταν κανείς δεν πιάνη το μέγεθος της πτώσεώς του και δεν λυπάται «κατ᾿ αναλογίαν του σφάλματος», τότε εύκολα πέφτει στο ίδιο ή και σε μεγαλύτερο σφάλμα.  – Πώς θα καταλάβουμε ότι δεν λυπηθήκαμε «κατ᾿ αναλογίαν του σφάλματος»;  – Απόδειξη αν πέφτετε πάλι στο ίδιο σφάλμα. Ύστερα, όταν παρακολουθήτε τον εαυτό σας, να μην κάνετε μόνο διάγνωση. Εσείς συνέχεια κάνετε μικροβιολογικές εξετάσεις, βρίσκετε το μικρόβιο, το κοιτάτε και λέτε: «πρέπει να το σκοτώσω», αλλά δεν  αρχίζετε  θεραπεία.  Εντάξει,  διαπιστώσατε  ότι  έχετε  μια  πάθηση.  Τάκ,  να κοιτάξετε  πώς  θα  την  θεραπεύσετε.  Τί  ωφελεί  να  κάνετε  συνέχεια  αναλύσεις– αναλύσεις, χωρίς να προσπαθήτε να διορθωθήτε; Λέτε: «έχω εκείνο το πάθος, έχω το άλλο», αλλά δεν τα κόβετε και παραμένετε στα ίδια μοιρολογώντας. Έτσι σπαταλάτε τις  δυνάμεις  σας  και  χαραμίζεστε.  Χαραμίζετε  το  μυαλό  σας,  την  καρδιά  σας. Αρρωσταίνετε από την στενοχώρια και ύστερα δεν κάνετε τίποτε. Έπειτα, όταν γίνετε καλά,  αρχίζετε:  «Και  γιατί  τότε  αρρώστησα  και  πώς  αρρώστησα;».  Δεν  λέω,  θα παρακολουθήτε  τον  εαυτό  σας,  δεν  θα  αφήνετε  τα  σφάλματά  σας  να  περνάνε απαρατήρητα, αλλά μέχρις ενός σημείου, βρέ παιδάκι μου, και η στενοχώρια! Όχι αδιαφορία, αλλά όχι και κακομοιριά! Έκανες κάτι που δεν ήταν σωστό; Το σκέφτηκες; Το είδες; Το αναγνώρισες; Το εξομολογήθηκες; Προχώρα· μη σκαλώνης. Κράτησέ το μόνο στον νού σου, για να προσέξης άλλη φορά, αν σού δοθή παρόμοια αφορμή. Η στενοχώρια  για  τα  σφάλματά  μας  είναι  άσκοπη,  όταν  δεν  προσπαθούμε  να  τα διορθώσουμε.  Είναι  σαν  να  κλαίμε  έναν  άρρωστο  συνέχεια,  χωρίς  να  του προσφέρουμε βοήθεια για να αναρρώση.  – Και όταν, Γέροντα, δίκαια ταλαιπωρήσαι για ένα σφάλμα σου, και τότε δεν πρέπει να λυπάσαι;  –  Όχι, πρέπει να λυπάσαι, αλλά η λύπη να είναι ανάλογη, σύμμετρη με το σφάλμα σου. Αν δεν πονέσης, θα είσαι «τραλαλά» και θα ξαναπέσης στο ίδιο λάθος· δεν θα διορθωθής. Όταν όμως από την λύπη της μετανοίας περνάς στην απόγνωση, τότε σημαίνει ότι έχεις λυπηθή περισσότερο από όσο έπρεπε. Σ᾿ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να δώσης στον εαυτό σου λίγο κουράγιο και να αντιμετωπίσης το σφάλμα με λίγη καλή αδιαφορία.


Αγ. Παϊσίου Αγιορείτου:    ΛΟΓΟΙ  Γ’  «Πνευματικός Αγώνας»