Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Αναγνώσματα Κυριακή ιε Λουκά (Ζαγχαιου)

 Αναγνώσματα αυριανής Κυριακής 31 Ιανουαρίου 2021


ΙΕ΄ ΛΟΥΚΑ (τοῦ Ζακχαίου). Τῶν Ἁγίων καί Θαυματουργῶν Ἀναργύρων Κύρου καί Ἰωάννου, τῶν Ἁγίων Μαρτύρων γυναικῶν Θεοδότης, Θεοκτίστης καί Εὐδοξίας καί τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν Ἀρσενίου τοῦ ἐν Πάρῳ.


Ἀπόστολος  


ΠΡΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΝ Α' Δ´ 9 - 15

9 πιστὸς ὁ λόγος καὶ πάσης ἀποδοχῆς ἄξιος· 10 εἰς τοῦτο γὰρ καὶ κοπιῶμεν καὶ ὀνειδιζόμεθα, ὅτι ἠλπίκαμεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν. 11 Παράγγελλε ταῦτα καὶ δίδασκε. 12 μηδείς σου τῆς νεότητος καταφρονείτω, ἀλλὰ τύπος γίνου τῶν πιστῶν ἐν λόγῳ, ἐν ἀναστροφῇ, ἐν ἀγάπῃ, ἐν πνεύματι, ἐν πίστει, ἐν ἁγνείᾳ. 13 ἕως ἔρχομαι πρόσεχε τῇ ἀναγνώσει, τῇ παρακλήσει, τῇ διδασκαλίᾳ. 14 μὴ ἀμέλει τοῦ ἐν σοὶ χαρίσματος, ὃ ἐδόθη σοι διὰ προφητείας μετὰ ἐπιθέσεως τῶν χειρῶν τοῦ πρεσβυτερίου. 15 ταῦτα μελέτα, ἐν τούτοις ἴσθι, ἵνα σου ἡ προκοπὴ φανερὰ ᾖ ἐν πᾶσιν.



Ευαγγέλιο

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΘ´ 1 - 10

1 Καὶ εἰσελθὼν διήρχετο τὴν Ἰεριχώ· 2 καὶ ἰδοὺ ἀνὴρ ὀνόματι καλούμενος Ζακχαῖος, καὶ αὐτὸς ἦν ἀρχιτελώνης, καὶ οὗτος ἦν πλούσιος, 3 καὶ ἐζήτει ἰδεῖν τὸν Ἰησοῦν τίς ἐστι, καὶ οὐκ ἠδύνατο ἀπὸ τοῦ ὄχλου, ὅτι τῇ ἡλικίᾳ μικρὸς ἦν. 4 καὶ προδραμὼν ἔμπροσθεν ἀνέβη ἐπὶ συκομορέαν, ἵνα ἴδῃ αὐτόν, ὅτι δι’ ἐκείνης ἤμελλε διέρχεσθαι. 5 καὶ ὡς ἦλθεν ἐπὶ τὸν τόπον, ἀναβλέψας ὁ Ἰησοῦς εἶδεν αὐτόν καὶ εἶπεν πρὸς αὐτόν· Ζακχαῖε, σπεύσας κατάβηθι· σήμερον γὰρ ἐν τῷ οἴκῳ σου δεῖ με μεῖναι. 6 καὶ σπεύσας κατέβη, καὶ ὑπεδέξατο αὐτὸν χαίρων. 7 καὶ ἰδόντες πάντες διεγόγγυζον λέγοντες ὅτι παρὰ ἁμαρτωλῷ ἀνδρὶ εἰσῆλθε καταλῦσαι. 8 σταθεὶς δὲ Ζακχαῖος εἶπε πρὸς τὸν Κύριον· Ἰδοὺ τὰ ἡμίση τῶν ὑπαρχόντων μου, Κύριε, δίδωμι τοῖς πτωχοῖς, καὶ εἴ τινός τι ἐσυκοφάντησα, ἀποδίδωμι τετραπλοῦν. 9 εἶπε δὲ πρὸς αὐτὸν ὁ Ἰησοῦς ὅτι σήμερον σωτηρία τῷ οἴκῳ τούτῳ ἐγένετο, καθότι καὶ αὐτὸς υἱὸς Ἀβραάμ ἐστιν· 10 ἦλθε γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ζητῆσαι καὶ σῶσαι τὸ ἀπολωλός.


Ερμηνεία

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΘ´ 1 - 10

1 Και αφού εισήλθε εις την Ιεριχώ, διέβαινε την πόλιν. 2 Και ιδού υπήρχεν εκεί ένας άνθρωπος, ονόματι Ζακχαίος, και αυτός ήτο αρχιτελώνης και πολύ πλούσιος. 3 Και εζητούσε να ιδή τον Ιησούν, ποίος είναι, και δεν ημπορούσε ένεκα του πολλού πλήθους, διότι αυτός ήτο μικρός κατά το ανάστημα. 4 Και αφού έτρεξε εμπρός, ανέβηκε εις μία συκομορέαν, χωρίς να λογαριάση την θέσιν και την ηλικίαν του, δια να ίδη τον Ιησούν, διότι από τον δρόμον εκείνον θα επερνούσε. 5 Και ο Κυριος αμέσως μόλις έφθασε στον τόπον της συκομορέας, ύψωσε τα μάτια του, τον είδε και είπε προς αυτόν· “Ζακχαίε, κατέβα γρήγορα, διότι σήμερα πρέπει να μείνω στο σπίτι σου”. 6 Και ο Ζακχαίος κατέβηκε γρήγορα και τον υπεδέχθη με μεγάλην χαράν. 7 Και όταν είδαν το γεγονός αυτό, εγόγγυζαν όλοι μεταξύ των και με αγανάκτησιν έλεγαν, ότι εμπήκε να καταλύση στο σπίτι αμαρτωλού ανθρώπου. 8 Εστάθη δε ο Ζακχαίος εμπρός στον Κυριον και του είπε· “Κυριε, ιδού, τα μισά από τα υπάρχοντά μου τα δίδω στους πτωχούς. Και αν τυχόν, σαν τελώνης που είμαι, αδίκησα με ψευδείς μαρτυρίας κάποιον και εισέπραξα περισσότερα, του τα επιστρέφω τετραπλάσια”. 9 Ο Ιησούς ιδών την ειλικρινή μετάνοιαν του Ζακχαίου είπε προς αυτόν ότι “σήμερον στο σπίτι τούτο ήλθε σωτηρία εκ μέρους του Θεού, διότι και αυτός ο αρχιτελώνης είναι απόγονος του Αβραάμ, ο οποίος είχε λάβει από τον Θεόν υποσχέσεις δια την σωτηρίαν των απογόνων του. 10 Διότι ο υιός του ανθρώπου ήλθε να αναζητήση και σώση τον αμαρτωλόν άνθρωπον, που ομοιάζει με το χαμένο πρόβατο”.

30 Ιανουαρίου ανάμνηση της εν Τήνω ευρέσεως της εικόνος της Θεοτόκου (1823)

 



 Το χρονικό της εύρεσης της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Τήνου.


8 Ιουλίου 1822, ξημέρωμα Κυριακής: Η Γερόντισσα Πελαγία η Τηνία αναπαύεται στο κελί της, στο Μοναστήρι της Κυρίας των Αγγέλων στο Κεχροβούνι. Στον ύπνο της βλέπει μεγαλόπρεπη γυναίκα, λουσμένη με φως να της λέει ότι δεν αντέχει άλλο να είναι θαμμένη και να της υποδεικνύει το σημείο (χωράφι του Δοξαρά) και τον άνθρωπο (Σταματέλλο Καγκάδη) που θα πρέπει να συναντήσει για να ξεκινήσει άμεσα η αποκάλυψή της.


9 Ιουλίου 1822: Τρομαγμένη και αναστατωμένη ξυπνάει και κατευθύνεται προς την Καθέδρα του Μοναστηριού όπου η Θεία Λειτουργία έχει ξεκινήσει. Παραμένει σκεπτική και δεν αναφέρει τίποτα για το όνειρο, πιστεύοντας ότι θα δοθεί και δεύτερο σημάδι αν είναι γραφτό.


16 Ιουλίου 1822: Ξημερώνει πάλι Κυριακή. Το ίδιο όνειρο, με τα ίδια λόγια επανέρχεται. Η μοναχή και πάλι δεν αναφέρει το όνειρο.


23 Ιουλίου 1822: Στο όνειρο που επαναλαμβάνεται για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή. Η άγνωστη επισκέπτρια σε πιο αυστηρό τόνο, της υπαγορεύει να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες για την εύρεση της εικόνας και τη δημιουργία του ναού της. Η Πελαγία τρομαγμένη την ρωτάει ποια είναι. Ξυπνάει, το κελί της είναι πλημμυρισμένο με φως και εξακολουθεί να βλέπει τη μορφή της και ακούει το “Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλη”. Οι καμπάνες για τον Όρθρο του Μοναστηριού χτυπάνε και οι αμφιβολίες της έχουν διαλυθεί. Μετά τη Θεία Λειτουργία συναντάει την Ηγουμένη της μονής, Μελανθία και της εξιστορεί τα όσα έχουν συμβεί. Με τη σύμφωνη γνώμη της, κατευθύνεται προς το χωριό Καρυά για να συναντήσει τον Σταματέλλο Καγκάδη (επίτροπο της Μονής), ο οποίος ακουει με έκπληξη και χαρά τα γεγονότα και μαζί τα ανέφερουν στον Επίσκοπο Τήνου Γαβριήλ.

Ο Γαβριήλ χτύπαει τις καμπάνες και συγκέντρωνει τον τηνιακό λαό στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου συγκινημένος ιστορεί τα οράματα της Πελαγίας και καλεί του Τήνιους να ξεκινήσουν τις έρευνες. Οι αντιδράσεις είναι ενθουσιώδεις και οι ανασκαφές ξεκινούν άμεσα.


2 Σεπτεμβρίου 1822: Οι εντατικές έρευνες συνεχίζονται και αποκαλύπτεται τμήμα αρχαίου τείχους. Όλοι πιστεύουν ότι η αποκάλυψη της εικόνας είναι κοντά. Διαψεύδονται όμως και συνεχίζουν απογοητευμένοι. Ο αρχικός ενθουσιασμός έχει μετατραπεί σε δυσπιστία και οι κάτοικοι αρχίζουν ο ένας μετά τον άλλο να εγκαταλείπουν και να επιστρέφουν στις εργασίες τους με τελευταίο τον Σταματέλλο Καγκάδη. Λίγο καιρό μετά η πανούκλα εμφανίζεται στην Τήνο και απλώνεται από τη Χώρα μέχρι τον Πάνορμο που μετράνε αρκετά θύματα. Η ασθένεια φτάνει και στην οικογένεια του Καγκάδη ο οποίος παρακαλεί τον Επίσκοπο Γαβριήλ να ξεκινήσουν πάλι τις ανασκαφές.



25 Νοεμβρίου 1822: Οι έρευνες ξεκινούν και πάλι, με βάρδιες. Οι κάτοικοι κάθε χωριού εργάζονται μία ορισμένη ημέρα και κάθε Δευτέρα αναλαμβάνουν οι κάτοικοι της Χώρας. Οι έρευνες παραμένουν άκαρπες και ο Γαβριήλ αποφασίζει να εκτελέσει την επιθυμία και να κτίσει το Ναό.


1 Ιανουαρίου 1823: Μετά τη Λειτουργία έχει οριστεί Αγιασμός και τελετή κατά την οποία ο Μητροπολίτης θα τοποθετήσει συμβολικά το θεμέλιο λίθο του Ναού. Φτάνοντας στο χωράφι διαπιστώνουν ότι δεν έχουν προβλέψει νερό για τον Αγιασμό. Ένα παιδί παρατηρεί ότι το μέχρι πρόσφατα ξεροπήγαδο είναι γεμάτο, γεγονός που θεωρείται προοίμιο του θαύματος της ευρέσεως της Αγίας Εικόνας της Παναγίας. Ο Ναός που θα χτιστεί θα ονομαστεί Ζωοδόχος Πηγή. Με τη συμβολή όλων των ντόπιων που βοηθούν στην ανέγερση και με τις οικονομικές ενισχύσεις, ο Ναός ολοκληρώνεται χωρίς όμως η εικόνα να έχει βρεθεί. Οι έρευνες συνεχίζονται.


30 Ιανουαρίου 1823: Γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Μετά τη Θεία Λειτουργία είναι η σειρά των κατοίκων του Φαλατάδου να συνεχίσουν το έργο των ανασκαφών. Κατά τη διάρκεια τους, η αξίνα του Μανώλη Μάτσα (ή Σπανού) χτυπάει ένα κομμάτι ξύλου. Του κινεί την περιέργεια, το καθαρίζει και αντικρίζει τη μορφή της Θεοτόκου. Μετά τους πανηγυρισμούς η γύρω περιοχή ψάχνεται εξονυχιστικά και το άλλο μισό της εικόνας με τη μορφή του Αγγέλου αποκαλύπτεται. Ενώνουν τα κομμάτια και ταιριάζουν. Είναι η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η εικόνα της Παναγίας Τήνου!

Όλο το νησί πανηγυρίζει, οι καμπάνες χτυπούν και το νέο διαδίδεται ταχύτατα. Η εικόνα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Οι κάτοικοι ξεκινούν από τα χωριά για τη Χώρα. Έχει νυχτώσει όμως και με τα φαναράκια βρίσκουν το δρόμο τους (το έθιμο με τα Φαναράκια πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτή τη μέρα). Η 30η Ιανουαρίου από τότε θα είναι ορόσημο για την Τήνο και την Ορθοδοξία.


2 Φεβρουαρίου 1823: Την ημέρα της Υπαπαντής του Χριστού πραγματοποιείται η πρώτη Θεία Λειτουργία στο Ναό της Ευρέσεως με τη συμμετοχή 30.000 πιστών που κατακλύζουν το Ναό και τους γύρω χώρους.


11 Σεπτεμβρίου 1970: Η Γερόντισσα  που έζησε μέχρι το 1834 ανακηρύσσεται επισήμως Αγία.


 



* Η ιστορία της Εύρεσης της Εικόνας της Παναγίας Τήνου βασίζεται στο βιβλίο του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικολάου “Η Παναγία της Τήνου”, Γραφικές Τέχνες “Μέλισσα”, Αθήνα 2007

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Ιερά Ακολουθία

Αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου η εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Τριών Ιεραρχών καθώς και την ανάμνηση της εν Τήνω ευρέσεως της εικόνος της Θεοτόκου (1823).

Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά στις 7:00 π.μ θα τελεστεί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία!

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας θα τεθεί σε προσκύνηση τμήμα του ιερού λειψάνου της Οσίας Ματρώνας εκ Ρωσίας της αόμματης!






Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Να λες στο Θεό πολλά και στους ανθρώπους λίγα...

 28 Ιανουαρίου 

Εορτή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου .





Ὅσο καθάρισε ὁ καθένας τό νοῦ του, σ' αὐτή τή ζωή, τόσο ἀκριβῶς θά βλέπει τή δόξα τοῦ Θεοῦ. Καί ὅσο ἀκριβῶς τόν ἀγάπησε ὁ καθένας, τόσο καί θά χορταίνει ἀπό τήν ἀγάπη του...




Μην πεις, σήμερα θα αμαρτάνω και αύριο θα μετανοήσω. 

Αλλά να πούμε, σήμερα ας μετανοήσουμε, γιατί δεν ξέρουμε αν προφθάσουμε την αυριανή μέρα...


Οι εντολές του Θεού είναι ανώτερες από όλους τους θησαυρούς του κόσμου και όποιος τις φυλάττει, ευρίσκει μέσα τους τον Θεό...


Όσιος Εφραίμ ο Σύρος.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ

 


 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ. 🇬🇷


ΤΗΛ 211 40 41 548


ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΏΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΏΝ


▪️Κάθε Δευτέρα και ώρα 17:00 μ.μ.

τελείται Ιερά Παράκληση στον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη όπου υπάρχει πιστό αντίγραφο της Ιεράς του Εικόνος στην Μονή μας. 


▪️Κάθε Τετάρτη  και ώρα 17:00 μ.μ.

τελείται Ιερά Παράκληση Της Υπεραγίας Θεοτόκου.


▪️Κάθε Κυριακή τελείται Θεία Λειτουργία. Έναρξη Ορθρου 7:00 π.μ


▪️🌞 Σάββατο 30 Ιανουαρίου μνημη των Τριών Ιεραρχών


7:00 π. μ. Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

                                   ✨


▪️🌙 Τρίτη 2 Φεβρουαρίου παραμονή της εορτής του Αγίου Συμεών του Θεοδοχου


17:30 μ.μ. θα τελεστεί απογευματινή Θεία Λειτουργία μετ Εσπερινού και Όρθρου

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

 


27 Ιανουαρίου Μνήμη Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως (ανακομιδη λειψάνων εν έτει 438)




Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Το αλφαβητάρι της Αρετής

 Το ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου



ΑΡΧΙΖΕ πάντα απ' το Θεό και πάντα ΤΕΛΕΙΩΝΕ μαζί του


ΒΙΟΥ το κέρδος είν' αυτό: τη μέρα σου ΚΑΛΑ να τελειώνεις


ΓΝΩΡΙΖΕ όλα τα ΚΑΛΑ ΕΡΓΑ των δικαίων


ΔΕΙΝΟΝ το να πεινάει κανείς, μα φοβερότερος ο ΠΛΟΥΤΟΣ ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ 


ΕΥΕΡΓΕΤΕΙΣ ; Μάθε λοιπόν πως το ΘΕΟ ΜΙΜΕΙΣΑΙ .


ΖΗΤΑ απ' το Θεό να σου είναι ΣΠΛΑΧΝΙΚΌΣ , σαν όμως ΕΎΣΠΛΑΧΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ 


Η ΣΑΡΚΑ η ανθρώπινη να ΣΥΓΚΡΑΤΕΊΤΑΙ πρέπει και να δαμάζεται γερά


ΘΥΜΟ ΧΑΛΙΝΩΝΕ , μη πέσεις έξω από τη λογική


ΙΣΙΑ ψηλά το βλέμμα σου, στη ΓΛΩΣΣΑ ΝΑ 'ΧΕΙΣ ΜΕΤΡΟ 


ΚΛΕΙΔΙ στ' ΑΥΤΙΑ να βρίσκεται, το ΓΕΛΙΟ σου να 'ναι ΣΕΜΝΟ 


ΛΥΧΝΑΡΙ να πορεύεται η ΛΟΓΙΚΗ μπροστά από ΚΑΘΕ ΣΟΥ ΕΡΓΟ 


ΜΗ σου ΓΛΥΣΤΡΆΕΙ κάτω απ' ότι φαίνεται, εκείνο που υπάρχει


ΝΑ ΕΡΕΥΝΑΣ τα πάντα με το ΝΟΥ , όμως να ΠΡΑΤΤΕΙΣ ΟΣΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ 


ΞΕΝΟΣ πως είσαι, μάθε το καλά. Γι' αυτό ΤΊΜΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ 


ΟΤΑΝ στη γαλήνη ταξιδεύεις, τότε ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΗ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ 


ΠΑΝΤΑ να δέχεσαι ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ , όσα ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ 


ΡΑΒΔΙ να σε χτυπά του δίκαιου καλύτερα, ΠΑΡΑ Ο ΚΑΚΟΣ ΝΑ ΣΕ ΤΙΜΑ 


ΣΤΙΣ θύρες των ΣΟΦΩΝ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΈΡΧΕΣΑΙ , μακρυά απ' τις θύρες των πλουσίων


ΤΟ ΜΙΚΡΟ , μικρό δεν είναι όταν σε κάτι ΜΕΓΑ ΟΔΗΓΕΙ 


ΥΒΡΙΝ ΧΑΛΙΝΩΝΕ , μακρυά απ' την ΕΠΑΡΣΗ μέγας σοφός να γίνεις


ΦΥΛΑΞΟΥ συ απ' το ΠΕΣΙΜΟ , σαν όμως άλλος πέσει, ΜΗ ΓΕΛΑΣ 


ΧΑΡΙΣΜΑ το να σε ΦΘΟΝΟΥΝ , ΑΙΣΧΟΣ και μέγα, να ΦΘΟΝΕΙΣ ΕΣΥ 


ΨΥΧΗ που στο ΘΕΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ , ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΥΣΙΑ 


Ω, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ; ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΩΘΕΙ