Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Στεναχώρια ναι λύπη όχι


 «Η λέξη λύπη, δεν πρέπει να υπάρχει στο λεξιλόγιο του Χριστιανού. Στενοχώρια ναι, λύπη όμως όχι. Η λύπη είναι σατανικό πράγμα. Ο λυπημένος άνθρωπος, από κανέναν δεν μπορεί να παρηγορηθεί. Η λύπη απορρίπτει την πίστη, ενώ η θλίψη και η στενοχώρια δεν απορρίπτουν την πίστη. Ο άνθρωπος που έχει λύπη, επηρεάζεται από τον σατανά, ενώ αυτός που έχει θλίψη, θλίβεται εκ των γεγονότων. Ο άνθρωπος που δεν θλίβεται και δεν στενοχωριέται, είναι ο άνθρωπος που δεν αγωνίζεται. Κάθε άνθρωπος που αγωνίζεται, πρέπει να θλίβεται και αν δεν θλίβεται, πρέπει να φοβάται, μήπως τον έχει εγκαταλείψει ο Θεός και του έρχονται όλα ευνοϊκά στη ζωή». 


Δημήτριος Παναγόπουλος

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Είπα να σωπάσω

 


Είπα να σωπάσω, να ησυχάσω να προσευχηθώ δίχως λέξεις. 

Δίχως εξηγήσεις και λόγια. 

Να πω όλα εκείνα που δεν λέγονται, να ακούσω αυτά που ήδη αιώνες υπάρχουν μέσα μου. 

Λόγια παντού, φωνές, φασαρία, θόρυβος. 

Καταγγελίες, κατηγορίες, μαλώματα και φαγώματα. Αγρίεψαν οι εποχές μας. 

Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εντάσεις και αποστάσεις.

Τώρα έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη την σιωπή και προσευχή. 

Να μην πούμε τίποτε στο Θεό, τον κούρασαν τα νάρκισσα αιτήματα μας, 

καιρός να ακούσουμε Εκείνος τι έχει να μας πει. 

 

Να σωπάσουμε και να ακούσουμε τον Θεό εκεί που πάντα ήταν... μέσα μας. 

Σιωπηλός, ταπεινός, ελεύθερος, καθόλου τιμωρός ή εκβιαστικός. 

Πάντα παρών, ακόμη και όταν εμείς είμαστε απόντες από το κέντρο μας. 

Πάντα να πιστεύει σε εμάς ακόμη και όταν εμείς δεν πιστεύαμε καθόλου σε Εκείνον. 


Θέλω να κατέβω μέσα μου, σε αυτά τα σκαλιά που λέει ο Άγιος Ισαάκ, 

τα σκαλιά που οδηγούν σε Εκείνον και δεν είναι στον ουρανό αλλά στην καρδιά μου. 

Να νιώσω, ότι την πόρτα του Θεού δεν την χτυπάμε από έξω άλλα από μέσα. 

Γιατί είναι μέσα μας, βαθιά Αγαπημένος. 


Δεν θέλω Κύριε να σου ζητήσω τίποτα παρα μονάχα Εσένα. 

Εάν έχω Εσένα τότε τι μπορεί να μου χρειάζεται; 

Εάν έχω ειρήνη και χαρά μέσα μου, τι μπορεί να σκοτεινιάσει την ζωή μου; 


Η ψυχή μας μιλάει συνεχώς με τον Θεό. 

Δεν σταματάει λεπτό να συνομιλεί μαζί Του κι ας μην το καταλαβαίνει ο νους μας. 

Ο Θεός ξέρει τι έχεις ανάγκη πριν το ζητήσεις. Εσύ ζήτα μονάχα Εκείνον. 

Τον Θεό δε μπορείς να το βρεις σε συναντά Εκείνος. 

Η προσευχή δεν είναι πράξη αλλά κατάσταση. 

Δεν την βρίσκεις σε βρίσκει. 

Δεν κάνεις προσευχή γίνεσαι προσευχή. 

Εσύ χρειάζεται μονάχα να περιμένεις, να κάθεσαι προσμένοντας. 

Κάθισε, σώπασε, ησύχασε, νιώσε, αισθάνσου, άκου. 


Ξέχνα τον "εαυτό" σου εάν θες να τον γνωρίσεις.

Χάσε την ψυχή σου εάν θες να την σώσεις. 

Η συνάντηση με τον Θεό είναι σαν να βλέπεις ένα παλιό φίλο, μια παλιά καλή φίλη που έχετε χρόνια να συναντηθείτε, αλλά σαν βρεθείτε δεν χρειάζεται τίποτε να εξηγήσετε, τίποτε να αναλύσετε, όλα είναι γνωστά,  οικεία, φυσικά, αγαπητικά και γνώριμα. 

Η συνάντηση με τον Θεό είναι μια βαθιά αγκαλιά όταν εσύ ρωτάς έναν σε αγαπάει.

Π. Λίβυος 

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Όσιος Πατάπιος


 Ο Όσιος Πατάπιος, προστατης των καρκινοπαθών,την μνημη του οποίου γιορτάζει  8 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας, καταγόταν από τις Θήβες της Αιγύπτου. 

Όταν μεγάλωσε, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και αποσύρθηκε στην έρημο. Μετά από καιρό πήγε στην Κων/πόλη, όπου ζούσε ασκητική ζωή στη Μονή Βλαχερνών. Έκανε πολλά θαύματα και βοήθησε πολλούς ανθρώπους. 

Πέθανε σε βαθιά γηρατειά.

Το 1904 το άφθαρτο σκήνωμα του βρέθηκε εντοιχισμένο σε ναύδριο - ασκητήριο που έφερε το όνομά του στα Γεράνεια Όρη κοντά στο Λουτράκι. Εκεί το 1934 ιδρύθηκε το γυναικείο μοναστήρι του Οσίου Παταπίου.

Το ιερό σκήνωμα του Οσίου Παταπίου ήταν μια ανεξάντλητη πηγή των θαυμάτων για πολλούς ανθρώπους. Και είναι ακόμα!

Την ευλογία του Οσίου να έχουμε!!!


Φωτογραφία από την εύρεση του Ιερού λειψάνου του Οσίου Παταπίου το 1904.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Γίνε "ποιητής"

 


Για να γίνει κανείς Χριστιανός, πρέπει να έχει ποιητική ψυχή, πρέπει να γίνει ποιητής. «Χοντρές» ψυχές κοντά Του ο Χριστός δεν θέλει. Ο χριστιανός, έστω και μόνο όταν αγαπάει, είναι ποιητής, είναι μες στην ποίηση. Την αγάπη ποιητικές καρδιές την ενστερνίζονται, τη βάζουν μέσα στην καρδιά τους, την αγκαλιάζουν, τη νιώθουν βαθιά.


Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Άγιος Νικόλαος ὁ Στρειδᾶς

  Στήν Ἱερά Μονή Σταυρονικήτα ὑπάρχει μιά ψηφιδωτή εἰκόνα τοῦ ἁγίου Νικολάου (προστάτου τῆς Μονῆς). Στό μέτωπο τοῦ ἁγίου ὑπάρχει κατά μῆκος σχισμή ὀκτώ ἑκατοστῶν, πάνω στήν ὁποία εἶχε φυτευθῆ ἕνα μεγάλο «ὄστρεο» κατά τό χρονικό διάστημα, πού ἡ εἰκόνα εἶχε μείνει στόν βυθό τῆς θάλασσας. Ἔτσι ἡ εἰκόνα αὐτή ἔλαβε τήν προσηγορία: «ἅγιος Νικόλαος ὁ Στρειδᾶς ἤ Ἀστρειδᾶς».



* * *

Ἡ παράδοση ἀναφέρει ὅτι «ἐξήχθη ἐκ τῆς θαλάσσης, ὑπό τῶν ἁλιέων τῆς Μονῆς κατά τούς χρόνους τῆς ἀνιδρύσεως αὐτῆς», κατά τύχη, μέ τά δίχτυά τους, μέ τό ὄστρακο πάνω στό μέτωπο τοῦ ἁγίου Νικολάου. Οἱ ἁλιεῖς προσπάθησαν ἐπιτηδείως νά ἀποκολλήσουν τό στρείδι ἀπό τό μέτωπο τοῦ ἁγίου. Μόλις ὅμως τό ξεκόλλησαν, στό μέτωπο τοῦ ἁγίου ἐφάνη αἷμα, πού μέχρι σήμερα φαίνεται καί βεβαιώνει τό θαῦμα.

Ἐξ\’ αἰτίας αὐτοῦ τοῦ θαύματος ὁ πατριάρχης Ἰερεμίας ὅρισε, νά ἑορτάζει καί νά τιμᾶται ἡ Μονή ἐπ\’ ὀνόματι τοῦ ἁγίου Νικολάου. Τό ὄστρακο αὐτό διατηρήθηκε σάν κειμήλιο. Τό μισό εὑρίσκεται στή Μονή. Τό ἄλλο μισό τό ἔκαμαν, κατά τήν παράδοση, ἐγκόλπιο-δῶρο στόν πατριάρχη Ἰώβ τῆς Ρωσίας. Τό πιό πιθανό εἶναι νά ρίχτηκε ἡ εἰκόνα στό βυθό ἀπό τούς Καταλανούς πειρατές μετά τήν ἐπιδρομή πού ἔγινε τό 1306. Αὐτό μᾶς τό ἐπιβεβαιώνουν οἱ εἰδικοί, πού χρονολόγησαν τήν κατασκευή τῆς εἰκόνας στά τέλη τοῦ 13ου αἰῶνα. Ἡ εἰκόνα ἀνελκύστηκε τό ἔτος 1589, ἐπί πατριαρχίας Ἰερεμίου Β΄. Ἄρα ἡ εἰκόνα ΕΜΕΙΝΕ ΑΒΛΑΒΗΣ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ 283 ΧΡΟΝΙΑ.

Ο Άγιος Νικόλαος και η Λύτρωση του Πνιγμένου Βρέφους




Κάποτε, στο Κίεβο, στην εορτή των αγίων μαρτύρων Μπόρις και Γκλεμπ, πλήθος ανθρώπων συρρέει από όλες τις πόλεις και τα χωριά για την εορτή των αγίων μαρτύρων. Ένας Κιέβος, έχοντας μεγάλη πίστη στον Άγιο Νικόλαο και στους αγίους μάρτυρες Μπόρις και Γκλεμπ, πήρε μια βάρκα και απέπλευσε στο Βισεγκόροντ, για να τιμήσει τον τάφο των αγίων μαρτύρων Μπόρις και Γκλεμπ παίρνοντας μαζί του κεριά, θυμίαμα και προσφόρα - όλα απαραίτητα y για μια άξια γιορτή. * Έχοντας τιμήσει τα λείψανα των αγίων και έχοντας αγαλλιάσει το πνεύμα, αναχώρησε για το σπίτι. Όταν έπλευσε στον ποταμό Δνείπερο, η γυναίκα του, κρατώντας το παιδί της αγκαλιά, αποκοιμήθηκε και έριξε το παιδί στο νερό, και πνίγηκε. Ο πατέρας του άρχισε να σκίζει τα μαλλιά του, κλαίγοντας δυνατά:

"Αλίμονο είμαι εγώ, Άγιε Νικόλαε, γιατί δεν είχα αρκετή πίστη σε σένα ώστε να σώσεις το παιδί μου από πνιγμό! Ποιος θα είναι κληρονόμος της περιουσίας μου· σε ποιον να διδάξω να κάνει λαμπερή εορτασμό στη μνήμη σου, προστάτη μου; Πώς να διακηρύξω τη μεγάλη σου καλοσύνη, την οποία έχυσες σε όλο τον κόσμο και σε μένα τον δυστυχή, όταν πνιγεί το παιδί μου; Ήθελα να τον μεγαλώσω, φωτίζοντας τον με τα θαύματα σου ώστε μετά τον θάνατό μου να με υμνεί γιατί ο απόγονος μου κρατά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου. Αλλά εσύ, άγιε, δεν μου έδωσες μόνο θλίψη, αλλά και στον εαυτό σου, γιατί σύντομα θα χρειαστεί να σταματήσει η μνήμη σου στο σπίτι μου, γιατί εγώ είμαι γέρος και περιμένω το τέλος. Αν ήθελες να σώσεις το παιδί, θα μπορούσες να το σώσεις, αλλά εσύ ο ίδιος του επέτρεψες να τραβήξει, και δεν μου έσωσες το μοναχοπαίδι μου από τα βάθη της θάλασσας. Ή μήπως νομίζεις ότι δεν γνωρίζω τα θαύματα σου; Διότι είναι αναρίθμητοι, και η γλώσσα του ανθρώπου δεν μπορεί να τους συσχετίσει, και εγώ, Άγιε Πατέρα, πιστεύω ότι μαζί σου όλα είναι δυνατά που θέλεις να κάνεις, αλλά να ξεπεράσεις τις ανομίες μου. Τώρα καταλαβαίνω, βασανισμένος από θλίψη, ότι αν είχα τηρήσει τις εντολές του Θεού άψογα, όλη η πλάση θα ήταν υπότακτη σε μένα, όπως στον Αδάμ στον παράδεισο πριν από την πτώση. Τώρα όμως όλη η πλάση επαναστατεί εναντίον μου: νερό πνίγεται, άγρια θηρία επιτίθενται, φίδια καταπίνουν, κεραυνοί καίγονται, τα πουλιά καταναλώνουν, τα ζώα οργίζονται και ποδοπατούν τα πάντα, οι άνθρωποι καταστρέφουν, το ψωμί που μας δόθηκε για τροφή δεν μας ικανοποιεί και, με το θέλημα του Θεού, θα είναι σε εμάς για την καταστροφή. Και εμείς, προικισμένοι με ψυχή και ευφυΐα και δημιουργημένοι κατ' εικόνα του Θεού, δεν εκπληρώνουμε, όμως, όπως απαιτείται, το θέλημα του Δημιουργού μας. Αλλά μη θυμώνεις εναντίον μου, άγιε Πατέρα Νικόλαε, για να τολμήσω να μιλήσω με τόλμη, γιατί δεν απελπίζομαι από τη σωτηρία μου, έχοντας εσένα βοηθό. ”

Και η γυναίκα του έσκισε τα μαλλιά της και χτυπηθεί στα μάγουλα. Τελικά έφτασαν στην πόλη και με θλίψη ήρθαν στο σπίτι τους. Νύχτα ήρθε, και τότε ο Επίσκοπος του Χριστού, Νικόλαος, που βιάζεται να βοηθήσει όλους αυτούς που τον επικαλούνται, έκανε ένα θαυμαστό θαύμα, όπως ποτέ στους παλιούς καιρούς. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πήρε από το ποτάμι το πνιγμένο παιδί και το τοποθέτησε στη σοφίτα της χορωδίας του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας, ζωντανό και αλώβητο. Όταν ήρθε η ώρα για τις πρωινές προσευχές, ο σκευοστάνος μπήκε στην εκκλησία και άκουσε ένα παιδί να κλαίει στη σοφίτα της χορωδίας. Και στάθηκε για ώρα αναρωτιόταν: «Ποιος επέτρεψε μια γυναίκα να μπει στη σοφίτα της χορωδίας; ”

Πήγε στον υπεύθυνο της χορωδίας και άρχισε να τον επιπλήττει· αυτός απάντησε ότι δεν ήξερε τίποτα, αλλά ο σκευωρός τον κατηγόρησε: «Σας πιάνουν στα πράσα, γιατί τα παιδιά κλαίνε στη σοφίτα της χορωδίας. ”

Τρόμαξε ο υπεύθυνος της χορωδίας και, ανεβαίνοντας στο βλέμμα, είδε ότι ήταν ανέγγιχτη και άκουσε παιδική φωνή. Μπαίνοντας στη σοφίτα της χορωδίας, είδε πριν από την εικόνα του Αγίου Νικολάου ένα παιδί, όλο μούσκεμα με νερό. Χωρίς να ξέρει πώς να το εξηγήσει, είπε στον Μητροπολίτη γι' αυτό. Έχοντας τελειώσει την πρωινή λειτουργία, ο Μητροπολίτης έστειλε να συγκεντρώσει τον κόσμο στην πλατεία και τους ρώτησε ποιανού το παιδί κείτο στο πατάρι της χορωδίας του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας. Όλοι οι πολίτες μπήκαν στην εκκλησία, αναρωτιούνται πώς αυτό το παιδί βρέθηκε στη σοφίτα της χορωδίας, βρεγμένο από νερό. Ήρθε και ο πατέρας του παιδιού, με σκοπό να αναρωτηθεί το θαύμα, και βλέποντας, τον αναγνώρισε. Αλλά, χωρίς να εμπιστεύεται τον εαυτό του, πήγε στη γυναίκα του και της τα είπε όλα με λεπτομέρειες. Και εκείνη αμέσως άρχισε να κατηγορεί τον σύζυγό της, λέγοντας:

"Πώς γίνεται να μην καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι ένα θαύμα που έκανε ο Άγιος Νικόλαος; ”

Πήγε με βιασύνη στην εκκλησία, αναγνώρισε το παιδί της, και, χωρίς να το αγγίζει, έπεσε κάτω μπροστά στην εικόνα του Αγίου Νικολάου** και προσευχήθηκε, με συγκλονισμό και δάκρυα. Ο σύζυγός της, που στέκεται σε απόσταση, δάκρυσε. Ακούγοντας γι' αυτό, όλος ο κόσμος συρρέει να δει το θαύμα, και όλη η πόλη συγκεντρώθηκε, δοξάζοντας τον Θεό και τον Άγιο Νικόλαο. Ο Μητροπολίτης εόρτασε τιμητική εορτή, όπως τελέστηκε την ημέρα μνήμης του Αγίου Νικολάου, δοξάζοντας την Αγία Τριάδα, τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Αμήν.

* Τα λείψανα των Αγίων Μπόρις και Γκλεμπ βρίσκονταν τότε ακόμα στο Vishegorod του Κιέβου. Το θαύμα που σχετίζεται εδώ συνέβη μεταξύ των ετών 1087 και 1091.

** Αυτή η εικόνα έγινε γνωστή ως "Υγρός Νικόλας" και έκανε πολλά θαύματα σε όλη τη Ρωσία. Χάθηκε κατά τη διάρκεια των επιδρομών των Μογγόλων-Τατάρων. Η σεβαστή εικόνα που την αντικατέστησε εξήχθη προς τη Δύση κατά τα σοβιετικά χρόνια και βρίσκεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Προσκυνηματική εκδρομή

 Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους (30 Ιουνίου - 8 Ιουλίου  2023).


Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά  ανακοινώνει στο Χριστεπώνυμό πλήρωμά ότι διοργανώνει προσκυνηματική 9ήμερη  εκδρομή στο Κάιρο, Σινά και Ιεροσόλυμα από 30ης Ιουνίου έως και 8ης Ιουλίου 2023.


Πληροφοριες στο τηλέφωνο της Ιεράς Μονής

2114041548.

Για περαιτέρω λεπτομέρειες θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος

 


"Για κάθε αμαρτία, για κάθε παράβαση του Νόμου του Θεού, χρειάζεται μια τιμωρία, είναι απαραίτητος ένας Κανόνας. Όχι να αμαρτάνω κι ύστερα να προσπαθώ να σωθώ λέγοντας: ήμαρτον, συγχώρεσέ με Θεέ μου... Η μετάνοια δεν θέλει μονάχα λόγια, θέλει και έργα, θέλει συντριβή καρδίας και πόνο και δάκρυα και νηστεία και προσευχή!"

Όσιος Σάββας ο Ηγιασμένος

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

ΤΑ "ΝΙΚΟΛΟΒΑΡΒΑΡΑ"




Αγία - Βαρβάρα μίλησε,

κι ο Σάββας απεκριθη :

"Μαζέψτε ξύλα κι άχυρα

και συρτε και στο μύλο,

γιατί Αι- Νικόλας έρχεται

στα χιόνια φορτωμένος"


Σύμφωνα με το λαογραφο Νικόλαο Πολίτη, οι τρεις συνεχείς εορτές στις αρχές Δεκεμβρίου (4-5-6), Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Σάββα και Αγίου Νικολάου αντίστοιχα, λέγονται περιληπτικά " Νικολοβαρβαρα".

και θεωρούνται ως οι μέρες από τις οποίες αρχίζει να γίνεται δριμύ το κρύο και έτσι σηματοδοτούν την έναρξη του χειμώνα.


ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΏΝΑ!!!!


(Η φωτογραφία από παλιό αναγνωστικο της Β δημοτικού της Β. που ξυπνά παιδικές μνήμες!!!)