Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Καλό και ευλογημένο Τριώδιο


 Ανοίγει το λεγόμενο «Τριώδιο». 

Αν ερωτηθούν πολλοί, τι να πάει να πει «ανοίγει» και τι πάει να πει «Τριώδιο» και από που παίρνει την ονομασία η περίοδος αυτή, λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι θα απαντήσουν, παρότι θρησκεύουν πολλά χρόνια...

Πρώτα – πρώτα η περίοδος αυτή παίρνει την ονομασία «Τριώδιο», από ένα βιβλίο της Εκκλησίας που επονομάζεται «Κατανυκτικόν Τριώδιον». 

Εξαιτίας λοιπόν του γεγονότος, ότι την περίοδο αυτή ανοίγει το βιβλίο αυτό και απ’ αυτό διαβάζονται ψάλλονται, λέγεται η περίοδος αυτή που είναι ανοιχτό αυτό το βιβλίο μέχρι τη νύχτα της Αναστάσεως στα αναλόγια της Εκκλησίας, ότι «ανοίγει το Τριώδιο».

Και διότι ομιλεί ψυχοσωτήρια θέματα, τον Σατανά δεν τον συμφέρει, γι’ αυτό ακριβώς ανοίγει και αυτός το δικό του «τριώδιο». Και λέει:

- Λάθος! Δεν είναι ανάγκη την Κυριακή να πας να ακούσεις την Κρίση. Γίνε μασκαράς και έλα να χορεύεις μέχρι το πρωΐ. Και άσε τι λένε οι παπάδες. Δεν είναι ανάγκη να ακούσεις τον άσωτο... γίνε μασκαράς και έλα εδώ πέρα να εορτάσεις τα καρναβάλια. Δεν είναι ανάγκη να ακούσει τον τελώνη, δεν είναι ανάγκη να ακούσεις την έξωση των Πρωτοπλαστών. Δεν σου χρειάζονται αυτά τα πράγματα...

Και ο άνθρωπος κάνει και ακούει αυτά που του λέει ο Διάβολος και βλέπετε, ότι αυτήν την περίοδο που ο άνθρωπος πρέπει να γυρίσει στο εαυτόν του και να γίνει εσωστρεφής, σείεται και γίνεται εξωστρεφής.

Η περίοδος του Τριωδίου, χωρίζεται σε 3 άλλες περιόδους. 

Η πρώτη περίοδος του Τριωδίου, αρχίζει από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει την Κυριακή της Τυροφάγου.

Η δεύτερη περίοδος αρχίζει από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Σάββατο του Λαζάρου. Αυτή είναι η λεγομένη «Μεγάλη Τεσσαρακοστή». 

Αυτή η περίοδος απεικονίζει τις 40 μέρες που νήστεψε ο Χριστός μας. Που δεν έφαγε και που δεν ήπιε.

Η Τρίτη περίοδος είναι η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων και τελειώνει το Πάσχα.


Δημήτριος Παναγόπουλος ο Ιεροκήρυκας (1916 - 1982)

Σημαντική Ανακοίνωση σχετικά με την εκδρομή στον Άγιο Νικόλαο τον Νέο.

 🇬🇷ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ

ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

ΤΗΛ 211 40 41 548


🔸ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ🔸

🇬🇷ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ

ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

ΤΗΛ 211 40 41 548  


Ενημερώνουμε τους ευλαβείς φίλους και  προσκυνητές  της Ιεράς μας Μονής ότι η εκδρομή στον Άγιο Νικόλαο τον Νέο που ήταν προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο 11 Φεβρουαρίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών μετατίθεται την επομένη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου  με ώρα αναχώρησης από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά 10:00 π.μ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Όσοι είχαν δηλώσει ήδη συμμετοχή και δεν μπορούν να παραβρεθούν στην νέα ημερομηνία παρακαλούνται να έρθουν σε επικοινωνία με την Ιερά μας Μονή ώστε να λάβουν το χρηματικό ποσό που είχαν προσκομίσει.


 Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία.


Το πρόγραμμα της εκδρομής μετατρέπεται ως εξης:

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου

Αναχώρηση μετά το πέρας της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά γύρω στις 10:00, φτάνουμε στην 

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου του Νέου  όπου γίνεται περιήγηση - ξενάγηση από τους μοναχούς εντός της Ιεράς Μονής καθώς και προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή.

Μεταξύ των Ιερών Λειψάνων που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή υπάρχει και η Λάρνακα με το Ιερό σκήνωμα του Αγίου Φλώρου, όπου ευωδιάζει. 


Μετά την αποχώρηση από την Ιερά Μονή θα πάμε για φαγητό και εν συνεχεία θα επιστρέψουμε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά.

Κόστος συμμετοχής το άτομο 25€

Σημαντική ενημέρωση

 


Σημαντική ενημέρωση σχετικά με το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους.

Ενημερώνουμε τους ευλαβείς προσκυνητές και φίλους της μονής μας που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο προσκύνημα των αγίων Τόπων, πως θα πρέπει εγκαίρως να δηλώσουν τη συμμετοχή τους (έως το τέλος του του Φεβρουαρίου) καταβάλλοντας και μια μικρή προκαταβολή της τάξεως των 100 ευρώ, τουλάχιστον. Αυτό κρίνεται απαραίτητο για την οριστικοποίηση του προσκυνήματος. Ευχαριστούμε θερμά και ευελπιστούμε στην πραγματοποίηση της ιεράς αποδημίας μας στην Αγία Γη!🔸

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους (30 Ιουνίου - 8 Ιουλίου 2023).

 Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους (30 Ιουνίου - 8 Ιουλίου  2023).



🔸Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά  ανακοινώνει στο Χριστεπώνυμό πλήρωμά ότι διοργανώνει προσκυνηματική 9ήμερη  εκδρομή στο Κάιρο, Σινά και Ιεροσόλυμα από 30ης Ιουνίου έως και 8ης Ιουλίου 2023.

🔸Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην εκδρομή πρέπει το αργότερο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να δώσει μια προκαταβολή της τάξεως τον 100 € και άνω, καθώς επίσης και μια φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του διαβατηρίου το οποίο από την ημερομηνία της εκδρομής θα πρέπει να έχει τουλάχιστον εξάμηνη ισχύ. 

🔸Κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδρομής στις φωτογραφίες παρακάτω.




🔸Περαιτέρω πληροφορίες  στο τηλέφωνο της Ιεράς Μονής

2114041548.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Φωτογραφικό υλικό

Φωτογραφικό υλικό από την χτεσινοβραδινή Ακολουθία.








Η "Συνάντηση"

 𝟮 𝝫𝝚𝝗𝝦𝝤𝝪𝝖𝝦𝝞𝝤𝝪 𝝜 𝝪𝝥𝝖𝝥𝝖𝝢𝝩𝝜 𝝩𝝤𝝪 𝝬𝝦𝝞𝝨𝝩𝝤𝝪



Κατά την εορτή της Υπαπαντής, δεν εορτάζεται η είσοδος του Χριστού στο Ναό, αλλά η συνάντησή του με τον Συμεών, εξ’ ου και Υπαπαντή που σημαίνει συνάντηση. Ο Συμεών βρίσκεται κάθε μέρα στο Ναό, αναμένοντας την εμφάνιση του Χριστού

Υπάρχει στον κόσμο κάτι πιο χαρούμενο από μια συνάντηση, μια «υπαπαντή» με κάποιον που αγαπάς; Είναι αλήθεια πως το να ζεις σημαίνει να περιμένεις, να αποβλέπεις σε μια συνάντηση. Δεν είναι άραγε η υπερβολική και όμορφη προσδοκία του Συμεών το σύμβολό της; Δεν είναι η πολύχρονη ζωή του σύμβολο της προσδοκίας, αυτός ο «πρεσβύτης» που περνά ολόκληρη τη ζωή του περιμένοντας το φως που φωτίζει τους πάντες και τη χαρά που πληρώνει τα πάντα; Πόσο δε απροσδόκητο, πόσο άρρητα όμορφο είναι το ότι το πολυαναμενόμενο φως και η χαρά έρχεται στον πρεσβύτη Συμεών με ένα παιδί!

Φανταστείτε τα τρεμάμενα χέρια του γέροντα Συμεών καθώς παίρνει στην αγκαλιά του το σαρανταήμερο βρέφος τόσο τρυφερά και προσεκτικά, ατενίζοντας το μικρό πλάσμα, και πλημμυρίζοντας από δοξολογία: «νυν απολύεις τον δούλον σου, δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη∙ ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου».

Ο Συμεών περίμενε. Περίμενε σε ολόκληρη τη ζωή του, και είναι βέβαιο πως στοχαζόταν, προσευχόταν και βάθαινε καθώς περίμενε έτσι, ώστε στο τέλος ολόκληρη η ζωή του να είναι μια συνεχής «παραμονή» της χαρούμενης συνάντησης.

Η Υπαπαντή του Κυρίου. Εορτάζει τη συνάντηση της ψυχής με την Αγάπη, τη συνάντηση μ’ Αυτόν που μας έδωσε τη ζωή, και που μου έδωσε το κουράγιο να τη μεταμορφώσω σε αναμονή.


 π. Αλεξάνδρου Σμέμαν.

Τέσσερα διδάγματα

 Στὴν Ὑπαπαντὴ. (τέσσερα διδάγματα)


 


    

Σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, εἶνε μεγάλη δεσποτική ἑορτή.


Τί σημαίνει δεσποτικὴ ἑορτή; 

Δεσπότης εἶνε ἕνας καὶ μόνο• ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός. 

Καὶ λέγεται Δεσπότης, διότι δεσπόζει παντοῦ, ἐξουσιάζει τὰ πάντα.

 «Δεῦτε προσκυνήσωμεν, καὶ προσπέσωμεν αὐτῷ…». 

Γι᾿ αὐτὸ οἱ ἑορτὲς τοῦ Χριστοῦ λέγονται δεσποτικές. 

Πρώτη δεσποτικὴ ἑορτὴ εἶνε τὰ Χριστούγεννα στὶς 25 Δεκεμβρίου.


 Τὴν 1η Ἰανουαρίου εἶνε ἡ Περιτομή. 

Καὶ σήμερα, σαράντα μέρες μετὰ τὰ Χριστούγεννα, εἶνε ἡ ἑορτὴ τῆς Ὑπαπαντῆς. 

Τί θὰ πῇ Ὑπαπαντή;

 Ὑπαπαντὴ θὰ πῇ συνάντησις, ὑποδοχή…


Ἡ Ὑπαπαντὴ μᾶς προσφέρει τέσσερα διδάγματα. 

🔸 Τὸ ἕνα εἶνε γιὰ τοὺς γέροντες. Γέροντας ἦταν ὁ Συμεών, γερόντισσα καὶ ἡ Ἄννα. Αὐτοὶ ἦταν ἅγιοι γέροντες. Ποῦ νὰ βρῇς τώρα τέτοιους γέροντες, σεμνούς, ἠθικούς, ἐναρέτους, ποὺ διαβάζουν τὶς Γραφές! Σπανίζουν…


🔹Τὸ ἄλλο δίδαγμα εἶνε γιὰ τὶς μάνες. Θὰ σὲ πῶ μάνα ὄχι ὅταν ἁπλῶς γεννᾷς. Ἡ γέννα εἶνε εὔκολο, φυσικὸ πρᾶγμα• καὶ τὰ ζῷα γεννᾶνε. Θὰ σὲ πῶ μάνα, ὅταν τὸ παιδάκι σου, προσπαθήσῃς ὄχι μόνο νὰ τὸ ταΐζῃς, νὰ τὸ πλένῃς καὶ νὰ τὸ καθαρίζῃς, νὰ τοῦ τραγουδᾷς καὶ νὰ τὸ κοιμίζῃς, ἀλλὰ καὶ νὰ τὸ διδάξῃς… 


▪️Τὸ τρίτο δίδαγμα εἶνε γιὰ τοὺς πατεράδες καὶ ὅλους τοὺς ἄλλους μεγάλους τοῦ σπιτιοῦ. Προσέξτε τὸ παιδί. Ἄχ πατέρα, τί μεγάλη ἀποστολὴ ἔχεις! Τελείωσες τὴ δουλειὰ καὶ πᾷς στὸ σπίτι; Κάθησε μαζὶ μὲ τὸ παιδὶ καὶ μίλησέ του. Δὲν θέλει μόνο φαΐ. Θέλει βεβαίως καὶ ὑλικὸ φαῒ τὸ παιδί• ἀλλὰ θέλει κυρίως φαῒ ψυχικό. Πάρε τὸ Εὐαγγέλιο, διάβασε ἕνα κομμάτι καὶ πές του δυὸ λόγια.

Τὰ κάνετε αὐτά; Ἐγὼ σᾶς λέγω ἀπὸ τὸν ἑαυτό μου. Εἶχα μιὰ γιαγιὰ ἁγία – ἂς τὴν θυμηθῶ. Ἀγράμματη ἦταν. Μ᾿ ἔπαιρνε κοντά της, μὲ γονάτιζε, μὲ ἔμαθε προσευχές – ἂς εἶνε αἰωνία της ἡ μνήμη. Ξέχασα δασκάλους, ξέχασα καθηγητάς, ξέχασα ἄλλους, τὴ γιαγιά μου δὲν τὴν ξεχνῶ!

🔸Κάτι ἀκόμα καὶ τελείωσα. Σήμερα τὸ εὐαγγέλιο ἔχει καὶ μιὰ προφητεία. Ποιά προφητεία; Ὅτι τὰ πάντα θ᾿ ἀλλάξουν, ἀλλὰ ἕνας θὰ μείνῃ. Θὰ μείνῃ ὁ Χριστός! Πολλοὶ θὰ τὸν πολεμήσουν, λέει ἡ προφητεία. Θ᾿ ἀκονίσουν τὰ μαχαίρια καὶ τὶς γλῶσσες τους, θὰ κάνουν τὸ πᾶν γιὰ νὰ τὸν ξερριζώσουν μέσα ἀπὸ τὶς καρδιές. Μὰ ὁ Χριστὸς δὲν ξερριζώνεται• εἶνε βαθειὰ ῥιζωμένη ἡ πίστι (βλ. Λουκ. 2,34)…

Γι᾿ αὐτὸ κοντά στὸ Χριστό! Μαζὶ μὲ τοὺς ἀγγέλους, μὲ τοὺς ἁγίους, μὲ τὸν ἅγιο Συμεὼν καὶ τὴν ἁγία Ἄννα ποὺ ἑορτάζουν σήμερα. Κοντά στὸ Χριστὸ μικροὶ καὶ μεγάλοι. Διότι ὁ Χριστὸς εἶνε ὁ Θεός• ὅν, παῖδες Ἑλλήνων, ὑμνεῖτε καὶ ὑπερυψοῦτε εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας• ἀμήν


† ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος

Υπαπαντή η γιορτή της μητέρας

 


ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ : Αυτήν την ημέρα από το 1929 έχει καθιερώσει η Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας, σαν σημείο αναφοράς για την Ελληνίδα Ορθόδοξη Μητέρα τιμώντας τους κόπους, τις θυσίες και την ανεκτίμητη προσφορά της στην οικογένεια και την κοινωνία μας.

Τότε, η γιορτή της Μητέρας, είχε καθιερωθεί επίσημα να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού ημέρα προσφοράς στο Θεό, του Τεσσαρακονθήμερου Χριστού, από την Αγία Μητέρα Του, την Παναγία.

🌺Χριστιανοί και Υπαπαντή

Ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η επιλογή της ημέρας αυτής ως ημερομηνία γιορτής της Μάνας, καθότι η Παναγία μας είναι η κατά χάριν Μητέρα όλων των χριστιανών, αφού ο Χριστός είναι ο κατά χάριν αδελφός μας και τούτο διότι προσέλαβε την ανθρώπινη φύση για να την θεώσει και να μας καταστήσει συγκληρονόμους της Βασιλείας του Θεού.

🌼Η χριστιανή μητέρα

Το γεγονός και μόνο, ότι κάθε νέα Χριστιανή μητέρα, σαράντα ημέρες μετά την γέννηση του παιδιού της, το πηγαίνει στην Εκκλησία για να το προσφέρει στο Θεό και η ίδια να πάρει την ευχή, αποδεικνύει την σταθερή πεποίθηση ότι αυτή είναι η Oρθόδοξη Xριστιανική πίστη και ενέργεια.


Κοινότητα ➕️ ΠΑΝΑΓΙΆ - Ή ΘΕΟΤΌΚΟΣ- Η ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΆ


Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Ιερά Ακολουθία

 


🇬🇷ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ
ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
ΤΗΛ 211 40 41 548

🔸Ιερά Ακολουθία

Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 
Παραμονή της εορτής της Υπαπαντής Του Κυρίου Και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού θα τελεστεί στην Ιερά μας Μονή βραδινή Θεία Λειτουργία μετ Εσπερινού και Ορθρου στις 7:30 μ.μ

200 χρόνια από την εύρεση της Ιεράς Εικόνος Της Παναγίας στην Τήνο.

 🌹30 Ιανουαρίου 2023

🌹200 χρόνια από την εύρεση της Ιεράς Εικόνος Της Παναγίας στην Τήνο.



Κατά το έτος 1821 μ.Χ., η Θεοτόκος είχε χαρίσει την πρώτη φανέρωση της θέλησής Της με την εμφάνισή της στο όνειρο ενός απλού γέροντα κηπουρού, του μπάρμπα Μιχάλη Πολυζώη καθοδηγώντας τον να πάει στο χωράφι του Αντωνίου Δοξαρά, να σκάψει και να βρει το εικόνισμά της. Η προσπάθεια όμως έμεινε άκαρπη και γρήγορα ήρθε η απογοήτευση και εγκαταλείφθηκε.

Δύο χρόνια αργότερα η Μοναχή Πελαγία (βλέπε 23 Ιουλίου) για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες (Κυριακή 9, 16 και 23 Ιουλίου 1822 μ.Χ.), έβλεπε στον ύπνο της την Παναγία να της ζητά να οργανώσει ανασκαφές για να ξεθάψουν και να ανακαινίσουν τον Ναό Της που είναι θαμμένος στον αγρό του Αντωνίου Δοξαρά, στη Χώρα. Η Μοναχή συνοδεία της Ηγουμένης της Μονής ειδοποιεί τον Μητροπολίτη της Τήνου Γαβριήλ, ο οποίος προσκαλεί τους τοπικούς παράγοντες και το λαό της Τήνου στον Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών, παρακαλώντας τους να συνδράμουν, για το σκοπό αυτό, όπως ο καθένας μπορούσε.

Ο λαός πρόθυμα άρχισε τις ανασκαφές στις αρχές Σεπτεμβρίου 1822 μ.Χ. από τις οποίες αποκαλύφθηκαν τα ερείπια παλαιού ναού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ωστόσο δεν βρέθηκε κανένα ίχνος εικόνας γεγονός που επισκίασε το θετικό κλίμα και οδήγησε τον κόσμο σιγά, σιγά στην εγκατάλειψη του εγχειρήματος.

Οι εργασίες επαναλαμβάνονται με περισσότερη οργάνωση και πείσμα και στις 30 Ιανουαρίου 1823 μ.Χ. η αξίνα του Δημ. Βλάσση, εθελοντή εργάτη από το χωριό Φαλατάδος, προσκρούει στο θαυματουργό εικόνισμα του Ευαγγελισμού χωρίζοντας το στα δύο μεταξύ της εικονιζόμενης Θεοτόκου και του Αρχαγγέλου.


🔸Το Έθιμο «Φαναράκια»


Αστραπιαία η είδηση έφθασε σε κάθε σημείο του νησιού και αμέσως όλοι οι Τήνιοι παράτησαν κάθε ασχολία και κατευθύνθηκαν στην Χώρα να δουν και να προσκυνήσουν την εικόνα. Επειδή δε θα τους προλάβαινε η νύχτα στο δρόμο, όλοι πήραν μαζί τους και από ένα λαδοφάναρο.


Έτσι εκείνη τη νύχτα όλες οι στράτες και τα μονοπάτια του νησιού γέμισαν φώτα καθώς στη σειρά μέσα στο σκοτάδι – σε τριάντα χιλιάδες υπολογίζονται οι κάτοικοι της Τήνου μαζί με τους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά εκείνα τα χρόνια - κατέβαιναν οι Τήνιοι από τα χωριά και τις εξοχές στη Χώρα, η οποία σημειωτέον είχε εγκαταλειφθεί λόγω επιδημίας.



Το γεγονός της πάμφωτης νύχτας αποτυπώθηκε βαθειά στη μνήμη των Τηνίων και έκτοτε, μαζί με τον εορτασμό της ευρέσεως της εικόνας και τις λαμπρές εκδηλώσεις της εκκλησίας καθιερώθηκε να εορτάζεται και με λαμπαδηφορία όπου συμμετέχουν όλοι οι Τήνιοι.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Ο μικρός Γαβριήλ


 Mια μέρα, του είπε η μητέρα του [στον μικρό Γαβριήλ τον μετέπειτα Ιερομόναχο Χατζηγέωργη]με καλωσύνη:

– Γαβριήλ, παιδί μου, πήγαινε στην Εκκλησία και παρακάλεσε την Παναγία να σε βοηθήση να μάθης γράμματα [δεν μπορούσε να μάθει γράμματα και δεν πήγαινε στο σχολείο].

Στην ενορία τους υπήρχε Θαυματουργός Εικόνα της Θεοτόκου. Ο μικρός Γαβριήλ, αφού έκανε τριήμερο νηστεία και πολλές μετάνοιες εδαφιαίες -με τις ώρες-, ξεκίνησε νύχτα για την Εκκλησία να προσευχηθή για να μην τον ιδούν οι άνθρωποι.

Μόλις έφθασε στον Νάρθηκα, έπεσε στο κατώφλι της θύρας του Ναού και με ευλάβεια και με δάκρυα προσκύνησε απ’ έξω, διότι η θύρα ήταν κλειστή.

Ενώ παρακαλούσε την Παναγία· «Δώσε μου, Βασίλισσα του Ουρανού, να μάθω γράμματα!», ξαφνικά άνοιξαν οι πόρτες τής Εκκλησίας, και μπήκε η Θεοτόκος· και παίρνοντας τον μικρό από το χέρι, τον έφερε στην Εικόνα του Χριστού και είπε:

– Υιέ μου, δώσε στον μικρό Γαβριήλ να μάθη γράμματα.

Κι όπως έλεγε αργότερα ο ίδιος:

Μ’ αυτά τα λόγια μ’ ευλόγησε με το Χέρι Της, μ’ ασπάσθηκε και είπε:

– Τώρα, έμαθες γράμματα.

Και μετά μπήκε στην βόρεια πύλη του Ιερού.

Βλέποντας ο Γαβριήλ ότι δεν βγαίνει, πήγε εκεί. Έψαξε και σε όλη την Εκκλησία, αλλά δεν μπόρεσε να την βρη!

Ήλθε μετά η ώρα της ακολουθίας· έφτασε και ο νεωκόρος για να σημάνη και βλέπει τις πόρτες ανοιχτές και τον Γαβριήλ μέσα στον Ναό! Τάχασε και ρώτησε με έκπληξη!

– Πώς βρέθηκες εδώ;

Ο Γαβριήλ του διηγήθηκε με λεπτομέρεια όλα όσα συνέβησαν. Ο Νεωκόρος για να διαπιστώσει την αλήθεια, του έδωσε ένα βιβλίο να διαβάση, και ο Γαβριήλ άρχισε να διαβάζη ωραία και καθαρά.

Τότε ο νεωκόρος του είπε:

-Πράγματι, Εκείνη η γυναίκα ήταν η Παναγία!

Μετά από αυτό το θείο γεγονός, που έμαθε γράμματα με θεϊκό τρόπο ο μικρός, οι γονείς του και όλοι οι συγγενείς του τον είχαν σε ευλάβεια.


Από το βιβλίο του Αγίου Παϊσίου, ο “Γέρων Χατζη-Γεώργης ο Αθωνίτης (1809-1886)»