Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

🌻Αναγνώσματα Κυριακής

Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022


Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου), Όσιος Μαρτινιανός, Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα οι Απόστολοι, Άγιος Ευλόγιος Αρχιεπίσκοπος Αλεξάνδρειας† ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ. Μαρτινιανοῦ ὁσίου (ε ́ αἰ.). Ἀκύλα καὶ Πρισκίλλης, Εὐλογίου Ἀλεξανδρείας (†607).


🔹Ἀπόστολος

ΠΡΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΝ Β' Γ´ 10 - 15

10 Σὺ δὲ παρηκολούθηκάς μου τῇ διδασκαλίᾳ, τῇ ἀγωγῇ, τῇ προθέσει, τῇ πίστει, τῇ μακροθυμίᾳ, τῇ ἀγάπῃ, τῇ ὑπομονῇ, 11 τοῖς διωγμοῖς, τοῖς παθήμασιν, οἷά μοι ἐγένοντο ἐν Ἀντιοχείᾳ, ἐν Ἰκονίῳ, ἐν Λύστροις, οἵους διωγμοὺς ὑπήνεγκα! καὶ ἐκ πάντων με ἐρρύσατο ὁ Κύριος. 12 καὶ πάντες δὲ οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ διωχθήσονται· 13 πονηροὶ δὲ ἄνθρωποι καὶ γόητες προκόψουσιν ἐπὶ τὸ χεῖρον, πλανῶντες καὶ πλανώμενοι. 14 σὺ δὲ μένε ἐν οἷς ἔμαθες καὶ ἐπιστώθης, εἰδὼς παρὰ τίνος ἔμαθες, 15 καὶ ὅτι ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδας, τὰ δυνάμενά σε σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ.


🔸Ευαγγέλιο

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΗ´ 10 - 14

10 Ἄνθρωποι δύο ἀνέβησαν εἰς τὸ ἱερὸν προσεύξασθαι, ὁ εἷς Φαρισαῖος καὶ ὁ ἕτερος τελώνης. 11 ὁ Φαρισαῖος σταθεὶς πρὸς ἑαυτὸν ταῦτα προσηύχετο· ὁ Θεός, εὐχαριστῶ σοι ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης· 12 νηστεύω δὶς τοῦ σαββάτου, ἀποδεκατῶ πάντα ὅσα κτῶμαι. 13 καὶ ὁ τελώνης μακρόθεν ἑστὼς οὐκ ἤθελεν οὐδὲ τοὺς ὀφθαλμοὺς εἰς τὸν οὐρανόν ἐπᾶραι, ἀλλ’ ἔτυπτεν εἰς τὸ στῆθος αὐτοῦ λέγων· ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ. 14 λέγω ὑμῖν, κατέβη οὗτος δεδικαιωμένος εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ ἢ γὰρ ἐκεῖνος· ὅτι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται.


🔸Ερμηνεία Ευαγγελίου

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΗ´ 10 - 14

10 “Δυο άνθρωποι ανέβησαν στο ιερόν να προσευχηθούν, ο ένας Φαρισαίος και ο άλλος τελώνης. 11 Ο Φαρισαίος εστάθη επιδεικτικώς δια να προκαλή εντύπωσιν· και δια να δοξάση τον ευατόν του, αυτά προσηύχετο· Σε ευχαριστώ, Θεε μου, διότι δεν είμαι όπως οι άλλοι άνθρωποι, άρπαγες, άδικοι, μοιχοί η και ωσάν αυτός ο τελώνης. 12 Εγώ νηστεύω δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Πεμπτην, δίδω το δέκατον από όλα γενικώς όσα αποκτώ. Εγώ είμαι ενάρετος. 13 Και ο τελώνης, που εστέκετο κάπου μακρυά από το θυσιαστήριον, δεν ήθελε ούτε τα μάτια του να σηκώση στον ουρανόν, αλλ' εκτυπούσε το στήθος του λέγων· Θεε μου, σπλαγχνίσου με τον αμαρτωλόν και συγχώρησέ με. 14 Σας διαβεβαιώνω, ότι αυτός ο περιφρονημένος από τον Φαρισαίον τελώνης κατέβηκε στο σπίτι του με συγχωρημένας τας αμαρτίας του, αθώος και δίκαιος ενώπιον του Θεού, παρά ο Φαρισαίος εκείνος. Διότι κάθε ένας που υψώνει τον ευατόν του, θα ταπεινωθή από τον Θεόν και θα καταδικασθή, ενώ εξ αντιθέτου εκείνος που ταπεινώνει τον ευατόν του θα υψωθή και θα δοξασθή από τον Θεόν”.

Τριώδιο

 🌹 Τί είναι το Τριώδιο, γιατί ονομάζεται έτσι, πότε ξεκινά και πότε ολοκληρώνεται;



Από Αρχιμ. Αθανάσιος Μισσός 


Τριώδιο ονομάζεται, σύμφωνα με τους κανόνες της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας, η κινητή περίοδος που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.


Το Τριώδιο έχει λάβει την ονομασία αυτή από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, το Τριώδιο, το οποίο περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.


Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους τις εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές. Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο αυτό, και κατ’ επέκταση και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, ονομάστηκαν Τριώδιο.


Οι ύμνοι του Τριωδίου γράφτηκαν από τον 5ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ. Χειρόγραφα των ύμνων του Τριωδίου σώζονται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. ενώ για πρώτη φορά τυπώθηκε, το εν λόγω βιβλίο, στα Ελληνικά το 1522 μ.Χ. στην Βενετία.

Το Τριώδιο, ως χρονική περίοδο, αναφέρεται στις τρεις πρώτες εβδομάδες που οι χριστιανοί ετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Κάθε Κυριακή αυτών των τριών εβδομάδων έχει τη δική της σημειολογία.


Η πρώτη, η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου προτρέπει τους Χριστιανούς να είναι ταπεινοί, όπως ο Τελώνης και όχι υπερήφανοι όπως ο Φαρισαίος.


Η δεύτερη, η Κυριακή του Ασώτου, διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρέσεως.


Το Σάββατο πριν από την τρίτη Κυριακή ονομάζεται Ψυχοσάββατο ή Σάββατο των Ψυχών. Καθιερώθηκε από την εκκλησία ως ημέρα που προσευχόμαστε και προσφέρουμε κόλλυβα για όλους αυτούς που για διάφορους λόγους δεν μνημονεύονται σε μνημόσυνα.


Όπως είναι άνθρωποι που δεν τους απέμειναν συγγενείς, ώστε να τους κάνουν μνημόσυνο. Παρόλο που κάθε Σάββατο του έτους είναι αφιερωμένο από την εκκλησία μας στους θανώντες, το συγκεκριμένο Σάββατο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ακολουθεί η Κυριακή της Απόκρεω, η οποία αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία του Χριστού και έτσι παρακαλούμε το Θεό από την προηγουμένη να τους αναπαύσει.


Η τρίτη Κυριακή, η Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία, στην κρίση που θα λάβει χώρα, καθώς επίσης και στη χριστιανική αγάπη. Ονομάζεται δε έτσι, επειδή είναι η τελευταία ημέρα που οι Χριστιανοί επιτρέπεται να φάνε κρέας.


Η εβδομάδα που ξεκινά ονομάζεται και εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου. Εβδομάδα που επιτρέπεται η βρώση τυροκομικών, αυγών και ψαριών.


Η τέταρτη, η Κυριακή της Τυροφάγου, αναφέρεται στην εξορία των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο. Έτσι, το Ευαγγέλιο της ημέρας παροτρύνει τους πιστούς να νηστεύουν χωρίς να το επιδεικνύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει και να διάγουν βίο ενάρετο και ελεήμονα.


Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, με την οποία ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος νηστείας, προσευχής, περισυλλογής, κατά την οποία οι πιστοί προετοιμάζονται για την μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου. Ονομάζεται Τεσσαρακοστή γιατί μιμείται την σαρανταήμερη νηστεία που έκανε ο Χριστός, ενώ λέγεται και Μεγάλη για να υπάρχει σαφής διαχωρισμός από τη νηστεία των Χριστουγέννων.


https://www.askitikon.eu/agiologio/kinites-eortes/42700/ti-ine-to-triodio-giati-onomazete-etsi-pote-xekina-ke-pote-oloklironete/

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΗΝΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ

 🇬🇷 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ 

ΤΗΛ 211 40 41 548


🔹 ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΜΗΝΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 


♦️ 🌼 Κάθε Κυριακή στις 7:00 π.μ τελείται Ορθρος και Θεία Λειτουργία.


                    🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹


▪️🌞 Τρίτη 15 Φεβρουαρίου .

Οσίου Ανθίμου (του Βαγιανού) του εν Χίω. 

7:00 π.μ Ορθρος και Θεία Λειτουργία.

Η Ακολουθία θα τελεστεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής. 

  


▪️🌙 Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 

Παραμονή της εορτής του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος 

Βραδινή Θεία Λειτουργία μετ Εσπερινού ώρα 20:00 - 23:00 μ.μ 



▪️🌙 Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 

Παραμονή  της εορτής της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας

Βραδινή Θεία Λειτουργία μετ' Εσπερινού και Όρθρου ώρα 20:00 - 23:00 μ.μ



▪️🌙 Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 

Παραμονή  της εορτής του Αγίου Πολυκάρπου Ιερομάρτυρος επισκόπου Σμύρνης .

Βραδινή Θεία Λειτουργία μετ Εσπερινού και Ορθρου ώρα 20:00  - 23:00 μ.μ 



▪️Σάββατο των Ψυχών 26 Φεβρουαρίου

"Μνήμη πάντων των απ αιώνος κεκοιμημένων ορθοδόξων χριστιανών"

🌞 7:00 π.μ Ορθρος και Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα διαβαστούν τα ονόματα και τα κόλλυβα των κεκοιμημένων αδελφών μας.

Προσέξτε την ψυχή σας


 “Κρατείστε γερά την παράδοση που σας παρέδωσα και να ξέρετε ότι σήμερα είναι ομολογία να λέμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Θεός μας.

Αυτό δεν το θέλουν οι σκοτεινές δυνάμεις… Έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες. Προσέξτε την ψυχή σας. Μαζευτείτε και δώστε τον αγώνα σας..

Σε αυτόν τον κόσμο δεν έχουμε θέση κανείς. Ο πνευματικός κόσμος μας περιμένει όλους. Περαστικοί είμεθα πάνω στη γη…

Πριν δε μας πάρει από αυτό τον φθαρτό κόσμο να παρακαλούμε να μας τακτοποιήσει μαζί Του, όσον γίνεται πιο τέλεια για να μη δυσκολευθει η ψυχή μας στην άνοδο της από τους κακούς φορολόγους δαίμονας…”


+Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας † 8/12/2019

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Ο άγιος Χαράλαμπος θεραπεύει τον Όσιο Ιάκωβο Τσαλίκη.


Κάποτε, διηγείτο ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης, «όταν ήμουν μικρό παιδί, έπαθα τέτοιο σοβαρό κρυολόγημα, που έπεσα στο κρεβάτι με μεγάλη δύσπνοια και φοβερό πόνο στην αριστερή πλευρή του θώρακα. Γιατρός στο χωριό δεν υπήρχε και η μόνη καταφυγή μας ο Θεός και οι Άγιοι Του. 


Είχαμε στο σπίτι μας μια μικρή ασημένια εικόνα του Αγίου Χαραλάμπη, θαυματουργή, έως εξακοσίων ετών, που τη φέραμε από τη Μικρά Ασία πατρογονικό κειμήλιο.


Η μητέρα μου λοιπόν, έκανε πολλή προσευχή και μετάνοιες παρακαλώντας τον Άγιο. Τότε βλέπω ένα χέρι Ιερέως από τον καρπό και κάτω, να περνάει πάνω από το κεφάλι μου, να κατεβαίνει στο στήθος μου στο σημείο που πονούσα, όπου με σταύρωσε και με χάιδεψε.

Αμέσως πέρασε ο πόνος και η δύσπνοια και έγινα καλά. Λέω τότε στη μητέρα μου:


-Μητέρα, είδα ένα χέρι Ιερέως που με σταύρωσε και με χάιδεψε και είμαι καλά. Όλα πέρασαν. Μάλιστα της είπα, ότι το χέρι ήταν τριχωτό στο καρπό, με τόση λεπτομέρεια το είδα.


-Παιδί μου, μου είπε η μητέρα μου, ήταν ο Άγιος Χαράλαμπος που ήρθε και σε θεράπευσε. Τη σημερινή ημέρα να την τιμάς πάντοτε _-ήταν του Αγίου Αποστόλου Θωμά, όταν έγινε το θαύμα-_ γιατί ήσουν νεκρός και αναστήθηκες».

Άγιος Χαράλαμπος


 Ο γηραιότερος των αγίων, Άγιος Χαράλαμπος σύρθηκε στο μαρτύριο σε ηλικία 113 ετών. Είπε στον έπαρχο Λουκιανό:

-«Αν δεν βασανιστούμε πρόσκαιρα, δεν μπορούμε να κληρονομήσουμε τα αιώνια αγαθά!». Και συνέχισε: «Εμπρός βασάνισε το γρηγορότερο το γηραλέο μου σώμα με ότι σκληρό μέσο θέλεις και θα διαπιστώσεις ποια είναι η δύναμη του Χριστού του αληθινού Θεού».  

Τα σκληρά βασανιστήρια άρχισαν να του ξεσκίζουν το σώμα. Μα ο γέροντας Μάρτυρας υπέμενε καρτερικά, ενώ συγχρόνως δοξολογούσε το Θεό με τα λόγια: «Μνήσθητι μου Κύριε, εν τη Βασιλεία Σου». 

Εκείνη τη στιγμή ακούσθηκε φωνή από τον ουρανό που έλεγε: «Χαράλαμπε, ζήτησε μου όποια χάρη θέλεις και θα υπακούσω τη δέηση σου». Και ο Άγιος παρακάλεσε: «Σε όποιο τόπο βρεθεί τεμάχιο από το λείψανο μου και όπου εορτάζουν τη μνήμη μου, να μη γίνει ποτέ πείνα, ούτε πανώλη να θανατώνει τους ανθρώπους». Αμέσως μετά από αυτά ο Άγιος παρέδωσε την ψυχή του. 


Μορφές από το Συναξάρι.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

🌹 Ιερά Ακολουθία 🌹

 🇬🇷 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ 

ΤΗΛ 211 40 41 548


🌷Άγιος Χαράλαμπος: Ο προστάτης των ασθενών με λοιμώδη νοσήματα

Εορτάζει το παρεκκλήσι της Ιεράς μας Μονής! 



🌙 Σήμερα Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου παραμονή της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού εορτάζει το παρεκκλήσι της Ιεράς μας Μονής!!

Στις 20:00 μ.μ θα τελεστεί βραδινή Ακολουθία.

Εσπερινός, Ορθρος και Θεία Λειτουργία!


🌻 Είθε ο Άγιος Χαράλαμπος να πρεσβεύει και να μεσιτεύει στον Κύριο μας υπέρ πάντων ημών!


Φωτογραφικό υλικό από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά .
















🌹 Ιερά Ακολουθία 🌹

 🇬🇷  ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ 

ΤΗΛ 211 40 41 548


🌙 Σήμερα Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου παραμονή της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού εορτάζει το παρεκκλήσι της Ιεράς μας Μονής!!

Στις 20:00 μ.μ θα τελεστεί  βραδινή Ακολουθία.

Εσπερινός, Ορθρος και Θεία Λειτουργία!


🌻 Είθε ο Άγιος Χαράλαμπος να πρεσβεύει και να μεσιτεύει στον Κύριο μας υπέρ πάντων ημών!



Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Επίσκεψη....


 *Μία νοσοκόμα, τράβηξε αυτή τη φωτογραφία και έγραψε τα εξής:

~Έχουν περάσει 23 ημέρες που αυτός ο ασθενής έφτασε στο νοσοκομείο και αυτές τις 23 ημέρες,

 κανείς από την οικογένειά του δεν έχει έρθει να τον δει. 

Έρχεται όμως ένα περιστέρι μέρα παρά μέρα και κάθεται στο κρεβάτι του.

 Το περιστέρι, 

μένει μια στιγμή και μετά πετάει μακριά.*

 *Αργότερα ανακαλύψαμε ότι αυτός ο ασθενής 

καθόταν καθημερινά 

σε ένα παγκάκι στο πάρκο κοντά στο νοσοκομείο 

και τάιζε τα περιστέρια...*


Πηγή : Ρωμιοί της Ανατολής

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Αυτό είμαστε τελικά

 


Αυτό είμαστε τελικά! 


Πηλὸς εἴμεθα, ἄγνοιαν ἔχομεν.


Ὁ πηλὸς τὸν πηλὸ κλέπτει.

Ὁ πηλὸς τὸν πηλὸ ὑβρίζει.

Ὁ πηλὸς τὸν πηλὸ συκοφαντεῖ. 

Ὁ πηλὸς τοῦ πηλοῦ ἐπαίρεται. 

Ὁ πηλὸς τὸν πηλὸ πλουτεῖ.

Ὁ πηλὸς τοῦ πηλοῦ ἄρχει.

Ὁ πηλὸς τὸν πηλὸ δέρει.

Ὁ πηλὸς τὸν πηλὸ φυλακίζει. 


Καὶ ἐν γένει ὁ πηλὸς τοῦ πηλοῦ θεωρεῖται 


σοφότερος, 

δυνατότερος, 

πλουσιότερος, 

εὐγενέστερος, 

τιμιότερος, 


πλουτῶν ἀνοησίαν καὶ ἄγνοιαν τῆς ἰδίας ὑπάρξεως,


τοῦ πόθεν καὶ τοῦ ποὺ εὑρέθει,

πὼς ἐγενήθει, 

τὶς ὁ προορισμός του, 

ποὺ καταλήγει, 

τί τὸ μετὰ ταῦτα.


_🌿†Άγιος Γέρων Ἰωσὴφ🌿_

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Τα χορταράκια της γιαγιάς


 Σ'ένα χωριό κτιζόταν μιά εκκλησία κι ο καθένας βοηθούσε όπως μπορούσε.

Όποιος είχε ζώο το διέθετε για να κουβαλάει πέτρες και όσοι ήταν γεροί δούλευαν.

Στό χωριό ήταν και μιά γιαγιά πολύ φτωχή,πού δεν είχε τίποτα να δώσει για τον ναό. Πονούσε η ψυχή της γι'αυτό και καθώς περνούσαν τα ζώα πού κουβαλούσαν τις πέτρες,μάζευε χορταράκια καί τούς τα έριχνε να τα τρώνε να παίρνουν δυνάμεις.

Όταν τελείωσε ο ναός,έκαναν τα εγκαίνια και σε μιά επιγραφή έγραψαν το όνομα του Δεσπότη.

Συνέβαινε όμως το εξής: μόλις γραφόταν το όνομα του Δεσπότη και έβαζαν την επιγραφή,την άλλη μέρα έβρισκαν σβησμένο το όνομά του καί γραμμένο το όνομα της γιαγιάς.

Αυτό έγινε τρείς φορές.Απορούσαν όλοι καί φώναξαν την γιαγιά.Όταν εκείνη πήγε στο ναό,την ρώτησαν:"Γιαγιά,τι στό καλό έκανες εσύ και γράφεται το όνομά σου στήν πλάκα,ενώ εμείς έχουμε χαράξει το όνομα του Δεσπότη;"

-Καλό; Μα τι καλό να κάνω εγώ, παιδί μου, η φτωχή;".Εκείνοι όμως επέμεναν.

Τότε σκέφτηκε η γιαγιά και τούς αποκρίθηκε: "Δέν έκανα τίποτα,παιδιά μου.Μόνο πού όταν έβλεπα τα ζώα πού κουβαλούσαν τις πέτρες για τον ναό,καιγόταν η ψυχή μου γιατί δεν μπορούσα να προσφέρω τίποτα' έτσι μάζευα χόρτα και τα έριχνα στα ζώα". Κι όμως,αυτά τα λίγα χόρτα της γιαγιάς έπιασαν τόσο τόπο όσο δεν έπιασε κανενός άλλου η προσφορά,γιατί ήταν πηγαία,ταπεινή και κρυφή.                


Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης

Ιερά Ακολουθία

 🇬🇷  ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ 

ΤΗΛ 211 40 41 548



🌹 Ιερά Ακολουθία 🌹

🌙 Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου παραμονή της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού εορτάζει το παρεκκλήσι της Ιεράς μας Μονής!!

Στις 20:00 μ.μ θα τελεστεί  βραδινή Ακολουθία.

Εσπερινός, Ορθρος και Θεία Λειτουργία!

🌻 Είθε ο Άγιος Χαράλαμπος να πρεσβεύει και να μεσιτεύει στον Κύριο μας υπέρ πάντων ημών!

🌹 Αναγνώσματα Κυριακής 🌹

Αποστολικό ανάγνωσμα Κυριακής ΙΖ΄ Ματθαίου (6/2/22) - ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Β' Ϛ´ 16 – Ζ΄1

 

🌻Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής ΙΖ΄ Ματθαίου


ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Β' Ϛ´ 16 - 18


16 τίς δὲ συγκατάθεσις ναῷ Θεοῦ μετὰ εἰδώλων; ὑμεῖς γὰρ ναὸς Θεοῦ ἐστε ζῶντος, καθὼς εἶπεν ὁ Θεὸς ὅτι ἐνοικήσω ἐν αὐτοῖς καὶ ἐμπεριπατήσω, καὶ ἔσομαι αὐτῶν Θεός, καὶ αὐτοὶ ἔσονταί μοι λαός. 17 διὸ ἐξέλθετε ἐκ μέσου αὐτῶν καὶ ἀφορίσθητε, λέγει Κύριος, καὶ ἀκαθάρτου μὴ ἅπτεσθε, κἀγὼ εἰσδέξομαι ὑμᾶς, 18 καὶ ἔσομαι ὑμῖν εἰς πατέρα καὶ ὑμεῖς ἔσεσθέ μοι εἰς υἱοὺς καὶ θυγατέρας, λέγει Κύριος παντοκράτωρ.

ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Β' Ζ´ 1 - 

1 Ταύτας οὖν ἔχοντες τὰς ἐπαγγελίας, ἀγαπητοί, καθαρίσωμεν ἑαυτοὺς ἀπὸ παντὸς μολυσμοῦ σαρκὸς καὶ πνεύματος, ἐπιτελοῦντες ἁγιωσύνην ἐν φόβῳ Θεοῦ.


🌻 Ερμηνευτική απόδοση Ι. Θ. Κολιτσάρα


ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Β' Ϛ´ 16 - 18


16 Ποίος δε συμβιβασμός και ποία συνύπαρξις ημπορεί να νοηθή μεταξύ του ναού του Θεού και του ναού των ειδώλων; Διότι σεις-μη το λησμονείτε-είσθε ναός του Θεού του ζώντος, όπως άλλωστε έχει προφητεύσει ο Θεός και εις την Π. Διαθήκην· ότι “θα κατοικήσω μεταξύ αυτών και εντός αυτών και θα περιπατήσω ανάμεσά των και θα είμαι εγώ ο ιδικός των Θεός και θα είναι αυτοί λαός μου. 17 Δι' αυτό εξέλθετε ανάμεσα από τους απίστους και ξεχωρισθήτε από αυτούς με τον τρόπον της ζωής σας, λέγει ο Κυριος, και μη πιάνετε τίποτε το ακάθαρτον. Και εγώ θα σας δεχθώ με στοργήν εις την βασιλείαν μου. 18 Και θα είμαι για σας πατέρας και σεις θα είσθε υιοί μου και θυγατέρες μου, λέγει ο Κυριος ο παντοκράτωρ”.

ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Β' Ζ´ 1 - 1

1 Εφ' όσον, λοιπόν, αγαπητοί, έχομεν αυτάς τας μαγάλας υποσχέσστου Θεού, ας καθαρίσωμεν τους εαυτούς μας από κάθε μολυσμόν σαρκός και πνεύματος, αγωνιζόμενοι και συνεχώς προχωρούντες μέχρι τέλους στον δρόμον της αγιότητος, με φόβον Θεού.


🌼Ευαγγελική περικοπή Κυριακής ΙΖ΄ Ματθαίου

 



Θεραπεία της κόρης της Χαναναίας


ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΙΕ´ 21 - 28


21 Καὶ ἐξελθὼν ἐκεῖθεν ὁ Ἰησοῦς ἀνεχώρησεν εἰς τὰ μέρη Τύρου καὶ Σιδῶνος. 22 καὶ ἰδοὺ γυνὴ Χαναναία ἀπὸ τῶν ὁρίων ἐκείνων ἐξελθοῦσα ἐκραύγασεν αὐτῷ λέγουσα· Ἐλέησόν με, Κύριε, υἱὲ Δαυῒδ· ἡ θυγάτηρ μου κακῶς δαιμονίζεται. 23 ὁ δὲ οὐκ ἀπεκρίθη αὐτῇ λόγον. καὶ προσελθόντες οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ ἠρώτουν αὐτὸν λέγοντες· Ἀπόλυσον αὐτήν, ὅτι κράζει ὄπισθεν ἡμῶν. 24 ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπεν· Οὐκ ἀπεστάλην εἰ μὴ εἰς τὰ πρόβατα τὰ ἀπολωλότα οἴκου Ἰσραήλ. 25 ἡ δὲ ἐλθοῦσα προσεκύνησεν αὐτῷ λέγουσα· Κύριε, βοήθει μοι. 26 ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπεν· Οὐκ ἔστι καλὸν λαβεῖν τὸν ἄρτον τῶν τέκνων καὶ βαλεῖν τοῖς κυναρίοις. 27 ἡ δὲ εἶπε· Ναί, Κύριε, καὶ γὰρ τὰ κυνάρια ἐσθίει ἀπὸ τῶν ψιχίων τῶν πιπτόντων ἀπὸ τῆς τραπέζης τῶν κυρίων αὐτῶν. 28 τότε ἀποκριθεὶς ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῇ· Ὦ γύναι, μεγάλη σου ἡ πίστις! γενηθήτω σοι ὡς θέλεις. καὶ ἰάθη ἡ θυγάτηρ αὐτῆς ἀπὸ τῆς ὥρας ἐκείνης. 


🌼Ερμηνευτική απόδοση Ι. Θ. Κολιτσάρα 


21 Αναχωρήσας δε από εκεί ο Ιησούς επήγε εις τα μέρη Τυρου και Σιδώνος. 22 Και ιδού μία γυναίκα Χαναναία, εβγήκε από τα όρια της περιοχής εκείνης και με μεγάλην κραυγήν του έλεγεν· “ελέησέ με, Κυριε υιέ του Δαυΐδ· η κόρη μου βασανίζεται φρικτά από πονηρόν δαιμόνιον”. 23 Εκείνος δε δεν της είπε ούτε μίαν λέξιν εις απάντησιν. Προσήλθαν προς αυτόν οι μαθηταί του και τον παρακαλούσαν, λέγοντες· “άκουσε την παράκλησίν της, λυπήσου την, κάμε της αυτό που με τόσον σπαραγμόν σου ζητεί, και άφησέ την να φύγη, διότι μας ακολουθεί από κοντά και κράζει”. 24 Εκείνος απήντησε· “δεν έχω σταλή παρά μόνον για τα χαμένα πρόβατα του Ισραηλιτικού λαού”. 25 Αυτή δε ήλθε τότε εμπρός στον Ιησούν, εγονάτισε με ευλάβειαν και είπε· “Κυριε, βοήθησέ με”. 26 Εκείνος απήντησε και είπε· “δεν είναι καλόν να πάρη κανείς το ψωμί από τα τέκνα του και να το ρίψη εις τα σκυλάκια”. 27 Εκείνη δε είπε· “ναι, Κυριε, σωστό είναι αυτό· αλλά και τα σκυλάκια τρώγουν από τα ψίχουλα, που πέφτουν από το τραπέζι των κυρίων των”. 28 Οταν δε ο Ιησούς ήκουσε αυτούς τους γεμάτους πίστιν και ταπείνωσιν λόγους, είπε· “ω γύναι, μεγάλη είναι η πίστις σου! Ας γίνη προς χάριν σου, όπως ακριβώς θέλεις”. Και εθεραπεύθη η κόρη της από την στιγμήν εκείνην.