Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Επιστολή προς νέους


 ...*Να μη θαρρείτε όμως πως έτσι κοιμηθήκαμε από βραδίς Τούρκοι και ξυπνήσαμε Έλληνες. Εχρειάστηκε να θυσιάσουμε αρετή καντάρια και κόπους και αίματα γι’ αυτή την ελευθερία που έχετε εσείς*....

...Ώστε αν αμελήσετε την πίστιν όπου σας παραδώσαμεν Ορθόδοξην Ανατολικήν και σας την κλέψουν, αν πέσετε στες παραλυσίες και αφήσετε τα κάστρα αφύλακτα και σας τα πάρουν, *ούτε να ζήσετε μπορείτε ούτε να πεθάνετε παρηγοριέστε, ότι θα βρείτε εκεί που θα πάτε τους γενναίγους πατέρες σας, το Διάκο, τον Υψηλάντη, τον Κολοκοτρώνη, το Δυσσέα, και θα σας ζητήσουν τα αίματα πίσω που χύθησαν για την ελευθερία της πατρίδος*. 

Και καθώς τα αίματα δεν γυρίζουν πλέον, θε να είστε καταδικασμένοι. 

*Όθεν, αγαπητά μου Ελληνόπουλα, κάνετε τα καλά σας και μη σκολάτε τις μετάνοιες σας για τούτη την άγια πατρίδα, τηράτε να ‘χετε το νου καθαρό και Ορθόδοξο και το σώμα τυραννισμένο, για να αντέχει τους κόπους και να πηγαίνετε τούτες τις μέρες στους τάφους μας και να στοχάζεστε τα χρέη σας.* 

*Ότι εμείς από μέσ’ απ’ αυτούς τους τάφους μας μια μέρα θ’ αναστηθούμε και θα σας κρίνουμε.*


*Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης*

(Επιστολή προς νέους)

Χρόνια πολλά και ευλογημένα

 Οι Ήρωες της Ελληνικής επανάστασης που προσκύνησαν την Παναγία την Ευαγγελίστρια στην Τήνο! 


Στην κορύφωση του αγώνα για την απελευθέρωση του Έθνους μας στις 30 Ιανουαρίου 1823, στο τρίτο έτος της Επαναστάσεως, μετά από όραμα της Παναγίας μας στη μοναχή Πελαγία βρέθηκε η εικόνα Της του Ευαγγελισμού στην Τήνο - ένα μεγαλειώδες και όντως θαυμαστό γεγονός – απόδειξη της παρουσίας και της ευλογίας της! Την Μεγαλόχαρη της Τήνου επεσκέφθηκαν για να προσευχηθούν υπέρ της ελευθερίας της πατρίδος και προς ενίσχυσίν τους για τον Αγώνα ο Κολοκοτρώνης, ο Μιαούλης, ο Νικηταράς, ο Μακρυγιάννης και άλλοι... Μάλιστα μετά την απελευθέρωση ο Κολοκοτρώνης αφιέρωσε το δακτυλίδι του στην θαυματουργική Εικόνα!



Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ....

 


*Οι δουλειές

δεν τελειώνουνε ποτέ.

Ούτε οι υποχρεώσεις.

Τελειώνουν όμως, οι ρομαντικές στιγμές με τον άνθρωπό σου.

Τελειώνουν, οι στιγμές με τα παιδιά σου όταν είναι μικρά.

Τελειώνουνε, οι στιγμές με τους φίλους σου.

Τελειώνουν, οι μαζώξεις με τα αδέρφια και με την οικογένειά σου.

Τελειώνει, η δυνατότητα που έχεις για να ετοιμάσεις την ψυχή σου.

Για αυτό πρόσεξε πως θα ξοδέψεις τον χρόνο που σου δόθηκε.

Πρόσεξε καλά τι θα κάνεις με το πιο πολύτιμο πράγμα στη ζωή.

Δεν τελειώνουνε οι δουλειές. Να το θυμάσαι.

Και μη νομίζεις ότι σου κάνω τον έξυπνο.

Όχι. Παλεύω και εγώ.

Έξω βράδιασε και είμαι ακόμα στο γραφείο.

Τα λέω σε σένα, μήπως και τα ακούσω κι εγώ....*


*Ψυχολόγος

Ελευθεριάδης Ελευθέριος*

Ιερά Ακολουθία

 


🔹Ευαγγελίζου γήν χαράν μεγάλη!!!

🇬🇷 Ιερά Ακολουθία

Σήμερα Παρασκευή 24/3/2023 το απόγευμα στις 6:00 μ.μ
στην Ιερά μας Μονή θα ψαλλεί ο Εόρτιος Εσπερινός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μετά τήν στάση των Δ' Χαιρετισμών.

Ενώ αύριο Σάββατο 25 Μαρτίου το πρωί στις 7:00 θα τελεστεί στην Ιερά μας Μονή Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ θα ακολουθήσει και Δοξολογία επί τη μνήμη της Εθνικής μας Επετείου !!

Χρόνια καλά και ευλογημένα!!!

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Αυτάρκεια στην ζωή ανάπαυση στην ψυχή


 Αν ακολουθήσετε στην ζωή σας την αυτάρκεια, θα έχετε ανάπαυση. Αν όμως επιδιώξετε την απόλαυση και την πλεονεξία, επηρεασμένοι από τις κοσμικές φροντίδες, τον πλούτο και της ηδονές της ζωής, τότε θα είναι πολύς ο κόπος και αβέβαιος ο δρόμος και ατέλειωτη η θλίψη και ανήσυχη η ζωή... 


Άγιος Εφραίμ ο Σύρος

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Η σωτηρία και η δοκιμασία



Πριν επιτρέψει ο Θεός να έρθει μια δοκιμασία, εργάστηκε με καλό τρόπο, αλλά δεν τον καταλάβαιναν, γι' αυτό μετά επέτρεψε την δοκιμασία.

Βλέπετε, και όταν ένα παιδί είναι ανάποδο, στην αρχή ο πατέρας του το παίρνει με το καλό, του κάνει τα χατίρια, αλλά, όταν εκείνο δεν αλλάζει, τότε του φέρεται αυστηρά, για να διορθωθεί.

Έτσι και ο Θεός μερικές φορές, όταν κάποιος δεν καταλαβαίνει με το καλό, του δίνει μια δοκιμασία, για να συνέλθει. 

Αν δεν υπήρχε λίγος πόνος, αρρώστιες κ.λπ., θα γίνονταν θηρία οι άνθρωποι· δεν θα πλησίαζαν καθόλου στον Θεό.


Η ζωή αυτή είναι ψεύτικη και σύντομη· λίγα είναι τα χρόνια της. 

Και ευτυχώς που είναι λίγα, γιατί γρήγορα θα περάσουν οι πίκρες, οι οποίες θα θεραπεύσουν τις ψυχές μας σαν τα πικροφάρμακα.

Βλέπεις, οι γιατροί, ενώ οι καημένοι οι άρρωστοι πονούν, τους δίνουν πικρό φάρμακο, γιατί με το πικρό θα γίνουν καλά, όχι με το γλυκό.

Θέλω να πω ότι και η υγεία από το πικρό βγαίνει, και η σωτηρία της ψυχής από το πικρό βγαίνει.


*Άγιος Παΐσιος*

Ιερά Ακολουθία



🔹Ευαγγελίζου γήν χαράν μεγάλη!!!

🇬🇷 Σάββατο 25 Μαρτίου το πρωί στις 7:00 θα τελεστεί στην Ιερά μας Μονή Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ θα ακολουθήσει και Δοξολογία επί τη μνήμη της Εθνικής μας Επετείου !!

Χρόνια καλά και ευλογημένα!!!

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Η σιωπή του νου


 –Να παλέψεις για τη σιωπή του νου σου. Μην τον αφήσεις στη διάλυσή του.

 Αν δεν προσέξεις, θα τρέχει από δω κι από κει, χωρίς σκοπό, χωρίς νόημα.

Θα παρατηρείς τα πάντα, θα κρίνεις τα πάντα, θα νομίζεις πως φτιάχνεις τον κόσμο και την ίδια ώρα θα γεμίζεις, ανεπαίσθητα, περιφρόνηση για τον κόσμο.

Χωρίς να το καταλάβεις, θα μάθεις ν’ ανεβάζεις τον εαυτό σου σ’ ένα θρόνο ψηλό κι από κει να μετράς τους πάντες και τα πάντα με το δικό σου το μέτρο. Και θα μάθεις να μιλάς, να μιλάς πολύ!


«Ψίθυροι Αγγέλων» – Ο Άγγελος της Σιωπής, Άγιος Νεκτάριος

Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους (30 Ιουνίου - 8 Ιουλίου 2023).

 Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους (30 Ιουνίου - 8 Ιουλίου  2023).


🔸Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά  ανακοινώνει στο Χριστεπώνυμό πλήρωμά ότι διοργανώνει προσκυνηματική 9ήμερη  εκδρομή στο Κάιρο, Σινά και Ιεροσόλυμα από 30ης Ιουνίου έως και 8ης Ιουλίου 2023.

🔸Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην εκδρομή πρέπει να δώσει μια προκαταβολή της τάξεως τον 100 € και άνω, καθώς επίσης και μια φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του διαβατηρίου το οποίο από την ημερομηνία της εκδρομής θα πρέπει να έχει τουλάχιστον εξάμηνη ισχύ. 

🔸Κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδρομής στις φωτογραφίες παρακάτω.

🔸Περαιτέρω πληροφορίες  στο τηλέφωνο της Ιεράς Μονής

2114041548.





Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Σταυρός ! Η αναμέτρηση με την εσωτερική μου αλήθεια.


Ο Σταυρός δεν υψώνεται μόνο για να μας δώσει δύναμη και παρηγοριά, αλλά και γιατί μας καλεί να ανέβουμε επάνω Του. Να πάρουμε την ευθύνη, γιατί μόνο επάνω στον Σταυρό τα διαλυμένα μου κομμάτια θα γίνουν πάλι μια ενότητα.


Οι Σταυροί στη ζωή μας είναι σκαλοπάτια για τη Βασιλεία των Ουρανών. Δεν τους κόβουμε, δεν τους πετάμε, τους αγκαλιάζουμε ερωτικά, θεληματικά, διότι η θυσία δεν είναι υποχρέωση, ούτε αναγκαιότητα. Με τη θυσία, ο θάνατος γίνεται ζωή. Από τον πόνο της θυσίας δεν αναβλύζει δυσωδία θανάτου, αλλά ευωδία αιωνιότητας. Το κλειδί της πόρτας του Παραδείσου, σίγουρα έχει το σημείο του Σταυρού. Μην ξεχνάμε, με ένα «Μνήσθητι» ο ληστής μπήκε στον Παράδεισο.


Σταύρωση είναι η διάγνωση της αγάπης μου. Δεν είναι ο Σταυρός κατάντια, ή στάση, αλλά κίνηση με αρχή χωρίς τέλος. Όταν αγαπάς θυσιαστικά, δεν βάζεις τέλος, βάζεις απλά μια αρχή.......διότι τέλος δεν υπάρχει. Αν βάλεις τέλος, σημαίνει ότι αρχή δεν υπήρξε πότε, άρα δεν αγάπησες θυσιαστικά, αλλά έβαλες την αγάπη και τη θυσία σε μπουκαλάκια προσδοκίας και συναλλαγής.


Πριν την Ανάσταση έχουμε τη Σταύρωση, διότι η πραγματική χαρά οφείλει να περάσει από το καμίνι του πόνου για να αντέξει στην αιωνιότητα. Σταύρωση σημαίνει αναστήλωση της αληθινής μου πραγματικότητας, η αναμέτρηση του εαυτού μου πρόσωπο με πρόσωπο, με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Αυτή η πραγματικότητα δεν είναι άλλη, από το να πάρω εγώ τον πόνο σου ώστε να γίνει χαρά και για τους δύο μας. Και όταν αυτός ο πόνος σημαίνει να πεθάνω εγώ για να ζήσεις εσύ...είναι πόνος χαροποιός διότι δίνει ζωή καταργώντας τον θάνατο. Σαν να φυτρώνει τριαντάφυλλο στα κάρβουνα ένα πράγμα.


Σταύρωση, η πρόσκληση της προσωπικής μας ελευθερίας στα καλύτερά της. Στη ζωή μας οι Σταυροί που μας παρουσιάζονται έχουν επάνω στο ταμπελάκι το δικό μας όνομα. Εκεί υπάρχει μια πρόσκληση και μια πρόκληση ταυτόχρονα. Ποια απόφαση θα πάρουμε.


Σταυρούς θα κουβαλήσουμε, τον κανόνα μας θα τον κάνουμε, αλλά όχι μόνοι. Δεν μπορούμε να κουβαλήσουμε τα δικά μας μικρά σταυρουδάκια αν δεν μας δώσει δύναμη ο Χριστός, που κουβάλησε επάνω στον Σταυρό όλον τον κόσμο. Είναι η στιγμή που ο Χριστός γίνεται σαν τον Σίμωνα τον Κυρηναίο. Αλλάζουν οι ρόλοι. Εμείς πάμε για Σταύρωση και ο Χριστός μας βοηθάει. Σαν τον Χρυσό που περνάει μέσα από τη φωτιά. Την ώρα όμως που πονάς και υποφέρεις υπάρχει αυτός ο γλυκύς Χριστός που αναφωνεί «Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καί πεφορτισμένοι, κἀγώ ἀναπαύσω ὑμᾶς». Τρέχεις στην αγκαλιά Του και βρίσκεις ανάπαυση, παρηγοριά και θεραπεία.


Μην ξεχνάμε άλλο η αδυναμία να ανέβω στον Σταυρό λόγω βολέματος και άλλο από συνειδητοποιημένη αδυναμία. Εκεί έχουμε το Μυστήριο της προαιρέσεως. Και να θέλεις να αποφύγεις τη Σταύρωση πάλι θα τη βρεις μπροστά σου. Δυσκολίες υπήρχαν , υπάρχουν και θα υπάρχουν. Βλέπουμε καταστάσεις που γίνονται Σταυροί, έχουμε τους Σταυρούς που μπαίνουμε σε διάλογο με τον ίδιο τον Θεό για να ανέβουμε επάνω. Υπάρχει ωστόσο και η τραγικότητα να ανεβάσω άλλον επάνω στον Σταυρό και να γίνω ο δήμιός του!  Όπως και να ονομάσω, ή να βλέπω Σταυρούς εκεί που δεν υπάρχουν, διότι έτσι αναπαύεται η φιλαυτία μου! Και τέλος, έχουμε Σταυρούς που έρχονται ξαφνικά και βίαια, αλλά μην ξεχνάμε ότι μετά από κάθε Σταύρωση, η Ανάσταση είναι αυτή που θα κερδίσει στο τέλος.


Οι διάλογοι των δύο ληστών είναι το πώς της Σταύρωσης μοιάζει κάτι σαν μια τελική αναμέτρηση.


Κύριε βοήθησε μας, όχι να μας πάρεις τον Σταυρό, αλλά να μας δώσεις δύναμη να τον κουβαλήσουμε μέχρι τέλους ώστε να γευτούμε την Ανάσταση.


π.Σπυρίδων Σκουτής – euxh


https://euxh.gr/theologia/orthodoxia/stavros-i-anametrisi-me-tin-esoteriki-mou-alitheia