Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

🌻 Αναγνώσματα Κυριακής 🌻


Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022

Άγιος Πολύευκτος, Όσιος Ευστράτιος ο ΘαυματουργόςΚυριακὴ μετά τά Φῶτα. Πολυεύκτου μάρτυρος (†295)· Εὐστρατίου ὁσίου (θ ́ αἰ.).

🌷Ἀπόστολος

ΠΡΟΣ ΕΦΕΣΙΟΥΣ Δ´ 7 - 13

7 Ἑνὶ δὲ ἑκάστῳ ἡμῶν ἐδόθη ἡ χάρις κατὰ τὸ μέτρον τῆς δωρεᾶς τοῦ Χριστοῦ. 8 διὸ λέγει· ἀναβὰς εἰς ὕψος ᾐχμαλώτευσεν αἰχμαλωσίαν καὶ ἔδωκε δόματα τοῖς ἀνθρώποις. 9 τὸ δὲ ἀνέβη τί ἐστιν εἰ μὴ ὅτι καὶ κατέβη πρῶτον εἰς τὰ κατώτερα μέρη τῆς γῆς; 10 ὁ καταβὰς αὐτός ἐστι καὶ ὁ ἀναβὰς ὑπεράνω πάντων τῶν οὐρανῶν, ἵνα πληρώσῃ τὰ πάντα. 11 καὶ αὐτὸς ἔδωκε τοὺς μὲν ἀποστόλους, τοὺς δὲ προφήτας, τοὺς δὲ εὐαγγελιστάς, τοὺς δὲ ποιμένας καὶ διδασκάλους, 12 πρὸς τὸν καταρτισμὸν τῶν ἁγίων εἰς ἔργον διακονίας, εἰς οἰκοδομὴν τοῦ σώματος τοῦ Χριστοῦ, 13 μέχρι καταντήσωμεν οἱ πάντες εἰς τὴν ἑνότητα τῆς πίστεως καὶ τῆς ἐπιγνώσεως τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, εἰς ἄνδρα τέλειον, εἰς μέτρον ἡλικίας τοῦ πληρώματος τοῦ Χριστοῦ,


🌹 Ευαγγέλιο 

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ Δ´ 12 - 17

12 Ἀκούσας δὲ ὅτι Ἰωάννης παρεδόθη ἀνεχώρησεν εἰς τὴν Γαλιλαίαν. 13 καὶ καταλιπὼν τὴν Ναζαρὲτ ἐλθὼν κατῴκησεν εἰς Καπερναοὺμ τὴν παραθαλασσίαν ἐν ὁρίοις Ζαβουλὼν καὶ Νεφθαλείμ· 14 ἵνα πληρωθῇ τὸ ῥηθὲν διὰ Ἠσαΐου τοῦ προφήτου λέγοντος· 15 Γῆ Ζαβουλὼν καὶ γῆ Νεφθαλείμ, ὁδὸν θαλάσσης, πέραν τοῦ Ἰορδάνου, Γαλιλαία τῶν ἐθνῶν, 16 ὁ λαὸς ὁ καθήμενος ἐν σκότει φῶς εἶδεν μέγα, καὶ τοῖς καθημένοις ἐν χώρᾳ καὶ σκιᾷ θανάτου φῶς ἀνέτειλεν αὐτοῖς. 17 Ἀπὸ τότε ἤρξατο ὁ Ἰησοῦς κηρύσσειν καὶ λέγειν· Μετανοεῖτε· ἤγγικεν γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν.


🌹 Ερμηνεία Ευαγγελίου

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ Δ´ 12 - 17

12 Οταν δε ο Ιησούς ήκουσεν ότι ο Ιωάννης συνελήφθη κατά διαταγήν του Ηρώδου Αντίπα και ερρίφθη στην φυλακήν, ανεχώρησεν από την Ιουδαίαν δια την Γαλιλαίαν. 13 Και αφού εγκατέλειψε την Ναζαρέτ, ήλθεν και εγκατεστάθη εις την Καπερναούμ, η οποία ήτο κτισμένη εις την παραλίαν της Γεννησαρέτ, εις τα όρια των φυλών Ζαβουλών και Νεφθαλείμ. 14 Και εξεπληρώθη έτσι αυτό, που είχε προείπει ο προφήτης Ησαΐας λέγων· 15 “Η περιοχή της φυλής Ζαβουλών και η περιοχή της φυλής Νεφθαλείμ, που εκτείνεται πλησίον της θαλάσσης της Γεννησαρέτ και προς ανατολάς του Ιορδάνου, η Γαλιλαία η γεμάτη από εθνικούς, 16 ο λαός που κάθεται στο σκοτάδι της θρησκευτικής αγνοίας και πλάνης, είδε πνευματικόν φως μέγα, τον Χριστόν, και εις αυτούς που κάθονται δούλοι ψυχικώς εις την χώραν, που την σκαπάζει καταθλιπτικόν το πυκνότατον σκοτάδι της αμαρτίας και του θανάτου, ανέτειλε και έλαμψε φως από τον ουρανόν”. 17 Από τότε πλέον ήρχισεν ο Ιησούς να κηρύττη δημοσία και να λέγη· “μετανοείτε, διότι έχει πλησιάσει πλέον η βασιλεία των ουρανών, η πνευματική και αγία ζωή της λυτρώσεως και της μακαριότητος”.

Ζητῶντας με κάθησες κουρασμένος..."

 



Ναί, Κύριε, Σέ κούρασα κι ἐγώ πολύ. Κι Ἐσύ δέν ἀπέκαμες νά μέ κυνηγᾶς. Αὐτή ἡ κούραση σου, πού κρύβει τή στοργή Σου γιά μένα, ἄς μή ξεφύγη ποτέ ἀπό μπροστά μου. Ἄς μή Σε κουράζω ἀκόμη. Ἄς μή Σε κάνω νά ἀγωνιᾶς. Ἄς μή παρατείνω τό πάθος Σου, Ίησοῦ...


 + π.Νικόλαος Σελέντης

Άγιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης


8 Ιανουαρίου μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου 



 

 

Μείνε πρόβατο

 


Μείνε πρόβατο.....

🌷🌺🌼🌹🕊️🥀

Μην κρατάς κακία εναντίον κανενός ανθρώπου, έστω και αν είναι κακός, διότι η προσευχή σου δεν θα εισακουσθεί από τον Θεό. Νίκησε το κακό με το καλό!

Μείνε πρόβατο και με τη δύναμη του Χριστού θα νικήσεις τους λύκους!

☦️Όσιος Αρσένιος Μπόκα

🌷🌺🌼🌹🕊️🥀

Πηγή
Oμολογία Πίστεως

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

" Σήμερα τα φώτα...

 


Ιερά Ακολουθία

 


🌞 Πέμπτη 6 Ιανουαρίου
"Τα Άγια Θεοφάνεια Του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού"
6:30 π.μ θα τελεστεί Ορθρος, Θεία Λειτουργία και Μεγάλος Αγιασμός, εν συνεχεία μετά το πέρας του Μεγάλου Αγιασμού, γύρω στις 11:00, θα μεταβούμε στην θάλασσα του Σκαραμαγκά όπου θα τελέσουμε των Αγιασμό των υδάτων.

Είθε ο Επιφανής Θεός να διαλύσει τα πυκνά σκοτάδια της πλάνης και της αμαρτίας και να μας οδηγήσει είς οδόν σωτηρίας!!!



Χρόνια πολλά καλά και ευλογημένα!!!

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Ο Άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός

 4 Ιανουαρίου η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού και Θαυματουργού.


Γεννήθηκε σ' ένα ορεινό χωριό, το Σήκαρι στα Χανιά. Οι γονείς του απλοί και ευλαβείς χωρικοί, οι οποίοι ενώ ακόμη ήταν μικρό παιδί πέθαναν και τον άφησαν ορφανό. Σε ηλικία 13 ετών, εμφάνισε και τα πρώτα σημεία της νόσου του Χάνσεν δηλ. την λέπρα και τον μετέφεραν στο νησί Σπιναλόγκα. Όταν έγινε 16 ετών έφυγε με κάποιο καράβι για την Αίγυπτο και μετά στην Χίο, όπου υπήρχε τότε ένα λεπροκομείο, στο όποιο ήταν ιερεύς ο Άγιος Άνθιμος.

Μέσα σε 2 χρόνια ο Άγιος Άνθιμος τον έκρινε έτοιμο για το αγγελικό σχήμα και τον έκειρε μοναχό με το όνομα Νικηφόρο. Η νόσος προχωρούσε και εξελίσσονταν και ελλείψει καταλλήλων φαρμάκων, επέφερε πολλές και μεγάλες αλλοιώσεις.

Ο Νικηφόρος ζούσε με αδιάκριτη, γνήσια υπακοή, με νηστεία αυστηρή, εργαζόμενος στους κήπους. Μάλιστα κατέγραψε σε ένα κατάλογο και τα θαύματα του Άγιου Ανθίμου, τα όποια είχε δει «ιδίοις όμασιν».



Είχε το χάρισμα της παρηγοριάς των θλιβομένων. Τα μάτια του ήταν μονίμως ερεθισμένα, η όραση του ελαχίστη, είχε αγκυλώσεις στα χέρια και παράλυση στα κάτω άκρα. Παρ' όλα αυτά ήταν γλυκύτατος, μειλίχιος, χαμογελαστός, διηγείτο χαριτωμένα περιστατικά, ήταν ευχάριστος, αξιαγάπητος. Το πρόσωπο του, που ήταν φαγωμένο από τα στίγματα της ασθένειας, και τις πληγές, έλαμπε κι έπαιρναν χαρά όσοι τον έβλεπαν αυτόν τον πάμπτωχο και φαινομενικά ασθενή άνθρωπο που έλεγε: Ας είναι δοξασμένο το άγιο Όνομα Του.



Ο πατήρ Νικηφόρος κοιμήθηκε σε ηλικία 74 ετών, στις 4 Ιανουαρίου του 1964. Μετά την εκταφή, τα άγια του λείψανα ευωδίαζαν.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Τη χρονιά που έρχεται, κοίτα να γίνεις Άγιος...


 Τη χρονιά που έρχεται, κοίτα να γίνεις Άγιος...

‘’Και τι είναι Άγιος; Ποιος είναι ο Άγιος;’’,

ίσως μου πεις…

Άγιος, είναι αυτός που ναι μεν αμαρτάνει, αλλά ξέρει να μετανοεί.

 Άγιος, είναι αυτός που πέφτει, ναι, αλλά ξέρει και σηκώνεται.

Άγιος, είναι αυτός που πονά όταν οι δίπλα του πονούν, αλλά ξέρει να χαίρεται μαζί με τη χαρά τους.

Άγιος, είναι αυτός που ξέρει να συγχωρεί. Δεν είναι κάτι έμφυτο. Παλεύει πολύ για να το καταφέρει.

Άγιος, είναι αυτός που έχει διάκριση. Που δεν προσβάλλει. Που δεν φορτώνει τους άλλους με βάρη που δεν μπορούνε να σηκώσουν.

Άγιος, είναι αυτός που ξέρει να αγαπά. Χωρίς να πνίγει. Χωρίς να απαιτεί. Χωρίς να γκρινιάζει. Χωρίς να πιέζει.

Άγιος, είναι αυτός που κάνει υπομονή. Που κρατά την ελπίδα ζωντανή μέσα στου κόσμου τα σκοτάδια.

Τη χρονιά που έρχεται, κοίτα να γίνεις Άγιος.

‘’Και τι είναι Άγιος; Ποιος είναι ο Άγιος;’’, ίσως μου πεις…


Άγιος, είναι αυτός που παλεύει να στηρίξει όλη την ζωή του στο Θεό. Κάνει ο ίδιος στο σήμερα ό,τι καλύτερο μπορεί και αφήνει στο Θεό τα άλλα.

Και αν με ρωτάς, αυτό είναι το πιο δύσκολο από όλα…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος

Ψυχολόγος M.Sc.

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Ιερά Ακολουθία

 



🌙 Τρίτη 4 Ιανουαρίου

" Προεόρτια των Φώτων" 

19:00 μ.μ θα τελεστεί βραδινή Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, εν συνεχεία ο Μέγας Εσπερινός της εορτής των Θεοφανίων και ακολούθως η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.