Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία

Ξημερώνει Κυριακή ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο μας Ιησού Χριστό αύριο !

Κάθε Κυριακή στην Ιερά μας Μονή στις 7:00 το πρωί τελείται Όρθρος και Θεία Λειτουργία!



Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Κάνε υπομονή και θα φιλοξενήσεις και αγγέλους



Κάποτε ένας μοναχός ήταν αρχοντάρης σ’ ένα Μοναστήρι του Αγίου Όρους (Αρχοντάρης είναι αυτός που φροντίζει για τους επισκέπτες, ετοιμάζει τα.. δωμάτια, προσφέρει τον καφέ και το κέρασμα. Είναι ένα πολύ κουραστικό διακόνημα, ιδίως στο Άγιο Όρος, που οι προσκυνητές κάθε μέρα είναι πάρα πολλοί).

Αυτός λοιπόν ο αρχοντάρης είχε κουραστεί πολύ από το διακόνημά του, το οποίο εκτελούσε επί πέντε χρόνια συνέχεια, και ζήτησε από τον Ηγούμενο να τον αντικαταστήσει.

Κάνε υπομονή, του απάντησε ο Ηγούμενος, και θα φιλοξενήσεις και Αγγέλους !!!

Να’ ναι ευλογημένο, απάντησε ο μοναχός.

Ύστερα από λίγο καιρό, ένα βραδάκι, αφού είχαν κλείσει οι πόρτες της Μονής, όπως ήταν κατάκοπος, κάθισε στο αρχονταρίκη λίγο, άνοιξε την Καινή Διαθήκη και άρχισε να διαβάζει.

Βλέπει λοιπόν ξαφνικά να μπαίνει από την πόρτα του αρχονταρικίου ένας ωραιότατος νέος, ντυμένος στα λευκά.

Ευλογείτε, Πάτερ μου, του λέει. Ω, τι διαβάζετε, το Ευαγγέλιο του Ουρανού; Είστε μακάριος !!!

Και πριν προλάβει να απαντήσει ο αρχοντάρης, γιατί τα είχε χαμένα, συνέχισε ο νέος:

Ω με συγχωρείτε που σας διακόπτω, αλλά είμαι πεινασμένος.

Κατάπληκτος ο αρχοντάρης αλλά πολύ ευγενικά, είπε:

Ορίστε, ορίστε, καθήστε να σας ετοιμάσω κάτι. Πως λέγεστε;

Μιχάλης, απαντά ο νέος.

Γρήγορα – γρήγορα λοιπόν, με μεγάλη προθυμία αρχίζει να ετοιμάζει το τραπέζι, για να φάει ο νέος, που ήρθε στα λευκά ντυμένος.

Εκείνη την ώρα δεν το πολύ κατάλαβε, ύστερα άρχισε να του κάνει εντύπωση το πως ήταν ντυμένος.

Όσο εσείς θα τρώτε, του λέει, εγώ θα σας ετοιμάσω και το κελλάκι σας και θα σας φέρω και λίγη σαλάτα.

Πηγαίνοντας όμως να πάρει το πιάτο με τη σαλάτα, από ένστικτο γύρισε το κεφάλι του πίσω, για να ξανά κοιτάξει αυτόν τον νέο, που του έκανε μεγάλη εντύπωση. Ο ωραιότατος εκείνος νέος είχε εξαφανιστεί !!!

Οπωσδήποτε ήταν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ !!!

Από τότε η προθυμία του για φιλοξενία είχε μεγαλώσει. Θυμόταν το γεγονός με συγκίνηση. Πρόκειται για τον παπά Φιλάρετο, τον μετέπειτα Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου.


https://apantaortodoxias.blogspot.com/2024/01/blog-post_174.html?m=1

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Ιερά Ακολουθία

 


🌙 Τετάρτη 10 Ιανουαρίου παραμονή του Οσίου Θεοδοσίου του κοινοβιάρχου. Βραδινή Ακολουθία στις 6:30μ.μ - 9:30 μ.μ μετ Εσπερινού, Όρθρου και Θείας Λειτουργίας.

Φόβος Θεού

 


«Ο φόβος του Θεού είναι ρίζα κάθε καλού έργου. 

Ούτε ένα λεπτό να μην απομακρύνεται από την καρδιά σας. 

Σαν το κερί να ανάβει και να φωτίζει όλους τους λογισμούς, όλες τις εσωτερικές κινήσεις της καρδιάς σας. 

Αυτός θα σας διδάξει να βαδίζετε σωστά, να εργάζεστε για το κάθε τι σαν έργο του Θεού». 


Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Τα λαμπάκια σβήνουν...


 Σε λίγες μέρες τα λαμπάκια από τα στολίδια θα σβήσουν. Η κοσμική περιστασιακή χαρά θα δώσει τη θέση της στην καθημερινή ρουτίνα.

Αλήθεια, πόσες καρδιές θα συνεχίζουν να μένουν “αναμμένες” για τον Χριστό και τη Βασιλεία των Ουρανών; Πόσοι θα “παιδαγωγήσουν” το Θείο Βρέφος μέσα στην καρδιά τους με την καλλιέργεια των αρετών, μέσα από τη μετάνοια και την ανάληψη της ευθύνης; Πόσοι θα λαχταρούν την επόμενη Θεία Λειτουργία ώστε να μεταλάβουν ή τη συνάντηση με τον πνευματικό για να κουβεντιάσουν και να γίνει ο πνευματικός απολογισμός των εορτών; Πόσοι άνθρωποι άραγε θα προβληματίζονται από αυτές τις ευλογημένες σκέψεις; Το κοσμικό γλέντι των εορτών θα τελειώσει, με τον εαυτό μας όμως δεν έχουμε τελειώσει, αντίθετα, έχουμε δουλειά.


Μεγαλώνουμε και κάθε εορτή μας θυμίζει τον προορισμό μας και τη μεγάλη συνάντηση που θα έχουμε τη φρικτή και φοβερά ημέρα που θα αναχωρήσουμε από αυτή τη ζωή. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Ο άνθρωπος του Χριστού είναι χαρούμενος όλες τις μέρες του χρόνου, διότι βιώνει μέσα στην καρδιά του Χριστούγεννα και Πάσχα μαζί. Υπάρχει όμως μια διαφορά, ότι ο πνευματικός άνθρωπος ζει το κοσμικό γλέντι ως αποτέλεσμα της πνευματικής χαράς και ευφροσύνης. Όχι απομονωμένα έτσι για το τίποτα.


Ας προβληματιστούμε ...


Η πνευματική δουλειά δεν κάνει διακοπές, ούτε ξεκουράζεται, αντίθετα μένει άγρυπνη και ετοιμάζεται για τη μεγάλη συνάντηση.


«Στώμεν Καλώς . . .»


π. Σπυρίδων Σκουτής - euxh . gr

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

🔶Ιερές Ακολουθίες Ιανουαρίου

 Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά


🌙 Τετάρτη 10 Ιανουαρίου παραμονή του Οσίου Θεοδοσίου του κοινοβιάρχου. Βραδινή Ακολουθία στις 6:30μ.μ - 9:30 μ.μ μετ Εσπερινού, Όρθρου και Θείας Λειτουργίας.


🌞 Κυριακή 14 Ιανουαρίου Απόδοσις των Θεοφανίων.

Όρθρος και Θεία Λειτουργία στις 7:00 π.μ.



🌙 Τρίτη 16 Ιανουαρίου παραμονή του Αγίου Αντωνίου.

Βραδινή Ακολουθία στις 6:30μ.μ - 9:30 μ.μ μετ Εσπερινού, Όρθρου και Θείας Λειτουργίας.



🌙 Τετάρτη 17 Ιανουαρίου παραμονή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Βραδινή Ακολουθία στις 6:30μ.μ - 9:30 μ.μ μετ Εσπερινού, Όρθρου και Θείας Λειτουργίας.



🌙 Παρασκευή 19 Ιανουαρίου παραμονή του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου.

Βραδινή Ακολουθία 6:30μ.μ - 9:30 μ.μ μετ Εσπερινού Όρθρου και Θείας Λειτουργίας.


🌞 Κυριακή 21 Ιανουαρίου του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητού.

Όρθρος και Θεία Λειτουργία στις 7:00 π.μ.



🌙 Τρίτη 23 Ιανουαρίου παραμονή της Οσίας Ξένης.

Βραδινή Ακολουθία στις 6:30μ.μ - 9:30 μ.μ μετ Εσπερινού, Όρθρου και Θείας Λειτουργίας.



🌙 Τετάρτη 24 Ιανουαρίου παραμονή του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου (Ναζιανζηνού).

Βραδινή Ακολουθία στις 6:30μ.μ - 9:30 μ.μ μετ Εσπερινού, Όρθρου και Θείας Λειτουργίας.


🌞 Κυριακή 28 Ιανουαρίου του Οσίου Εφραίμ του Σύρου.

Όρθρος και Θεία Λειτουργία στις 7:00 π.μ.



🌙 Δευτέρα 29 Ιανουαρίου παραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Βραδινή Ακολουθία στις 6:30μ.μ - 9:30 μ.μ μετ Εσπερινού, Όρθρου και Θείας Λειτουργίας.



🌙 Τετάρτη 31 Ιανουαρίου παραμονή Τρύφωνος μάρτυρος.

Βραδινή Ακολουθία στις 6:30μ.μ - 9:30 μ.μ μετ Εσπερινού, Όρθρου και Θείας Λειτουργίας, ενώ θα τελεστεί η ακολούθως ο Αγιασμός της πρωτομηνιάς.

Θεοφάνεια στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά

 Τα Άγια Θεοφάνεια στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαραμαγκά.








Εις τα Άγια Φώτα

 


*Εις τα Άγια Φώτα»*

Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. 

 Η αγία ημέρα των Φώτων, εις την οποίαν έχομεν φτάσει και την οποίαν έχομεν αξιωθή να εορτάσωμεν σήμερα, έχει μεν ως αρχήν το βάπτισμα του Χριστού μου, του αληθινού φωτός το οποίον φωτίζει κάθε άνθρωπο ο οποίος έρχεται εις τον κόσμον, πραγματοποιεί δε τον καθαρισμόν μου και βοηθεί το φως το οποίον έχομεν λάβει από τον Θεόν κατά την δημιουργίαν και το οποίον έχομεν κάνει να σκοτεινιάση και να αδυνατίση. Ακούσατε λοιπόν την φωνήν του Θεού, η οποία εις εμένα μεν, τον οπαδό και τον εξηγητήν των τοιούτων πραγμάτων, ακούγεται πολύ δυνατά, μακάρι δε να ακουσθή και σε σας: «Εγώ είμαι το φως του κόσμου» και δια τον λόγον αυτόν• «πλησιάσετέ τον και πάρετε φως, και τα πρόσωπά σας δεν θα σκιασθούν από εντροπήν», επειδή έχουν την σφραγίδα του αληθινού φωτός. Να, ευκαιρία αναγεννήσεως, ας γίνωμεν ουράνιοι.


Επειδή η ουσία της εορτής είναι το να ενθυμούμεθα τον Θεόν, ας σκεφτούμε τον Θεόν. …Δεν ημπορώ να συγκρατήσω την χαράν μου. Νιώθω να γεμίζω από Θεόν. Λίγο ακόμη και θα αρχίσω να κηρύσσω την ευχάριστον αγγελίαν, όπως ο Ιωάννης, έστω και αν δεν είμαι πρόδρομος, πάντως θα το κάμω από την ερημίαν. Ο Χριστός φωτίζεται, ας φωτισθώμεν μαζί του. Ο Χριστός βαπτίζεται, ας κατέβωμεν μαζί του εις τον ποταμόν δια να ανεβώμεν και μαζί του.

Εμείς ας τιμήσωμεν σήμερα το βάπτισμα του Χριστού και ας το εορτάσωμεν σωστά με το να ευφραινόμεθα πνευματικά και όχι να περιποιούμεθα την κοιλίαν μας. Θα ευφρανθούμεν δε με ποίον τρόπον; Λουσθήτε δια να καθαρισθήτε. Αν μεν είστε κόκκινοι από την αμαρτίαν και ολιγώτερον κόκκινοι από το αίμα, τότε να γίνετε λευκοί όπως το χιόνι. Αν είσθε κόκκινοι και άνθρωποι γεμάτοι από αίματα, τότε ας φθάσετε έστω και την λευκότητα του μαλλιού. Πάντως καθαρισθήτε και φροντίζετε να καθαρίζεστε, επειδή με τίποτε άλλο δεν χαίρεται τόσον πολύ ο Θεός, όσο με την διόρθωσιν και την σωτηρίαν του ανθρώπου, χάριν του οποίου έχουν λεχθή τα πάντα και έχουν δοθή όλα τα μυστήρια, δια να γίνετε φωτεινά αστέρια δια τον κόσμον και δύναμις ζωτική δια τους άλλους ανθρώπους. Δια να παρουσιασθήτε ωσάν τέλεια φώτα εις το μεγάλο φως, και να μυηθείτε εις την φωταγωγίαν η οποία πηγάζει από εκεί, παίρνοντες φως καθαρώτερον και δυνατότερον από την Τριάδα, της οποίας σήμερα έχετε υποδεχθή την μια αυγήν από την μία Θεότητα, εις το πρόσωπο του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, εις τον οποίον ανήκει η δόξα και η εξουσία εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν».


_επιλεγμένα αποσπάσματα από τον λόγο «Εις τα Άγια Φώτα»,Έργα αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου,_