Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Καλό και ευλογημένο Τριώδιο


 Ανοίγει το λεγόμενο «Τριώδιο». 

Αν ερωτηθούν πολλοί, τι να πάει να πει «ανοίγει» και τι πάει να πει «Τριώδιο» και από που παίρνει την ονομασία η περίοδος αυτή, λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι θα απαντήσουν, παρότι θρησκεύουν πολλά χρόνια...

Πρώτα – πρώτα η περίοδος αυτή παίρνει την ονομασία «Τριώδιο», από ένα βιβλίο της Εκκλησίας που επονομάζεται «Κατανυκτικόν Τριώδιον». 

Εξαιτίας λοιπόν του γεγονότος, ότι την περίοδο αυτή ανοίγει το βιβλίο αυτό και απ’ αυτό διαβάζονται ψάλλονται, λέγεται η περίοδος αυτή που είναι ανοιχτό αυτό το βιβλίο μέχρι τη νύχτα της Αναστάσεως στα αναλόγια της Εκκλησίας, ότι «ανοίγει το Τριώδιο».

Και διότι ομιλεί ψυχοσωτήρια θέματα, τον Σατανά δεν τον συμφέρει, γι’ αυτό ακριβώς ανοίγει και αυτός το δικό του «τριώδιο». Και λέει:

- Λάθος! Δεν είναι ανάγκη την Κυριακή να πας να ακούσεις την Κρίση. Γίνε μασκαράς και έλα να χορεύεις μέχρι το πρωΐ. Και άσε τι λένε οι παπάδες. Δεν είναι ανάγκη να ακούσεις τον άσωτο... γίνε μασκαράς και έλα εδώ πέρα να εορτάσεις τα καρναβάλια. Δεν είναι ανάγκη να ακούσει τον τελώνη, δεν είναι ανάγκη να ακούσεις την έξωση των Πρωτοπλαστών. Δεν σου χρειάζονται αυτά τα πράγματα...

Και ο άνθρωπος κάνει και ακούει αυτά που του λέει ο Διάβολος και βλέπετε, ότι αυτήν την περίοδο που ο άνθρωπος πρέπει να γυρίσει στο εαυτόν του και να γίνει εσωστρεφής, σείεται και γίνεται εξωστρεφής.

Η περίοδος του Τριωδίου, χωρίζεται σε 3 άλλες περιόδους. 

Η πρώτη περίοδος του Τριωδίου, αρχίζει από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει την Κυριακή της Τυροφάγου.

Η δεύτερη περίοδος αρχίζει από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Σάββατο του Λαζάρου. Αυτή είναι η λεγομένη «Μεγάλη Τεσσαρακοστή». 

Αυτή η περίοδος απεικονίζει τις 40 μέρες που νήστεψε ο Χριστός μας. Που δεν έφαγε και που δεν ήπιε.

Η Τρίτη περίοδος είναι η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων και τελειώνει το Πάσχα.


Δημήτριος Παναγόπουλος ο Ιεροκήρυκας (1916 - 1982)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου