Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Η εις Άδου κάθοδος του Κυρίου

 


Μεγάλο Σάββατο

Η εις Άδου κάθοδος του Κυρίου

Σήμερα εορτάζουμε την επιτάφια εορτή του Σωτήρα μας. Και Εκείνος, βέβαια βρίσκεται κάτω στον Άδη, κοντά στους νεκρούς, συντρίβοντας τα δεσμά του θανάτου, γεμίζοντας τον Άδη με φως και ξυπνώντας αυτούς που είχαν κοιμηθεί, ενώ εμείς χορεύουμε από χαρά πάνω στη γη, αφού σκεφτόμαστε την ανάσταση και δεν φοβόμαστε μήπως η φθορά κατανικήσει την αφθαρσία.

Ω καινούργια και παράδοξα πράγματα! Πάνω στο ξύλο απλώνεται Αυτός, που με το λόγο άπλωσε κατά κάποιον τρόπο τον ουρανό δημιούργησε το σύμπαν, περιζωνεται με δεσμά Αυτός, που περιεζωσε με άμμο τη θάλασσα ποτίζεται με χολή Αυτός, που χάρισε τις πηγές απ' οπου βγαίνει το μέλι, στεφανωνεται με αγκάθια Αυτός, που στεφάνωσε τη γη με τα λουλούδια, χτυπιέται αλήθεια με καλάμι στο κεφάλι Εκείνος, που χτύπησε την Αίγυπτο με τις δέκα πληγές και σκέπασέ με το νερά το κεφάλι του Φαραώ. Δέχεται φτυσίματα το πρόσωπο εκείνο, που τα Χερουβίμ δεν μπορούν να αντικρίσουν.

Αλλά γιατί πρέπει να μακρυγορώ; Χωρίς να αρνηθούν τίποτα από την αγαθότητα Του, κλείνουν σε τάφο Εκείνον, που κανένα από τα όντα δεν μπορεί να Τον χωρέσει, και βάζουν πάνω στον τάφο σφραγίδες, φρουρώντας  Αυτόν που είναι η σωτηρία μας, και επειδή φοβούνται την Ανάσταση, βάζουν στρατιώτες φρουρούς στον τάφο.


✝️Άγιος Αμφιλόχιος Ικονίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου