Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Η Ανάσταση του Λαζάρου και η Ανάσταση του Χριστού

 


Χρειαζόταν να κάνει ο Κύριος την ανάσταση του Λαζάρου πριν από τη δική Του; Ναι. Για τρεις κυρίως λόγους. Ο ένας λόγος για τους πιστούς. Ο άλλος για τον Άδη. Ο τρίτος για τους εχθρούς.

α)Για τους πιστούς η Ανάσταση του Λαζάρου είναι προδρομικό γεγονός. Σάρκωση και Ανάσταση είναι τα δύο κορυφαία θεοφανικά γεγονότα...όπως για το πρώτο γεγονός, για τη Σάρκωση, για τον ερχομό του Ιησού από τον ουρανό, πρόδρομος υπήρξε ο Ιωάννης, έτσι για το δεύτερο γεγονός, για την Ανάσταση, για τον ερχομό του Χριστού από τον Άδη, πρόδρομος υπήρξε ο Λάζαρος.

β)Η Ανάσταση του Χριστού υπήρξε ο μεγάλος σεισμός, που γκρέμισε τα κάστρα του Άδη. Συνέτριψε το κράτος του θανάτου. Προηγείται προσεισμική δόνηση• είναι η ανάσταση του Λαζάρου.

γ)Ο κλέφτης γνωρίζει, πόσο το φως εμποδίζει το κακοποιό του έργο• γι'αυτό και μισεί το φως και θρυμματίζει τον λαμπτήρα του φωτός. Φως η Ανάσταση. Οι κακοποιοί πώς θα συνεχίσουν το έργο τους, τη θρησκευτική τους εκμετάλλευση; Πρέπει, λοιπόν, να καταστρέψουν το λαμπτήρα του φωτός. Και ήταν λαμπτήρας φωτός η ανάσταση του Λαζάρου.


Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου